ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Μπαράζ συλλήψεων Κούρδων στην Τουρκία – Σποτ-πρόκληση από Ερντογάν (video)

Μπαράζ συλλήψεων Κούρδων στην Τουρκία – Σποτ-πρόκληση από Ερντογάν (video

Μπαράζ συλλήψεων στην Τουρκία, καθώς τουλάχιστον 110 πολίτες, οι περισσότεροι Κούρδοι, συνελήφθησαν σήμερα στο πλαίσιο “αντιτρομοκρατικής” επιχείρησης με στόχο το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), σύμφωνα με πηγές των δυνάμεων ασφαλείας, ενώ βουλευτής του φιλοκουρδικού κόμματος HDP δήλωσε ότι πολιτικοί, δικηγόροι και δημοσιογράφοι βρίσκονται μεταξύ αυτών που συνελήφθησαν σε επιδρομές τις οποίες συνέδεσε με τις εκλογές της 14ης Μαΐου στη χώρα.

Η επιχείρηση διεξήχθη σε 21 επαρχίες της Τουρκίας, όπως αναφέρει το Anadolu, μεταξύ των οποίων το Ντιγιάρμπακιρ, στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι Κούρδοι και είχε στο στόχαστρο πολλούς δικηγόρους και δημοσιογράφους, σύμφωνα και με την μη κυβερνητική οργάνωση υπεράσπισης των ελευθεριών MLSA.

Η επιχείρηση αυτή, που είχε στόχο ανθρώπους που κατηγορούνται για σχέσεις με το εκτός νόμου PKK, έγινε λιγότερο από τρεις εβδομάδες πριν από τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία, οι οποίες αντιπροσωπεύουν την μεγαλύτερη εκλογική πρόκληση που έχει αντιμετωπίσει ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν από τότε που το κόμμα του Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) ανέβηκε στην εξουσία το 2002.

Η αντιπολίτευση κατεβαίνει με ένα ενωμένο μέτωπο έξι κομμάτων, και υποψήφιο τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος υποστηρίζεται και από το φιλοκουρδικό κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP). To HDP δεν κατεβάζει δικό του υποψήφιο στις προεδρικές, ενώ στις βουλευτικές θα συγκεντρώσει σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις γύρω στο 12%.

Το φιλοκουρδικό κόμμα δεν απαγορεύτηκε από την Εισαγγελία να συμμετάσχει στην εκλογική διαδικασία. «Παραμονές των εκλογών, υπό τον φόβο απώλειας της εξουσίας, κατέφυγαν ξανά σε επιχειρήσεις συλλήψεων», σημείωσε ο βουλευτής του HDP Ταγίπ Τεμέλ σε ανάρτησή του στο Twitter. Όπως είπε ο ίδιος, δεκάδες πολιτικοί, συμπεριλαμβανομένων υψηλόβαθμων μελών του κόμματός του, δημοσιογράφοι, καλλιτέχνες και δικηγόροι βρίσκονται μεταξύ αυτών που συνελήφθησαν στο Ντιγιάρμπακιρ.

Σύμφωνα με τον δικηγορικό σύλλογο του Ντιγιάρμπακιρ, ο οποίος ρωτήθηκε από το AFP, «ο συνολικός αριθμός των συλλήψεων θα μπορούσε να φτάσει τις 150». Επίσης σύμφωνα με τον δικηγορικό σύλλογο, στους δικηγόρους απαγορεύτηκε οποιαδήποτε επαφή με τους πελάτες τους για ένα 24ωρο. «Τα σπίτια πολλών ανθρώπων, μεταξύ των οποίων δημοσιογράφοι, δικηγόροι και επικεφαλής μη κυβερνητικών οργανώσεων, ερευνήθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες», σημείωσε επίσης η  MLSA.

Επιχείρηση της ΜΙΤ στη Συρία

Σήμερα επίσης ανακοινώθηκε από την Υπηρεσία Πληροφοριών (ΜΙΤ) ότι συνελήφθην, ο Baran Kurtay ή Σάρι, ο οποίος κατηγορείται για τρομοκρατική δράση, και βρίσκονται στην Συρία. Η ΜΙΤ όπως αναφέρει το Anadolu συνέλαβε τον Κούρδο καταζητούμενο στις 14 Απριλίου σε μία συντονισμένη επιχείρηση με ειδικές δυνάμεις κοντά στην πόλη Ράκα.

Σποτ-πρόκληση

Την ίδια στιγμή, το σύνολο σχεδόν των όλων ελληνικών νησιών του Ανατολικού Αιγαίου εμφανίζονται υπό τουρκική κατοχή σε προεκλογικό σποτ του κόμματος του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, με τα νησιά Λέσβος, Χίος, Σάμος, Κως αλλά και η δυτική Θράκη, να εμφανίζονται κάτω από την τουρκική ημισέληνο.

Το διαφημιστικό των 108 δευτερολέπτων, στο οποίο πρωταγωνιστεί η σημαία της Τουρκίας, ανέβηκε στα social media του AKP για να τιμήσει την “Ημέρα Εθνικής Κυριαρχίας και Ημέρα Παιδιού” που αποτελεί εθνική γιορτή για την γείτονα χώρα. Η επέτειος καθιερώθηκε από τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ καθώς στις 23η Απριλίου 1920 ιδρύθηκε η Τουρκική Εθνοσυνέλευση που αποτελεί σύμβολο της εθνικής κυριαρχίας της Τουρκίας της Τουρκίας και η οποία αφιερώθηκε από τον Τούρκο ηγέτη στα παιδιά.

Η απάντηση του ΥΠΕΞ

Προηγουμένως, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Αρναούτης, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με πρόσφατες δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι «υπάρχουν νησάκια και βραχονησίδες στο Αιγαίο με ασαφή κυριότητα», απάντησε πως «οι θέσεις μας είναι γνωστές, η διαφορά μας είναι μία».

«Δεν θα επιτρέψουμε η εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση στην Τουρκία να μετατραπεί σε δημόσιο διάλογο μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας», πρόσθεσε. Υπενθυμίζεται ότι και χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας επανέφερε την επιχειρηματολογία της Άγκυρας για «νησίδες με αμφισβητούμενο καθεστώς».

Σε συνέντευξη που παραχώρησε τη Δευτέρα στο κανάλι TV100 αναφέρθηκε καταρχάς στα 1363961και τι ακολούθησε: «Υπήρξε κρίση Ιμίων; Υπήρξε. Τότε, οι κυβερνήσεις είπαν “ας ξεκινήσουμε διερευνητικές συνομιλίες”. Κι εμείς τις συνεχίσαμε. Επειδή ήταν ένα θετικό βήμα. Συζητάμε το πώς να λύσουμε αυτά τα προβλήματα. Αλλά τώρα, όταν απαιτείς εναέριο χώρο 10 μιλίων πάνω από χωρικά ύδατα 6 μιλίων και το αεροσκάφος μας εισέρχεται σε αυτόν τον εναέριο χώρο, σε αυτά τα 4 μίλια, που διεκδικούν, αλλά δεν είναι δικά τους, αυτό αντίκειται στο διεθνές δίκαιο. Και τότε αρχίζουν και λένε “τον παραβιάσατε”».

Συνέχισε βάζοντας και θέμα νησίδων με -κατά τον ίδιο- ασαφές καθεστώς. «Ομοίως, υπάρχουν νησάκια και βραχονησίδες των οποίων η κυριότητα δεν είναι σαφής, μιλάω για τις συνθήκες της Λωζάνης το 1923 και των Παρισίων το 1947, των οποίων η κυριαρχία δεν καθορίζεται με σαφήνεια από τις συμφωνίες. Εμείς λέμε δικαίως ότι “είναι δικές μας”. Η Ελλάδα λέει επίσης ότι είναι “δικές μας” και τότε ξεσπάει ένταση».

Και συνέχισε: «Πέρυσι, όπως γνωρίζετε, στις 14 Μαρτίου, ο πρόεδρός μας είχε ένα γεύμα με τον Μητσοτάκη στην Κωνσταντινούπολη και μετά από αυτό το γεύμα είπε: “Ας ενισχύσουμε το διάλογο μεταξύ μας, ας μην εμπλέκουμε άλλες χώρες ανάμεσά μας”, δηλαδή ας προσπαθήσουμε να λύσουμε τα προβλήματά μας σε διμερές επίπεδο, είτε να γίνει αυτό με διπλωματία, είτε με διαπραγματεύσεις, είτε μέσω δικαστηρίου. Μιλάω για πέρυσι. Αλλά όταν ο Μητσοτάκης πήγε στην Ουάσιγκτον και άσκησε πιέσεις κατά των F-16 μας, ο πρόεδρός μας -αναπόφευκτα- θύμωσε.

Τώρα, με το σεισμό, έχουμε εισέλθει και πάλι σε μια περίοδο εξομάλυνσης. Την τελευταία φορά που συναντηθήκαμε, τους είπαμε ότι μια εβδομάδα μετά από εμάς έχετε εκλογές. Αφού τελειώσουν οι εκλογές, ας συζητήσουμε πώς θα λύσουμε αυτά τα θέματα σε ένα πιο ειλικρινές περιβάλλον. Με άλλα λόγια, καταλήξαμε σε μια συμφωνία. Αλλά αύριο όλο και κάτι άλλο συμβαίνει, ξεσπά ένταση».

Ενόχληση για δηλώσεις 

Αφορμή έντασης χαρακτήρισε μάλιστα τις αναφορές της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, και του υπουργού Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, για τη Γενοκτονία των Αρμενίων. Λίγο ως πολύ ο Τσαβούσογλου είπε ότι η Πρόεδρος και ο υπουργός δεν δικαιούνται να ασχολούνται με αυτά τα θέματα.

«Να σήμερα πάλι, λες και είναι δική τους δουλειά να ασχολούνται, και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο υπουργός Άμυνας έκαναν δηλώσεις για τη λεγόμενη ‘γενοκτονία’. Ο υπουργός Άμυνας τους επισκέφθηκε πρόσφατα την Τουρκία. Δηλαδή, μπορεί να υπάρχουν σκαμπανεβάσματα στις σχέσεις. Όσο δεν λύνονται αυτά τα προβλήματα με την Ελλάδα, άλλοτε θα τρωγόμαστε, όπως το θέτετε, σαν τους παπάδες και άλλοτε θα υπάρχει μια πιο θετική ατμόσφαιρα».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx