Τι θέματα έθεσε στον Μητσοτάκη ο Κασσελάκης (upd)
01/11/2023Την πρώτη τους “θεσμική” συνάντηση είχαν σήμερα το πρωί στο γραφείο του πρωθυπουργού στην Βουλή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη, o οποίος σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, του έθεσε τέσσερα (4) θέματα, μεταξύ των οποίων και το θέμα της ΕΥΠ και των υποκλοπών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ευχήθηκε καλή αρχή στον Στέφανο Κασσελάκη. Οι δυο πολιτικοί μπροστά στις κάμερες, μίλησαν για το δικαίωμα ψήφου των αποδήμων.
Η σχετική αμηχανία της πρώτης συνάντησης αποτυπώθηκε στα στιγμιότυπα της υποδοχής και του σύντομου διαλόγου στο σαλονάκι του πρωθυπουργικού γραφείου αν και οι δύο πλευρές διέρρευσαν ότι η συνάντηση στην οποία ήταν οι δύο τους, δίχως τους συνεργάτες τους, ήταν σε καλό κλίμα. Η συζήτηση ξεκίνησε με το καλωσόρισμα και την ερώτηση από τον πρωθυπουργό ερώτηση για το αν έχει προσαρμοστεί στα νέα του καθήκοντα ο κ. Κασσελάκης.
Από την πλευρά του είπε ότι έχει προσαρμοστεί στα κομματικά και σταδιακά και στην βουλή και στην συνέχεια άνοιξε την συζήτηση με το θέμα των αποδήμων λέγοντας ότι θα πρέπει να διευκολυνθεί η συμμετοχή τους στα ελληνικά πράγματα με ισονομία και ισοπολιτεία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε ότι προς αυτή την κατεύθυνση είναι ο νόμος για την ψήφο των αποδήμων. Ο κ. Κασσελάκης θέλησε να κάνει τις δικές του παρατηρήσεις ότι θα πρέπει να καθιερωθούν και περιφέρειες για να μιλήσει επάνω του και πριν ολοκληρώσει την φράση ο πρωθυπουργός ο οποίος στην συνέχεια έδωσε το σήμα λήξης για την παρουσία των δημοσιογράφων.
Η συνάντηση διήρκεσε περίπου μία ώρα και εθίγησαν τα περισσότερα από τα ζητήματα της επικαιρότητας, από τον πόλεμο στην Παλαιστίνη μέχρι την αναβάθμιση της επενδυτικής βαθμίδας, την ακρίβεια και την οικονομία. Η ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου που ακολούθησε ήταν τυπική: «Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνάντηση στο γραφείο του στη Βουλή με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Στέφανο Κασσελάκη. Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τον κ. Κασσελάκη για τις θέσεις της χώρας για τις εξελίξεις τη Μέση Ανατολή, για τις συζητήσεις σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και για τις προοπτικές μετά την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας καθώς και για τις μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης.
Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι είναι πάντα στη διάθεση του κ. Κασσελάκη όπως και των άλλων πολιτικών αρχηγών για την ενημέρωσή τους».
Τέσσερα θέματα από Κασσελάκη
Από την πλευρά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε διαρροή των συνεργατών του σύμφωνα με την οποία ο κ. Κασσελάκης έθεσε τέσσερα ζητήματα στον πρωθυπουργό:
- Το θέμα της ΕΥΠ και των παρακολουθήσεων για το οποίο ζήτησε από τον πρωθυπουργό να διευκολύνει την διαλεύκανση του σκανδάλου εγκρίνοντας ως πολιτικός προιστάμενος της ΕΥΠ την άρση του απορρήτου ώστε να μπορούν να καταθέσουν οι υπάλληλοι ως μάρτυρες.
- Μίλησε για το νομοσχέδιο για την επιλογή των διοικήσεων των οργανισμών και ζήτησε όλοι οι διορισμοί διοικήσεων δημόσιων οργανισμών να γίνονται αποκλειστικά από το ΑΣΕΠ.
- Ζήτησε αλλαγή του νόμου για το πόθεν έσχες έτσι ώστε να υποχρεούνται σε πραγματικές και όχι εικονικές δηλώσεις με δημοσίευση όλων των στοιχείων -δάνεια όροι χορήγησης και αποπληρωμής, παρατάσεις, αναχρηματοδοτήσεις- και όχι μόνο κατάθεση των ποσών.
- Ζήτησε ακόμη την κατάργηση κάθε υφιστάμενης ασυλίας στελεχών τραπεζών δημοσίων οργανισμών ταμείων κλπ και οποιαδήποτε άλλης προνομιακής διάταξης.
Διάλογος
Στον διάλογο μεταξύ τους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρώτησε τον Στέφανο Κασσελάκη, αν έχει εξοικειωθεί στα πράγματα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε ότι έχει σίγουρα εξοικειωθεί στο κομματικό περιβάλλον και στην Ελλάδα. «Έχουμε ευθύνη να έρθει όλος ο κόσμος πίσω, οι απόδημοι να μπορούν να προσφέρουν στην πατρίδα τους», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Αναλυτικά ο διάλογος που είχαν on camera:
Μητσοτάκης: Καλημέρα και καλό μήνα και συγχαρητήρια για την εκλογή σας. Προσαρμοστήκατε στους καινούριους χώρους;
Κασσελάκης: Στη Βουλή όχι ακόμα αλλά μια μέρα εύχομαι πλήρως. Στο κομματικό περιβάλλον σίγουρα και στην Ελλάδα. Οπως ξέρετε έχουμε ευθύνη να φέρουμε τους απόδημους πίσω. Είναι εθνική ευθύνη είναι εθνικό στοίχημα οι απόδημοι να μπορούν να προσφέρουν στην πατρίδα τους σε μια χώρα με ισονομία και ισοπολιτεία.
Μητσοτάκης: Έχουμε κάνει μια καλή αρχή με το νομοσχέδιο το οποίο δίνει την δυνατότητα σε όλους τους Έλληνες που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους της πατρίδας μας και κατοικούν στο εξωτερικό να ψηφίσουν από τον μόνιμο τόπο διαμονής τους. Νομίζω ότι σε αυτό έχουμε ένα εθνικό χρέος όλα τα κόμματα να κινητοποιήσουμε τους Έλληνες.
Κασσελάκης: Είναι δικαίωμα στο εκλέγειν και όχι στο εκλέγεσθαι. Πιστεύω ακράδαντα ότι πρέπει να δώσουμε περιφέρειες στους ομογενείς ώστε να μπορούν να εκλέγουν οι ίδιοι εκπροσώπους της δικής τους κοινότητας.
Μητσοτάκης: Ο εκλογικός νόμος είναι καθορισμένος και το πρόσθετο δικαίωμα του εκλέγεσθαι το έχει ο κάθε Έλληνας πολίτης είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο. Φαντάζομαι αυτό ανάμεσα σε πολλά άλλα θα το συζητήσουμε.
Κασσελάκης: Στο εξωτερικό δεν το έχει.