IN MEMORIAM

Αποχαιρετώντας τον Αντώνη Φώσκολο

Αποχαιρετώντας τον Αντώνη Φώσκολο, Σωτήρης Καμενόπουλος

Κάθεσαι μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή και αναρωτιέσαι τι να πρωτογράψεις για τον Αντώνη Φώσκολο! Κοιτάζεις τα εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες μηνύματα που είχες ανταλλάξει μαζί του και αναρωτιέσαι αν χρειάζεται να σταθείς στα τεχνικά-επιστημονικά θέματα.

Προτιμάς να σταθείς στον ευπατρίδη Αντώνη Φώσκολο. Στον αληθινό Πατριώτη. Στον άνθρωπο ο οποίος αγωνιούσε για το καλό της Πατρίδας. Στον Άνθρωπο ο οποίος είχε πείσμα και σταθερότητα στις απόψεις του. Στον Επιστήμονα, ο οποίος πήγε την επιστήμη μπροστά. Στον επιστήμονα, ο οποίος είχε άποψη, την έλεγε δυνατά και δεν φοβόταν.

Ο Αντώνης Φώσκολος έζησε από πρώτο χέρι όλη την ιστορία για την προσπάθεια αξιοποίησης των ελληνικών υδρογονανθράκων. Για όσους δεν γνωρίζουν, ο Αντώνης Φώσκολος επέστρεψε στην Ελλάδα το 1985 από τον Καναδά με πρόσκληση του Ανδρέα Παπανδρέου για να βοηθήσει στην αξιοποίηση των ελληνικών υδρογονανθράκων. Έτσι ξεκίνησε η ίδρυση της Σχολής Μηχανικών Ορυκτών Πόρων (ΜΗΧΟΠ) στο Πολυτεχνείο Κρήτης στα Χανιά.

Στα πρώτα χρόνια που ήρθε στα Χανιά τον βοήθησε ο αείμνηστος τότε Υπουργός Παιδείας Αντώνης Τρίτσης, ώστε να αποδοθεί η πρώην Γαλλική Σχολή Καλογραιών της Χαλέπας (ένα καταπληκτικά όμορφο νεοκλασικό κτίριο των Χανίων) στους ΜΗΧΟΠ και να ξεκινήσει η λειτουργία της νέας Πολυτεχνικής Σχολής. Κάτι ακόμη που πολλοί δεν γνωρίζουν: ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχε βοηθήσει τον Αντώνη Φώσκολο να βάλει υποψηφιότητα για την Ακαδημία Αθηνών.

Όπως αντιλαμβανόμαστε, η αξία του ήταν αναγνωρισμένη από όλο το πολιτικό φάσμα. Μπορεί οι Ανδρέας Παπανδρέου και Κωνσταντίνος Μητσοτάκης να ήταν μισητοί πολιτικοί εχθροί, αλλά σε ένα πράγμα συμφωνούσαν: στην εγνωσμένη αξία του Αντώνη Φώσκολου. Σήμερα, δυστυχώς, η τοξικότητα με την οποία αντιμετωπίζουν ορισμένοι ακόμη και την απώλεια ενός μεγάλου επιστήμονα αποδεικνύει ότι υπάρχουν συμφέροντα, τα οποία δημιουργούν σκόπιμα οπαδισμό.

Ο Αντώνης Φώσκολος έβλεπε μπροστά. Πολύ μπροστά. Είχε μυαλό ξυράφι. Μέχρι τα 94 του! Μακάρι να φτάσουμε και εμείς σε αυτήν την ηλικία και το μυαλό μας να δουλεύει έτσι! Του έλεγες μία άποψη και το μυαλό του, το οποίο έτρεχε με χίλια, έπαιρνε κατευθείαν στροφές και ξεκινούσε να σου αναλύει με ιστορικά παραδείγματα τις εξελίξεις. Είχε την ικανότητα να αντιλαμβάνεται τη ροή των εξελίξεων και να σχηματίζει αντίληψη για το πώς θα είναι τα πράγματα στο μέλλον. Είχε τρομερή ικανότητα να βλέπει πίσω από την κουρτίνα. Ειδικά τη γεωπολιτική κουρτίνα των ορυκτών πόρων. Ήταν γνώστης της Ιστορίας. Είχε και Όραμα. Όραμα για την Πατρίδα.

Ο Αντώνης Φώσκολος άφησε τεράστια παρακαταθήκη για την Πατρίδα μας. Άφησε σπόρο, ο οποίος δεν θα πάει χαμένος. Θα αξιοποιηθεί. Σαράντα χρόνια περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει με τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες. Η αλήθεια είναι πως έχουμε προχωρήσει, αλλά αν κάτι αποδεικνύεται είναι ότι το θέμα “υδρογονάνθρακες” υφίσταται, είναι πραγματικότητα. Κάποιοι δεν το έχουν βγάλει από το μυαλό τους όταν το συζητούσαν πριν τέσσερις δεκαετίες. Δεν απομένει παρά να φανεί τι θα αποφασίσει η πολιτική ηγεσία της χώρας.

Οι ιστορικοί του μέλλοντος θα αποτιμήσουν απολύτως θετικά την συμβολή του Αντώνη Φώσκολου στην προσπάθεια ανάταξης της Πατρίδας μας. Το λιγότερο που μπορεί να κάνει η επίσημη Ελληνική Πολιτεία είναι να τιμήσει τη μνήμη αυτού του Μεγάλου Έλληνα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

3 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια

Ούτε μια λέξη τα ΜΜΕ για τον μεγάλο δάσκαλο

Φτωχή η ιστορική αναφορά για αυτόν το λαμπρό Έλληνα επιστήμονα.
Ευτυχώς υπάρχει και το youtube, όπου κάποιος μπορεί να μάθει.

Η συνδρομή του στην υπόθεση της αξιοποιήσης των Ελληνικών υδρογοναθράκων είναι τεράστια. Δυστυχώς δεν πρόλαβε να δει να γίνονται οι πρώτες γεωτρήσεις ανοικτά της Κρήτης.

3
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx