Ποιες είναι οι τουρκικές αντιδράσεις στο ελληνογαλλικό σύμφωνο
29/09/2021Η Τουρκία πριν καλά-καλά στεγνώσει το μελάνι από το ελληνογαλλικό σύμφωνο που υπογράφηκε στο Παρίσι έχει ήδη αρχίσει τις αντιδράσεις, δείχνοντας την ανησυχία της, για το πως θα επηρεάσει την ισορροπία δυνάμεων σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Η Αγκύρα εξέδωσε NAVTEX για έρευνες που περιλαμβάνουν το Καστελόριζο και την κυπριακή ΑΟΖ. Το δόγμα της “Γαλάζιας πατρίδας” που επιδιώκει να επιβάλλει ο Ερντογάν, ακυρώνεται από τη στρατηγική συνεργασία και τη ρήτρα αμυντικής συνδρομής μεταξύ Ελλάδας και Ελλάδας.
Ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, με γραπτή δήλωσή του ανέφερε πως «τo τoυρκικό ναυτικό, το οποίο είναι ένα από τα ισχυρότερα της περιοχής, υπερασπίζεται τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας στη «Γαλάζια Πατρίδα» και κυματίζει τη σημαία μας από τον Ατλαντικό Ωκεανό μέχρι και τον Ινδικό Ωκεανό και συμβάλλει στην περιφερειακή παγκόσμια ειρήνη». O Ακάρ με τη δήλωσή του επιδιώκει να περάσει το μύνημα ότι το τουρκικό ναυτικό παραμένει πανίσχυρο, και δεν επηρεάζεται από το ελληνογαλλικό σύμφωνο.
Πιο πριν υπήρξε αντίδραση του Τζέμ Γκιουρντενίζ, απόστρατου ναύαρχου και πατέρας του δόγματος της “Γαλάζιας Πατρίδας» είναι ενδεικτική του εκνευρισμού του. Σε ανάρτησή του στο Twitter ανέφερε ότι «λυπάμαι για τον ελληνικό λαό. Οι φόροι τους ξοδεύονται μάταια. Δίνουν χαρά στους εμπόρους γαλλικών όπλων και στους μεσάζοντες. Με δανεικά στήνουν θαλάσσια δύναμη. Με παραδειγματικό τρόπο πέφτουν στην παγίδα του Θουκυδίδη».
Όμως, η Τουρκία εκτός απο την επιθετική ρητορική προχώρησε και σε πρακτικό επίπεδο καθώς εξέδωσε NAVTEX δεσμεύει περιοχή που περικλείει το Καστελόριζο και εκτείνεται μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ. Στη συγκεκριμένη περιοχή θα πραγματοποιήσει έρευνες το σκάφος YUNUS-S, μέχρι και τις 9 Οκτωβρίου.
Σημειώνεται ότι μέχρι τις 8 Οκτωβρίου στην ίδια περιοχή θα κινείται και το ερευνητικό σκάφος «Bilim-2», για το οποίο έχει δεσμευτεί μεγαλύτερη περιοχή. Οι έρευνες του «Bilim-2» θα πραγματοποιηθούν εντός της ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και της περιοχής ευθύνης όπου τυπικά έχει δικαιοδοσία ο υδρογραφικός σταθμός του Ηρακλείου για την έκδοση NAVTEX.
Τουρκικός Τύπος
Ενδεικτικά είναι και τα δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου που σχολιάζουν το ελληνογαλλικό σύμφωνο με αιχμές και έκδηλη ανησυχία. Η εφημερίδα Hurriyet αναφέρεται αναλυτικά στις υψηλές δυνατότητες των φρεγατών Belharra, περιγράφοντας τα χαρακτηριστικά τους, και χαρακτηρίζει ως πολύ σημαντική την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία. «Η Ελλάδα και η Γαλλία κάνουν υπολογισμούς για την Ανατολική Μεσόγειο» γράφει η εφημερίδα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θέλουν να κυριαρχήσουν».
Η εφημερίδα Cumhurriyet αναφέρει από την πλευράς για το αμυντικό σύμφωνο ότι η «Ελλάδα και Γαλλία επιχειρούν ένωση δυνάμεων» σχολιάζοντας ότι ο γάλλος πρόεδρος Μακρόν έκανε λόγο για «κοινά συμφέροντα Γαλλίας και Ελλάδας». Η Yeni Safak γράφει για «γκάζια στο ‘Μήτσο’ απ’ τον Μακρόν» σχολιάζοντας την ώθηση των Γάλλων στην Ελλάδα. «Υποτίθεται ότι η Ελλάδα δεν κάνει κούρσα εξοπλισμών αλλά αγοράζει φρεγάτες από τη Γαλλία» σημειώνει, κάνοντας αναφορά στη δήλωση του πρωθυπουργού.
Οι τουρκικές αντιδράσεις εστιάζουν στην αγορά των φρεγατών Belharra, επιδιώκοντας να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι η Ελλάδα εξοπλίζεται, ενώ επιδιώκει την ειρηνική επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών. Η τουρκική προπαγάνδα αναμένεται να συνεχίζει να παρουσιάζει την Ελλάδα σαν τον παράγοντα που με τις κινήσεις «προκαλεί» την Άγκυρα, που πάντα κατά την άποψή της είναι αυτή που κάνει τις υποχωρήσεις.