ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Κοινή εμφάνιση Ερντογάν-Αλίγιεφ στο Ναχιτσεβάν – Εθνοκάθαρση φοβούνται οι Αρμένιοι

Ο εφιάλτης ενός ξεριζωμού των Αρμενίων του Καραμπάχ στοιχειώνει τη Δύση,

Η Αρμενία ζήτησε από τον ΟΗΕ την άμεση ανάπτυξη αποστολής του Οργανισμού για να επιβλέπει την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, ωστόσο για να γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρξει απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας και η Ρωσία δεν δείχνει διατεθειμένη να συμφωνήσει. Με δήλωσή του ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν επανέλαβε το αίτημα ενώ χθες το βράδυ ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Αραράτ Μιρζογιάν, απευθυνόμενος στην 78η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών απηύθυνε «έκκληση στη διεθνή κοινότητα να μην επιτρέψει στο Αζερμπαϊτζάν τον διωγμό των Αρμενίων από τις εστίες τους»

«Οι Αρμένιοι του Ναγκόρνο Καραμπάχ εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο εθνοκάθαρσης», δήλωσε σήμερα σε διάγγελμα ο Πασινιάν, και πρόσθεσε: «Ανθρωπιστικές προμήθειες έφτασαν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ τις τελευταίες μέρες, αλλά αυτό δεν αλλάζει την κατάσταση. Αν δεν δημιουργηθούν πραγματικές συνθήκες ασφαλούς διαβίωσης για τους Αρμένιους του Ναγκόρνο Καραμπάχ στα σπίτια τους και αποτελεσματικοί μηχανισμοί προστασίας από την εθνοκάθαρση, τότε αυξάνονται οι πιθανότητες να δουν τη φυγή από τις εστίες τους ως τη μόνη διέξοδο».

Ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν έδωσε στη δημοσιότητα οπτικό υλικό από βαρύ οπλισμό που, όπως λέει, κατάσχεσε στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Στις φωτογραφίες και τα βίντεο εικονίζονται παλαιά άρματα μάχης ρωσικής κατασκευής, όπλα και αντιαρματικά, ρουκέτες και νάρκες.

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των Αρμενίων του Καραμπάχ λένε ότι βρίσκεται σε κίνδυνο ο άμαχος πληθυσμός, που έχει μείνει χωρίς τρόφιμα και φάρμακα. Μόνο μία αποστολή βοήθειας του Ερυθρού Σταυρού 70 τόνων τροφίμων επετράπη να περάσει.Η αυτοκινητοπομπή του Ερυθρού Σταυρού ήταν η πρώτη που έφτασε στο Στεπανακέρτ. Η Ρωσία λέει ότι έχει επίσης παραδώσει βοήθεια, αλλά δεν είναι γνωστό που και πόση ήταν αυτή η βοήθεια.

Τουλάχιστον 200 Αρμένιοι έχασαν τη ζωή τους κατά την διήμερη επίθεση των Αζέρων και εκατοντάδες έχουν τραυματιστεί. Περίπου 30 άτομα που τραυματίστηκαν στο Martakert μεταφέρθηκαν στο Στεπανακέρτ από τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ICRC). Ο υπεύθυνος επικοινωνίας του Ερυθρού Σταυρού στο Στεπανακέρτ, Ετέρι Μουσαγιεγιάν, δήλωσε στο ARMENPRESS ότι 17 τραυματίες μεταφέρθηκαν από το Μαρτακέρτ στο Στεπανακέρτ στις 23 Σεπτεμβρίου. Άλλοι τόσοι μεταφέρθηκαν σήμερα το πρωί. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Αρμενίας, 23 από τους τραυματίες, των οποίων η κατάσταση είναι κρίσιμη μεταφέρονται στο Ερεβάν.

Οι εκτοπισμένοι από χωριά του Καραμπάχ, αρκετές χιλιάδες άνθρωποι, έχουν πάει στο Στεπανακέρτ και κοιμούνται σε

σκηνές ή στην ύπαιθρο κοντά στο αεροδρόμιο που έχει γίνει βάση των ρωσικών ειρηνευτικών δυνάμεων. Οι Ρώσοι είχαν ανακοινώσει ότι φιλοξενούν στο αεροδρόμιο περίπου 5.000 άτομα. Ο αρμενικός πληθυσμός του Καραμπάχ υπολογίζεται σε 120.000 και ήδη εκφράζονται φόβοι από τη Δύση, τις ΗΠΑ και την ΕΕ, ότι πολλοί θα φύγουν από τις εστίες τους, ενώ οργανώσεις και ινστιτούτα ανθρωπίνων δικαιωμάτων κάνουν λόγο για βίαιο ξεριζωμό. Η κυβέρνηση Πασινιάν ανακοίνωσε ότι ετοιμάζει καταυλισμούς για περίπου 40.000 πρόσφυγες.

Στο στόχαστρο της Μόσχας ο Πασινιάν

Η κυβέρνηση Πασινιάν διέψευσε δημοσιεύματα ρωσικών μέσων ενημέρωσης ότι διαδηλωτές εισέβαλαν στο κτίριο της κυβέρνησης και απωθήθηκαν από δυνάμεις των ΗΠΑ. Όπως μεταδίδει το ArmenPress «κανένας διαδηλωτής δεν εισέβαλε στο κυβερνητικό κτίριο και, επιπλέον, δεν υπήρχαν Αμερικανοί εκεί», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το γραφείο του πρωθυπουργού και πρόσθεσε: «Η αναφορά των ρωσικών μέσων ενημέρωσης είναι μια απόλυτη παραπληροφόρηση».

Οι διαδηλώσεις στο Ερεβάν κατά του Πασινιάν πάντως είναι καθημερινό φαινόμενο, αλλά δεν έχουν αναφερθεί επεισόδια μεγάλης έντασης. Διαδηλώσεις συμπαράστασης στους Αρμένιους του Καραμπάχ έγιναν χθες σε πολλές πόλεις της Γαλλίας και της Γερμανίας, με αίτημα να παρέμβει η ΕΕ.

Χθες η κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν δήλωσε ότι συνεργάζεται με τις ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ για τον αφοπλισμό των αποσχιστικών αρμενικών δυνάμεων – ένα από τα βασικά αιτήματα (αξιώσεις) του Μπακού για την κατάπαυση του πυρός. Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δήλωσε ότι έξι τεθωρακισμένα οχήματα, περισσότερα από 800 όπλα και περίπου 5.000 μονάδες πυρομαχικών έχουν κατασχεθεί μέχρι στιγμής από τις δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν. Όμως δεν είναι ξεκάθαρο εάν έχουν παραδοθεί από τους Αρμένιους του Καραμπάχ ή έχουν βρεθεί από τους Αζέρους.

Αφοπλισμός των αυτονομιστών

Το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε σήμερα το πρωί, όπως μεταδίδει το AzerTag ότι βρέθηκε στο

Μαρτακέρτ «στα κτίρια που ανήκουν στην εταιρεία Base Metals, που ασχολούνται με δραστηριότητες εξόρυξης χαλκού, βρέθηκε μεγάλος αριθμός όπλων και πυρομαχικών σε αποθήκες που δημιουργήθηκαν στις εγκαταστάσεις της προαναφερθείσας εταιρείας και κατασχέθηκαν». Από το Μαρτακέρτ δεκάδες τραυματίες Αρμένιοι μεταφέρθηκαν με αποστολή του Ερυθρού Σταυρού στο Στεπανακέρτ. O υπουργός Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν, Τζεχάν Μπαϊκούρτ, μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ χθες είπε ότι η χώρα του έχει επιτύχει τον στόχο για αφοπλισμό των αυτονομιστών Αρμενίων στο Καραμπάχ.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε στη Νέα Υόρκη ότι «έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για να υπάρξουν μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και ότι τα στρατεύματα της Μόσχας θα βοηθήσουν σε αυτό». Ο Λαβρόφ κατηγόρησε τη Δύση ότι προσπαθεί να επιβληθεί ως μεσολαβητής μεταξύ των δύο χωρών, κάτι που, όπως είπε, δεν χρειάζεται.

Στο πλευρό του Αζερμπαϊτζάν σταθερά παραμένει η Τουρκία και αύριο ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν θα συναντηθεί με τον Αζέρο ομόλογό του Ιλχάμ Αλίγιεφ στον αζέρικο θύλακα του Ναχιτσεβάν, μια περιοχή που βρίσκεται μεταξύ της Αρμενίας και του Ιράν και συνορεύει με την Τουρκία.

Οι δύο ηγέτες είχαν δηλώσει από τον Ιούνιο ότι θέλουν να εντείνουν τις προσπάθειές τους για να ανοίξουν έναν χερσαίο διάδρομο, τον αποκαλούμενο διάδρομο του Ζανγκεζούρ, που θα συνδέει την Τουρκία με το Αζερμπαϊτζάν, μέσω του θύλακα του Ναχιτσεβάν και της Αρμενίας, ωστόσο το σχέδιο αυτό, αν και συζητιέται εδώ και πολύ καιρό, είναι ιδιαίτερα περίπλοκο στην υλοποίησή του.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx