Μπούμερανγκ έγινε το άνοιγμα Τσαβούσογλου στην Αίγυπτο

Μπούμερανγκ έγινε το άνοιγμα Τσαβούσογλου στην Αίγυπτο

H αντιπαράθεση Αιγύπτου-Τουρκίας παρακολουθείται από την ελληνική διπλωματία και το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην ερμηνεία των δηλώσεων των υπουργών Εξωτερικών Τουρκίας και Αιγύπτου, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Σάμεχ Σούκρι αντίστοιχα, που παρουσιάζουν διάσταση απόψεων. Η συμμαχία της Ελλάδας με αραβικές χώρες του Αραβικού Συνδέσμου αποδεικνύεται ιδιαίτερη σημαντική για την προώθηση των εθνικών της συμφερόντων.

Ελληνικές διπλωματικές πηγές επισημαίνουν ότι οι δηλώσεις Τσαβούσογλου, περί δήθεν πρόσκλησης προς την Αίγυπτο για οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών σύμφωνα με αραβικά ΜΜΕ, δεν έχουν βρει ανταπόκριση. Τονίζουν την ιδιαίτερα αιχμηρή παρέμβαση του Σούκρι κατά της Τουρκίας στη συνεδρίαση του Αραβικού Συνδέσμου που δήλωσε ότι η Αίγυπτος έχει καταβάλει κάθε προσπάθεια για να συμβάλει στην εδραίωση της ασφάλειας και της ειρήνης στη Λιβύη και στην αντιμετώπιση των σκοταδιστικών ιδεών που προωθούν ορισμένες χώρες.

Επίσης, αναφέρθηκε στη συνεδρίαση της Αραβικής Υπουργικής Επιτροπής για την παρακολούθηση των τουρκικών παρεμβάσεων. Στην συνάντηση επιβεβαιώθηκε η κατηγορηματική απόρριψη των τουρκικών παρεμβάσεων στην περιοχή, οι οποίες περιλαμβάνουν την παρουσία τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων στα εδάφη των αραβικών χωρών. Ο Σούκρι επισήμανε ότι αναμφίβολα αυτές οι πολιτικές δεν έχουν αποφέρει παρά μόνο την εμβάθυνση της πόλωσης και των διαφορών. Σχετικά με τη Συρία, υποστήριξε ότι η πολιτική λύση πρέπει να προχωρήσει μαζί με την απομάκρυνση όλων των ξένων δυνάμεων από τα συριακά εδάφη, ξεκινώντας από την τουρκική κατοχή.

Στην Επιτροπή συμμετέχουν η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν, το Ιράκ και ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου. Η επιτροπή καταδίκασε την τουρκική προσπάθεια αλλαγής της δημογραφικής σύνθεσης σε ορισμένες αραβικές περιοχές υπό την κατοχή της, όπως η βορειοανατολική Συρία. Υπογραμμίζει την παράνομη  παρουσία των τουρκικών δυνάμεων στο Ιράκ, τη Λιβύη και τη Συρία, καθώς και την ανάγκη άνευ όρων απόσυρσης όλων των δυνάμεών της.

Ιδιαίτερα αιχμηρός κατά της Τουρκίας ήταν και ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Αιγύπτιος Αχμέντ Αμπούλ Γκεΐτ, του οποίου  η θητεία του ενημερώθηκε με την σύμφωνη γνώμη των υπουργών Εξωτερικών. Ο Γκέιτ δήλωσε ότι «η Τουρκία βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα σύνολο διαφορών με περιφερειακές και παγκόσμιες δυνάμεις, σε τέτοιο βαθμό που η κατάληξη δεν θα είναι καλή, ούτε για την ίδια ούτε για την ηγεσία της». Επίσης αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις της Τουρκίας στην Αίγυπτο, τη Συρία, τη Λιβύη το Ιράκ, τον Καύκασο, στις «συγκρούσεις» όπως τις ονομάζει χαρακτηριστικά με την Ελλάδα και την Κύπρο.

Αντίδραση Τουρκίας

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές συγκρατείται και η άμεση αντίδραση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο απέρριψε τις αποφάσεις του Αραβικού Συνδέσμου και παράλληλα αναφέρθηκε σε χώρες εντός του Αραβικού Συνδέσμου, οι οποίες επιβάλουν τις απόψεις τους. Η ανακοίνωση, χωρίς να κατονομάζει τις χώρες αυτές, προφανώς αναφέρεται στην Αίγυπτο, ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κανείς ότι με την εξαίρεση ενός, όλοι οι γενικοί γραμματείς ήταν Αιγύπτιοι και ότι η έδρα του Οργανισμού είναι το Κάιρο.

Ωστόσο, η Τουρκία συνεχίζει να επιμένει στο ότι θα υπάρχουν εξελίξεις στο θέμα της προσέγγισης με την Αίγυπτο για συμφωνία ΑΟΖ. Η κυβερνητική προπαγάνδα επιδιώκει να δημιουργήσει προσδοκίες στη διεθνή κοινότητα αγνοώντας τις επικρίσεις του Αίγυπτιου υπουργού Εξωτερικών. Στο πλαίσιο αυτό Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ στα ανέφερε πως «με την Αίγυπτο έχουμε κοινές πολιτιστικές, ιστορικές αξίες. Με την ενεργοποίηση και αυτών τις επόμενες ημέρες εκτιμούμε πως ίσως έχουμε κι άλλες διάφορες εξελίξεις».

Επιπλέον, επιτέθηκε και στην Ελλάδα δηλώνοντας «παρά τη θετική μας στάση, συνεχίζονται από τη γειτονική μας χώρα την Ελλάδα, οι προβοκατόρικες ενέργειες και η προβοκατόρικη ρητορική, οι ανεύθυνες δηλώσεις, η απειλητική γλώσσα. Αυτές οι ενέργειες απειλούν την ειρήνη και τη σταθερότητα»

Ο Δένδιας στο Κάιρο

Τέλος, όπως επισημαίνουν διπλωματικές πηγές, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η ανάλυση που δημοσιεύθηκε πριν δύο ημέρες στην Jerusalem Post, με τον τίτλο: “Η Τουρκία προσπαθεί να προσβάλει την Ελλάδα και την Αίγυπτο με μία φανταστική συμφωνία για θαλάσσιες περιοχές”.
Αναφορικά με τις διπλωματικές εξελίξεις ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μεταβαίνει τη Δευτέρα στο Κάιρο και θα συναντηθεί με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σούκρι. Η ατζέντα τους θα περιλαμβάνει τις διμερείς σχέσεις, όλο το πολιτικό φάσμα, την οικονομική συνεργασία, τη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας.

Επίσης, θα συζητηθούν οι περιφερειακές εξελίξεις, αρχής γενομένης από τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και οι εξελίξεις στη Λιβύη. Ο Αραβικός Σύνδεσμος ο οποίος περιλαμβάνει αραβικά κράτη που είχαν συμμετάσχει στο Φόρουμ Φιλίας της Αθήνας  (Αίγυπτο, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μπαχρέιν και Σαουδική Αραβία) υιοθετεί μια αντιτουρκική θέση που απομονώνει την Τουρκία, η οποία έχει σημαντικές διαφορές με κράτη-μέλη του.

Το γεγονός ότι ο Αραβικός Σύνδεσμος επικρίνει την παράνομη παρουσία των τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη, σε πρώτη ανάγνωση αποδυναμώνει τα επιχειρήματα της Άγκυρας για να τα καταστήσει μόνιμα και ότι είναι ενήμερος για τις μεθοδεύσεις να επηρεάσει την μεταβατική κυβέρνηση και να έχει ενεργό μέρος στην επόμενη μέρα. Η ελληνική διπλωματία οφείλει να εκμεταλλευτεί το γεγονός για να διασφαλίσει ότι το παράνομο μνημόνιο Άγκυρας-Τρίπολης δεν θα ισχύσει στην μεταπολεμική Λιβύη.

Ο Νίκος Δένδιας δεν άφησε να πάει χαμένη η ευκαιρία και κατά την παρέμβασή του στη Διαδικτυακή Ημερίδα της Ελληνικής Κοινότητας του London School of Economics με θέμα: “Ελλάδα 2021: Στοχαζόμενοι το χθες, διαμορφώνοντας το αύριο”,  καθώς χρησιμοποίησε και την  έκφραση για παράνομη  παραμονή τουρκικών στρατευμάτων σε κυρίαρχα κράτη όπως η Κύπρος, η Λιβύη, το Ιράκ και η Συρία, που αναφέρθηκε και απο τον Αραβικό Σύνδεσμο.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx