Μήνυμα ΗΠΑ σε Τουρκία και Ισραήλ – Τελ Αβίβ προς Μόσχα: “Προστατέψτε τους Εβραίους”
29/10/2023O πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, εξαπέλυσε νέα επίθεση στο Ισραήλ. κλιμακώνοντας ακόμη περισσότερο την ένταση μεταξύ των δύο χωρών. Στην ομιλία του για την επέτειο συμπλήρωσης ενός αιώνα από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας, o Ερντογάν τόνισε ότι, «όπως επιθυμούσε ο ιδρυτής της σύγχρονης Τουρκίας, ο Κεμάλ Ατατούρκ, η χώρα του σήμερα λειτουργεί ως φύλακας για τους εγκαταλελειμμένους σε αυτήν την περιοχή και στον κόσμο ολόκληρο.
Η Τουρκία σπεύδει σε βοήθεια όσων έχουν ανάγκη, από τον Καύκασο μέχρι την Ασία, από το Τουρκεστάν μέχρι την Παλαιστίνη», προσέθεσε ο πρόεδρος της Τουρκίας. «Κανείς δεν μπορεί να απλώνει τα χέρια του στη Λωρίδα της Γάζας, όπως είχε πει για την εν λόγω περιοχή ο Κεμάλ Ατατούρκ», επεσήμανε ο ίδιος.
Ο Ερντογάν συνέχισε λέγοντας ότι η Τουρκία διατηρεί σθεναρή στάση υπέρ της Παλαιστίνης και της Γάζας. Τόνισε ότι «καμία ιμπεριαλιστική δύναμη» δεν θα καταφέρει να εμποδίσει την Τουρκία να γίνει μια «ευτυχισμένη, επιτυχημένη και νικηφόρα χώρα».
«Όπου υπάρχει άνθρωπος καταπιεσμένος, θύμα διώξεων ή σε ανάγκη, η Τουρκία είναι αυτή που σπεύδει να τον βοηθήσει, τον πιάνει από το χέρι, τον σηκώνει και τον βοηθάει στα προβλήματά του. Αυτή τη στάση την έχουμε δείξει στο παρελθόν στην Κορέα, στην Κύπρο, στο Ιράκ, στη Συρία, στη Λιβύη, στην Υεμένη, στο Ιράκ, στη Συρία, στη Λιβύη, στην Υεμένη και τέλος στο Καραμπάχ», ισχυρίστηκε ο Τούρκος πρόεδρος.
«Σήμερα, δείχνουμε την ίδια αποφασιστική στάση για την Παλαιστίνη και τη Λωρίδα της Γάζας. Προσπαθούμε να βοηθήσουμε τον λαό της Λωρίδας της Γάζας. Το μεγάλο συλλαλητήριο για την Παλαιστίνη που οργανώσαμε χθες με τη συμμετοχή 1,5 εκατ. ατόμων, ήταν ένα μέρος αυτής».
Μήνυμα ΗΠΑ
Νωρίτερα την Κυριακή, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας εξαπέλυσε σκληρή επίθεση στο Ισραήλ, κάνοντας λόγο για ανικανότητα και συκοφαντία Ισραηλινών αξιωματούχων, μετά την απόσυρση των Ισραηλινών διπλωματών ως συνέπεια των δηλώσεων του Τούρκου προέδρου Ερντογάν υπέρ της Χαμάς.
«Απορρίπτουμε κατηγορηματικά τις συκοφαντίες και τους αβάσιμους ισχυρισμούς ορισμένων Ισραηλινών αξιωματούχων. Δεν θα έχουν αποτέλεσμα οι προσπάθειες ορισμένων Ισραηλινών αξιωματούχων, οι οποίοι δεν μπορούν καν να ανεχθούν την αλήθεια και τα γεγονότα, να αλλάξουν την ατζέντα με διαστρεβλώσεις και συκοφαντίες, με την ελπίδα να καλύψουν τη βάναυση σφαγή με στόχο Παλαιστίνιους πολίτες στη Γάζα.
Το γεγονός ότι οι Αρχές αυτές, οι οποίες διαπράττουν ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας ενώπιον ολόκληρου του κόσμου, αλλά δεν μπορούν καν να ανεχτούν την κριτική και την καταδίκη, στοχοποιούν τα Ηνωμένα Έθνη, τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, και τον πρόεδρό μας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αποτελεί σαφή ένδειξη της ανικανότητάς τους.
Απορρίπτουμε τις αβάσιμες κατηγορίες περί αντισημιτισμού, καθώς και τις συκοφαντίες και τις προσβολές κατά του προέδρου μας και της χώρας μας. Είναι γνωστό σε όλους ότι, η Ιστορία της Τουρκίας σε αυτό το θέμα είναι καθαρή – σε αντίθεση με πολλές χώρες που υποστηρίζουν το Ισραήλ άνευ όρων σήμερα.
Είναι μια αλήθεια που αναγνωρίζεται από όλους τους ιστορικούς ότι η Τουρκική Δημοκρατία υπήρξε ένα ασφαλές καταφύγιο ανά την Ιστορία για όλους όσοι καταπιέζονταν, συμπεριλαμβανομένων των Εβραίων. Καλούμε επειγόντως τις ισραηλινές αρχές να εισακούσουν τις εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός και ειρήνη, προκειμένου να τερματιστεί αυτή η βαρβαρότητα που στοχεύει στην πλήρη καταστροφή του λαού της Γάζας».
Με τις σχέσεις ανάμεσα σε Ισραήλ και Τουρκία να έχουν οδηγηθεί στα άκρα και την πρώτη πλευρά να έχει καλέσει τους διπλωμάτες να εγκαταλείψουν την Άγκυρα, ο Άντονι Μπλίνκεν κατέστησε αναγκαίο στον Χακάν Φιντάν να αποτραπεί η εξάπλωση της σύγκρουσης: «Μίλησα με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών για τις προσπάθειές μας να αποτρέψουμε τη διασπορά της σύγκρουσης στη γύρω περιοχή, να διασφαλίσουμε την απελευθέρωση των αμάχων και να ενισχύσουμε την ανθρωπιστική στήριξη. Συζητήσαμε επίσης για την επικύρωσης της συμφωνίας ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ» έγραψε ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στο Twitter.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υπογράμμισε σήμερα, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, ότι είναι αναγκαίο το Ισραήλ να υπερασπιστεί τους πολίτες του από την τρομοκρατία, με τρόπο ώστε να προστατεύονται οι άμαχοι. Ο Μπάιντεν τόνισε επίσης ότι είναι ανάγκη «να αυξηθεί αμέσως και σημαντικά» η ανθρωπιστική βοήθεια που περνά στη Γάζα, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των ανθρώπων εκεί.
Οργή στο Νταγκεστάν
Το Ισραήλ κάλεσε απόψε τη Ρωσία «να προστατεύσει όλους τους Ισραηλινούς πολίτες και όλους τους Εβραίους», αφού πολλές δεκάδες άνδρες εισέβαλαν στο αεροδρόμιο της Μαχατσκάλα, της πρωτεύουσας του Νταγκεστάν, όταν έμαθαν ότι επρόκειτο να προσγειωθεί εκεί ένα αεροσκάφος προερχόμενο από το Τελ Αβίβ.
«Το Ισραήλ αναμένει από τις ρωσικές αρχές να προστατεύσουν όλους τους Ισραηλινούς πολίτες και όλους τους Εβραίους και να δράσουν με αποφασιστικό τρόπο απέναντι στους ταραξίες και σε κάθε υποκίνηση σε βία εναντίον των Εβραίων και των Ισραηλινών» ανέφερε το γραφείο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου. Το Ισραήλ «παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή τις απόπειρες επίθεσης εναντίον Ισραηλινών πολιτών και Εβραίων σε όλον τον κόσμο», προστίθεται στην ανακοίνωση.
Τελικός σύμφωνα με την τοπική η κατάσταση στο αεροδρόμιο του Νταγκεστάν τέθηκε υπό έλεγχο. Αστυνομικοί αναπτύχθηκαν στο αεροδρόμιο της Μαχατσκάλα, αφού προηγουμένως κάλεσαν τους συγκεντρωμένους να βάλουν τέλος στις «παράνομες ενέργειές» τους. Η ρωσική υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας Rosaviatsia ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας απομάκρυναν όλους τους «πολίτες που δεν είχαν την άδεια» να βρίσκονται εκεί. Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι «ένας αριθμός Ισραηλινών και Εβραίων» επιβατών μεταφέρθηκαν σε ασφαλή χώρο του αεροδρομίου.
23η μέρα πολέμου
Στην 23η ημέρα μπήκε ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς, με τις ευρείες επιθέσεις των ισραηλινών δυνάμεων στη Γάζα που άρχισαν το βράδυ της Παρασκευής στο βόρειο μέρος, να συνεχίζονται με αμείωτη ένταση. Το ισραηλινό επιτελείο κάλεσε εκ νέου τους Παλαιστίνιους να κατευθυνθούν προς τα νότιο μέρος, λέγοντας ότι θα αυξηθεί η ροή της ανθρωπιστικής βοήθειας εκεί.
Την ίδια στιγμή, δίχως τέλος είναι οι συγκρούσεις στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας ανάμεσα στον στρατό του Ισραήλ και τη Χαμάς. Οι χερσαίες επιχειρήσεις στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας συνεχίζονται με τους ενόπλους της Χαμάς να πυροβολούν εναντίον στρατιωτών, ανάφεραν στα social media οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF). «Τρομοκράτες που πυροβόλησαν εναντίον Ισραηλινών στρατιωτών, σκοτώθηκαν, καθώς και τρομοκράτες που εντοπίστηκαν στην ακτογραμμή στη Λωρίδα της Γάζας κοντά στην περιοχή Ζικίμ» στο νότιο Ισραήλ, γράφουν χαρακτηριστικά.
Να σημειωθεί ότι μέσα από το Telegram των Ταξιαρχιών Ιζεντίν αλ-Κασάμ, του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς γίνεται αναφορά για συγκρούσεις με τις ισραηλινές δυνάμεις κοντά στην Μπέιτ Λάχια, στη βόρεια Γάζα, υποστηρίζοντας ότι έστησαν ενέδρα στην περιοχή στα ισραηλινά στρατεύματα.
Παράλληλα οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) έδωσαν στη δημοσιότητα ένα βίντεο που, όπως ισχυρίζονται, έδειχνε τα άρματα μάχης και άλλα οχήματά τους μέσα στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ άλλα πλάνα δείχνουν αεροπορικές επιδρομές στο Μπέιτ Χανούν, στη βορειοανατολική γωνία της Λωρίδας.
Απειλεί το Ιράν
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί, σε συνέντευξη στο Al Jazeera, απείλησε με δράση και άλλων δυνάμεων κατά του Ισραήλ ενώ κατηγόρησε τους Αμερικανούς για τη στήριξη που του παρέχουν. Ο Ιρανός πρόεδρος τόνισε ότι «οι στρατιωτικές επιχειρήσεις που πραγματοποιεί το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας έχουν τραβήξει πολύ μακριά» και απείλησε ότι «θα φέρουν και άλλα μέρη στη σύγκρουση».
Ο Ραϊσί είπε ότι «το Ισραήλ πέρασε τις κόκκινες γραμμές» εντείνοντας την επίθεσή του κατά της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, κάτι το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει άλλες πλευρές να αναλάβουν στη δράση. «Τα εγκλήματα της σιωνιστικής οντότητας, από ανθρωπιστική και στρατιωτική άποψη, ξεπέρασαν τις κόκκινες γραμμές και μπορεί να αναγκάσουν άπαντες να δράσουν», δήλωσε ο Ραϊσι στο Al Jazeera.
Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος του Ισραήλ επανεξέδωσε έκκληση προς τους Παλαιστίνιους να εκκενώσουν τη βόρεια Λωρίδα της Γάζας ενόψει της επικείμενης ισραηλινής χερσαίας επίθεσης. Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου ανακοίνωσε το βράδυ ότι η κυβέρνηση «ενέκρινε ομόφωνα τη διεύρυνση της χερσαίας εισβολής» και πρόσθεσε ότι «ο πόλεμος θα είναι μακρύς, σκληρός και δύσκολος». Ο Νετανιάχου χαρακτήρισε υποκριτές όσους κατηγορούν το Ισραήλ για εγκλήματα πολέμου. Υποσχέθηκε επίσης στις οικογένειες των ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας ότι «θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για την απελευθέρωση των ανθρώπων τους».
Στην ίδια συνέντευξη Τύπου o υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ είπε ότι ο στρατός επιφέρει βαριά πλήγματα στη Χαμάς, τονίζοντας ότι «όση περισσότερη πίεση ασκείται στην παλαιστινιακή οργάνωση τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες να απελευθερωθούν οι όμηροι». Επανέλαβε επίσης ότι «το Ισραήλ δεν επιδιώκει να διευρύνει τον πόλεμο. «Όμως είμαστε προετοιμασμένοι σε όλα τα μέτωπα». Το ισραηλινό επιτελείο ανακοίνωσε ότι επλήγησαν 450 στόχοι της Χαμάς στη Γάζα και έδωσε στη δημοσιότητα σχετικά video.
מטוסי קרב של צה"ל תקפו ביממה האחרונה מעל ל-450 מטרות צבאיות של ארגון הטרור חמאס ברחבי רצועת עזה. בין המטרות שהותקפו היו מפקדות צבאיות, עמדות תצפית, עמדות ירי נ"ט של ארגון הטרור >> pic.twitter.com/OAu0xBlFow
— צבא ההגנה לישראל (@idfonline) October 29, 2023
Οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων παραμένουν σε εξέλιξη, με το Κατάρ να συνεχίζει να κεντρικό ρόλο. Υπάρχει, ωστόσο, ένα χάσμα μεταξύ του αριθμού των ομήρων που δίνει Χαμάς και του αριθμού που δίνει το Ισραήλ. Μέλη των οικογενειών των ομήρων είχαν χθες συνάντηση με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Ο ρόλος της Ελλάδας
«Η Ελλάδα, η οποία από την πρώτη στιγμή τόνισε την ανάγκη να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα, διερευνά τη δυνατότητα δημιουργίας ανθρωπιστικού θαλάσσιου διαδρόμου για τη μεταφορά αγαθών πρώτης ανάγκης στην περιοχή», αναφέρουν σήμερα διπλωματικές πηγές για τον πόλεμο.
«Για το σχέδιο αυτό, το οποίο είναι επιχειρησιακά σύνθετο -και στο οποίο αναφέρθηκε ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν την Παρασκευή- η ελληνική κυβέρνηση συζητάει με τους άμεσα ενδιαφερόμενους, καθώς και με ευρωπαίους εταίρους και διεθνείς οργανισμούς», σημειώνουν οι ίδιες πηγές για τον πόλεμο στη Γάζα.
Τον ρόλο της Κύπρου ως βάσης για έναν διεθνή ανθρωπιστικό διάδρομο για τη Γάζα αποκάλυψε στις Βρυξέλλες μετά την Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, τονίζοντας ότι σε αυτό το εγχείρημα θα έχει ρόλο και η Ελλάδα.
Ο Γάλλος πρόεδρος ο οποίος επανειλημμένα τις τελευταίες ημέρες έχει αναφερθεί στην ανάγκη πρωτοβουλιών ώστε να αποτραπεί μια ανθρωπιστική κρίση δήλωσε ότι προετοιμάζεται ένας ανθρωπιστικός συνασπισμός από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, ιδίως την Κύπρο, η οποία θα χρησιμεύσει ως αεροπορική βάση για αυτόν τον «θαλάσσιο ανθρωπιστικό διάδρομο».
Ο Μακρόν δήλωσε ότι είχε ήδη τις πρώτες συνεννοήσεις με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη και είναι σε στενή επαφή και με την Ελλάδα αλλά και όλους τους ευρωπαίους εταίρους που θα αποφασίσουν να συμμετάσχουν στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις. Διευκρίνισε πάντως ότι θα πρέπει να υπάρξει η λεγόμενη ανθρωπιστική εκεχειρία τόσο για την προστασία των αμάχων όσο και για την ευόδωση των προσπαθειών απελευθέρωσης των ομήρων.
Επικρίσεις σε Νετανιάχου για τις ευθύνες
Εν τω μεταξύ, ο Νετανιάχου διέγραψε ανάρτηση του έκανε χθες το βράδυ στο Χ με την οποία επέρριπτε την ευθύνη στους επικεφαλής των ισραηλινών υπηρεσιών πληροφοριών για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου της Χαμάς στο Ισραήλ και στη συνέχεια ζήτησε συγγνώμη. Η ανάρτηση προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις ακόμα και μέσα στην κυβέρνηση, κυρίως όμως από τα κόμματα και πρώην επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας.
Ο πρώην αρχηγός του ισραηλινού επιτελείου Μπένι Γκαντζ με ανάρτησή του στο X, κάλεσε τον ισραηλινό πρωθυπουργό να ανακαλέσει τη δήλωσή του εναντίον των υπηρεσιών ασφαλείας και να σταματήσει να ασχολείται με το θέμα. Πρόσθεσε ότι «όταν είμαστε σε πόλεμο, η ηγεσία πρέπει να δείξει υπευθυνότητα, να αποφασίσει να κάνει τα σωστά πράγματα και να ενισχύσει τις δυνάμεις με τρόπο που μπορούν να συνειδητοποιήσουν τι απαιτούμε από αυτούς. Κάθε άλλη ενέργεια ή δήλωση – βλάπτει την ικανότητα του λαού να σταθεί όρθιος και τη δύναμή του».
Το βράδυ του Σαββάτου, ο Νετανιάχου ισχυρίστηκε ότι δεν έλαβε προειδοποίηση σχετικά με τις προθέσεις της Χαμάς να ξεκινήσει πόλεμο εναντίον του Ισραήλ και κατηγόρησε τις υπηρεσίες ασφαλείας – ιδιαίτερα κατονομάζοντας τον επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών του IDF Aharon Haliva και τον επικεφαλής της Shin Bet, Ronen Bar, για την αποτυχία που οδήγησε στην επίθεση της Χαμάς.
Ο πρώην επικεφαλής της Μοσάντ Γιόσι Κοέν σχολίασε την άρνηση του ισραηλινού πρωθυπουργού να αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση της Χαμάς λέγοντας: «Η ευθύνη γίνεται αποδεκτή όταν ξεκινάς το καθήκον σου, όχι κατά τη διάρκεια». Ο Κοέν, ο οποίος συνδέεται με τον Νετανιάχου, πρόσθεσε: «Όταν ανέλαβα την ευθύνη για τη Μοσάντ, από εκείνη τη στιγμή και μετά, όλα όσα συνέβησαν σε αυτόν τον οργανισμό, μέχρι την τελευταία μου μέρα εκεί, για σχεδόν πέντε χρόνια, ήταν δική μου ευθύνη». Σύμφωνα με τον Cohen, «Όλα όσα συνέβησαν (στις 7 Οκτωβρίου) είναι μια μεγάλη, σοβαρή δυσλειτουργία. Όλοι οι ανώτεροι υπάλληλοι του τμήματος ασφαλείας το λένε αυτό και έχουν εκφράσει το σθένος των πληροφοριών και των επιχειρησιακών αποτυχιών». Τόνισε ότι «το Ισραήλ δεν αξίζει μόνο απαντήσεις, αξίζει ένα καλύτερο σύστημα, σε όλα τα στρώματά του – που μπορεί να υπερασπιστεί τους πολίτες του Ισραήλ μέσα και έξω, μέσα στο Ισραήλ και στα σύνορά του».
Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Γκάμπι Ασκενάζι κάλεσε τον Νετανιάχου να αφαιρέσει το tweet του ισχυριζόμενος ότι δεν είχε καμία προειδοποίηση για πιθανό πόλεμο με τη Χαμάς, προσθέτοντας: «Είμαστε σε πόλεμο». Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ έγραψε επίσης στο X ότι «ο Νετανιάχου έχει περάσει την κόκκινη γραμμή». Ο πρόεδρος του Εργατικού Κόμματος Merav Michaeli σχολίασε ότι «ενώ τα παιδιά μας πολεμάνε στη Λωρίδα της Γάζας, ο Νετανιάχου κάθεται σκυθρωπός στο γραφείο του, με πούρα και σαμπάνια, και κατηγορεί τους διοικητές του στρατού για την καταστροφή του Simchat Torah».
Διαπραγματεύσεις για τους ομήρους
Η ιδέα της ανταλλαγής των ομήρων με Παλαιστίνιους κρατουμένους συζητήθηκε στο πολεμικό συμβούλιο, είπε ο Νετανιάχου χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις. Όπως είπε, η αποκάλυψη περισσότερων λεπτομερειών για το θέμα αυτό θα ήταν αντιπαραγωγική. Διαδηλώσεις υποστήριξης των οικογενειών των ομήρων πραγματοποιήθηκαν σε διάφορες πόλεις του Ισραήλ. Ο ισραηλινός στρατός IDF ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 311 Ισραηλινοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί από τις 7 Οκτωβρίου και 230 άνθρωποι – πολίτες και στρατιώτες – έχουν απαχθεί.
Combined combat forces of armor, combat engineers and infantry have been operating on the ground in northern Gaza since early Friday evening.
As part of the operation IDF soldiers:
🔴Identified terrorist cells attempting to launch anti-tank missiles and mortar shells and struck… pic.twitter.com/QVv44VrXD0
— Israel Defense Forces (@IDF) October 28, 2023
Από την πλευρά της η Χαμάς θέτει ως όρο την απελευθέρωση όλων των Παλαιστίνιων από τις φυλακές του Ισραήλ, οι οποίοι ανέρχονται σε περίπου 5.000 με 6.000 άτομα σύμφωνα με τις παλαιστινιακές εκτιμήσεις. Ο επικεφαλής της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, Γιαχία Σινουάρ, δήλωσε έτοιμος να συμφωνήσει αμέσως στην ανταλλαγή των ομήρων που κρατά η οργάνωση με «όλους τους κρατούμενους Παλαιστίνιους σε φυλακές του Ισραήλ: «Είμαστε έτοιμοι να ολοκληρώσουμε αμέσως μια ανταλλαγή για να απελευθερώσουμε όλους τους κρατούμενους σε φυλακές του σιωνιστή εχθρού, σε αντάλλαγμα για τους ομήρους που είναι στα χέρια της αντίστασης» αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σινουάρ
Οι Παλαιστίνιοι ανέφεραν νέες επιθέσεις στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, καθώς το τηλέφωνο και το διαδίκτυο επανέρχονται σιγά-σιγά σε λειτουργία στην περιοχή. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, πάνω από 7.300 κάτοικοι της Γάζας έχουν σκοτωθεί και 19.000 έχουν τραυματιστεί. Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς ζήτησε έκτακτη συνεδρίαση του Αραβικού Συνδέσμου: «Ο παλαιστινιακός λαός υπομένει πράξεις σφαγής και γενοκτονίας στη Λωρίδα της Γάζας» δήλωσε ό πρόεδρος της Αρχής.
Νέα έκκληση Γκουετέρες για εκεχειρία
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε ότι τον αιφνιδίασε η κλιμάκωση των βομβαρδισμών στη Γάζα, επαναλαμβάνοντας την έκκλησή του για μια ανθρωπιστική εκεχειρία ώστε να διανεμηθεί ανθρωπιστική βοήθεια στους αμάχους. «Τις τελευταίες ημέρες αναθάρρησα καθώς φαινόταν να διαμορφώνεται μια ομοφωνία στη διεθνή κοινότητα (…) για τον τερματισμό ή τουλάχιστον για μια ανθρωπιστική παύση των συγκρούσεων» ανέφερε σε ανακοίνωσή που εξέδωσε από την Ντόχα του Κατάρ.
«Δυστυχώς, αντί για αυτήν την παύση, αιφνιδιάστηκα από την άνευ προηγουμένου κλιμάκωση των βομβαρδισμών και τις καταστροφικές συνέπειές τους, που υπονομεύουν τους ανθρωπιστικούς στόχους», πρόσθεσε ο Γκουτέρες. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ είχε νέα τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Αιγύπου Αλ Σίσι για την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.
Χιλιάδες κάτοικοι της Γάζας εισέβαλαν σε αποθήκες και κέντρα διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA), αρπάζοντας αλεύρι και βασικά είδη επιβίωσης, ανακοίνωσε σήμερα η υπηρεσία. «Χιλιάδες άνθρωποι εισέβαλαν σε αποθήκες και κέντρα διανομής της UNRWA στο κεντρικό και το νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας», διευκρίνισε η υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ. «Πρόκειται για ανησυχητική ένδειξη ότι αρχίζει να καταρρέει η δημόσια τάξη ύστερα από τρεις εβδομάδες πολέμου και αυστηρής πολιορκίας στη Γάζα», τόνισε η UNRWA.
In besieged Gaza, an acute fuel shortage has forced humanitarian workers with the UN Relief and Works Agency to make tough calls: Should bakeries, water stations, or hospitals take priority? pic.twitter.com/DO5Zu4B4Kn
— DW News (@dwnews) October 29, 2023
Ανάκληση των διπλωματών από την Τουρκία
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Έλι Κοέν έδωσε εντολή σε όλους τους Ισραηλινούς διπλωματικούς αντιπροσώπους να επιστρέψουν από την Τουρκία. Νωρίτερα το Σάββατο, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σε μια μαζική φιλοπαλαιστινιακή συγκέντρωση στην Κωνσταντινούπολη ότι «το Ισραήλ είναι κατοχική δύναμη» και επανέλαβε ότι «η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση αλλά απελευθερωτική«.
Υπόσχεση Τραμπ για εκδίκηση
Μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού Εβραϊκού Συνασπισμού στο Λας Βέγκας, ο Τραμπ υποσχέθηκε να εκδικηθεί για τα θύματα των επιθέσεων της Χαμάς, κερδίζοντας μακράν το πιο δυνατό χειροκρότημα των συνέδρων.