Πυργί, η καρδιά των Μαστιχοχωρίων της Χίου

Ζάππας Νίκος
1203
Πυργί, η Πρωτεύουσα των Μαστιχοχωρίων, Νίκος Ζάππας

Το Πυργί βρίσκεται στην νοτιοδυτική πλευρά της Χίου και είναι ξακουστό για τα τοιχόξυστα σχέδια σε όλα τα κτίρια του οικισμού, μια μοναδική τεχνική που μόνο στο Πυργί συναντάμε. Ο Δήμος Πυργίου είναι η "Πρωτεύουσα των Μαστιχοχωρίων" και έχει τον τίτλο "Δήμος Πυργίου - Μαστιχοχωρίων".

Ο παραδοσιακός του οικισμός αποτελεί δείγμα ιδιαίτερης ιστορικής και αρχιτεκτονικής σημασίας με αναφορές από την εποχή των προ μεσαιωνικών χρόνων. Εκεί είναι ξακουστό το καφενείο του "Μανούλα" που πέρασαν όλοι οι μεγάλοι της εποχής, Καραμανλής, Λάτσης, Πατέρας, Λιβανός, όλοι.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.