Γκάφα Κομισιόν – Τίμησε την 28η Οκτωβρίου δείχνοντας σοβιετικούς στρατιώτες!
01/11/2019Η γκάφα της ΝΔ/ΝΔΦΚ να αλλοιώσει διάσημη φωτογραφία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αντικαθιστώντας την αμερικανική σημαία των στρατιωτών στην Ίβο Ζίμα με την ελληνική, βρήκε φαίνεται μιμητή της την… Κομισιόν! Είναι πραγματικά απορίας άξιον -όχι μόνο δημοσιογραφικής- πως ένας οργανισμός με τόσο προνομιακή οικονομική ενίσχυση να μην μπορεί να βρει μια φωτογραφία του αλβανικού μετώπου του 1940-41!
Κάνοντας κύλιση του κένσορα στο facebook έπεσα πάνω σε μια αφίσα της Κομισιόν, αφιερωμένη στην επέτειο του “Όχι”. Οι διαχειριστές των social media του Γραφείου της Κομισιόν στην Ελλάδα ανάρτησαν τη φωτογραφία συνοδεύοντάς την με ένα teaserάκι από ποίημα του Ελύτη. Εκατοντάδες κοινοποιήσεις και πάνω από 1300 αντιδράσεις (likes). Ωστόσο, κάτι δεν πήγαινε καλά.
Η εν λόγω φωτογραφία έχει κάποια “κενά” και κάποιες ιδιαιτερότητες που δεν θύμιζαν ελληνικό στρατό και σχετικό με την περίοδο και την τοποθεσία περιβάλλον, αλλά με το ρωσικό μέτωπο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Πάντως ελληνικός στρατός δεν είναι!
Πρώτον, στο αλβανικό μέτωπο δεν χρησιμοποιήθηκαν άρματα μάχης, παρά μόνο εκείνα τα μικρά του ιταλικού στρατού που θυμίζουν κουρευτικές μηχανές του γκαζόν. Παρόλα αυτά, στη φωτογραφία βλέπεις σιλουέτα ρωσικού μεγαθήριου Τ-34!
Δεύτερον, οι άνδρες φέρουν μπότες made in USSR και δεν θυμίζουν σε τίποτα τις χαμηλές αρβύλες με τις γκέτες των Ελλήνων φαντάρων που δεν μπόρεσαν να τους προστατεύσουν και τόσο από τα φοβερά κρυοπαγήματα.
Τρίτον, ποια είναι αυτή η αλβανική πεδιάδα που δείχνει η φωτογραφία; Στο αλβανικό μέτωπο υπήρχαν σχεδόν μόνο βουνά, αντίθετα από αυτό που δείχνει η φωτογραφία με τους φαντάρους στα χαρακώματα.
Τέταρτον, τα φανταράκια στην Ήπειρο του 1940 δεν είχαν πολυβόλα, όπως φαίνεται σε δεύτερο επίπεδο να κρατά ο στρατιώτης που εφορμά.
Πέμπτον, οι Έλληνες στρατιώτες φορούσαν κράνη υπ. 1934/39 made in Italy και όχι ρώσικα όπως φαίνεται να είναι αυτά της φωτογραφίας.
Κοντολογίς όλος ο ιματισμός φαίνεται να είναι λάθος για ελληνικό στρατό του ’40, αλλά μάλλον σωστός για σοβιετικό στρατό που τρέχει στις ρωσικές στέπες. Αναμφίλεκτα οι δύο στρατοί είχαν δύο άλλα μοναδικά κοινά: τον ηρωισμό και την αντιναζιστική/αντιφασιστική τους δράση.
Αλήθεια όμως, πως θα φαινόταν να έγραφε κανείς ένα επετειακό άρθρο για την ίδρυση της Κομισιόν στα 50s και να είχε φωτογραφία του σοβιετικού Πολίτμπιρο ή ενός αντίστοιχου αμερικανικού οργάνου, μόνο και μόνο για να δίνει γραφειοκρατική ατμόσφαιρα; Δεν θα ήταν αυτό αλλοίωση της ιστορίας της ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας;
Προφανώς δεν πρόκειται για μια λάθος φωτογραφία μιας σημαντικής εθνικής επετείου σε ένα μικρό site. Αυτά είναι συνηθισμένα. Αλλά όταν το κάνει το εκτελεστικό όργανο της ευρωπαϊκής “(δια)κυβέρνησης” δείχνει ότι λειτουργεί εντελώς αποστασιοποιημένα, διεκπεραιωτικά και γραφειοκρατικά! “Βάλε λίγο χιόνι, λίγους φαντάρους, έναν Ελύτη και παίξε με τα social media”. Δεν τους νοιάζει που αμπαλάρουν έτσι άτσαλα την ελληνική ιστορία;
Το αστείο (λυπηρό) είναι ότι η αντιπροσωπεία της Κομισιόν στην Ελλάδα διευθύνεται από Έλληνα και λειτουργεί από Έλληνες. Είναι ίσως γραφικό, εν έτει 2019, να κοιτάζουμε με τον “φακό” κράνη ή στολές του ’40 αλλά από την άλλη, όπως επανέλαβε ο Χάμφρι Μπόγκαρντ στην “Ανταρσία του Κέιν”: «για ένα καρφί χάθηκε το πέταλο… και η μάχη». Μάλλον όμως «είναι πολύ έξυπνοι, ώστε να είναι και σοφοί… αν αυτό λέει κάτι», όπως έγραψε ο δημιουργός της “Ανταρσίας του Κέιν”.