Γιατί όχι το συνέδριο του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή στην Ελλάδα;

Γιατί όχι το συνέδριο του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή στην Ελλάδα;, Σωτήρης Καμενόπουλος

Αυτή την περίοδο ο κόσμος ολόκληρος βρίσκεται σε αναβρασμό: ξεκινώντας γεωγραφικά από το Χονγκ Κογκ, στη Συρία, στην ΑΟΖ της Κύπρου, στη Λιβύη, στα Σκόπια, στο BREXIT, στην Καταλονία και στη Χιλή. Η κατάσταση που επικρατεί στη Χιλή απαιτεί παρακολούθηση. Η Χιλή άλλαξε ως χώρα μέσα σε τρεις μόλις ημέρες: από την ήσυχη επιτυχημένη όαση της Νότιας Αμερικής μετατράπηκε σε μια χώρα η οποία διασαλεύεται από πολύ βίαιες διαμαρτυρίες και τεράστιες λεηλασίες. Το πρωί της Παρασκευής 18 Οκτωβρίου ήταν ένα συνηθισμένο πρωινό για το Σαντιάγο.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ξεκίνησαν οι καταστροφές στους σταθμούς του μετρό του Σαντιάγο. Η κατάσταση ξέφυγε ραγδαία πέρα από κάθε έλεγχο. Αυτό που εκπλήσσει περισσότερο ήταν η επιθετικότητα των μαθητών στις ταραχές. Αυτό που ακολουθεί είναι η πλήρης λεηλασία των σούπερ μάρκετ και άλλων καταστημάτων. Επισήμως, οι μαθητές διαμαρτύρονται ιδιαίτερα για την του εισιτηρίου στις δημόσιες συγκοινωνίες κατά 30 pesos ανά διαδρομή (λιγότερο από 4 σεντς).

Για ένα συνηθισμένο φοιτητή ή εργαζόμενο που χρησιμοποιεί δημόσιες μεταφορές το πολύ 50 φορές το μήνα, αυτό σημαίνει επιπλέον κόστος περίπου 1,90 ευρώ. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο κατώτατος μισθός στη Χιλή έχει υπερδιπλασιαστεί τα τελευταία δέκα χρόνια. Παραταύτα, η τιμή των εισιτηρίων στις δημόσιες συγκοινωνίες δεν έχουν διπλασιαστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μπορεί να φανταστεί κανείς ότι αυτή η μικρή αύξηση των τιμών θα προκαλούσε ένα τόσο μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα; Αυτό είναι παράξενο. Κανείς δεν γνωρίζει εάν η κοινωνική ηρεμία επικρατήσει στη Χιλή μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου.

Η συγκεκριμένη χρονική περίοδος δεν αναφέρεται τυχαία στο παρόν άρθρο. Στις 2 Δεκεμβρίου 2019 είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί το ετήσιο συνέδριο του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (COP25) στο Σαντιάγο της Χιλής. H κοινωνική αναταραχή στη Χιλή, σε συνδυασμό με τις συνήθεις διαδηλώσεις που λαμβάνουν μέρος από διάφορες ακτιβιστικές ομάδες κατά τη διάρκεια των εργασιών του COP25, ίσως θέσουν σε κίνδυνο τη διεξαγωγή του συνεδρίου COP25.

Ευκαιρία για την Ελλάδα το COP25 

Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες, υπάρχει ήδη η σκέψη που διακινείται ως τέτοια και μόνο προς το παρόν σε επιστημονικούς κύκλους συγκεκριμένης ευρωπαϊκής χώρας να γίνει εκεί το συνέδριο αντί για την Χιλή. Η σκέψη δηλαδή που υπάρχει στους εν λόγω επιστημονικούς κύκλους είναι να προταθεί η δική τους χώρα ως εναλλακτική λύση. Ε, ας τους προλάβει λοιπόν η Ελλάδα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει ήδη ανακοινώσει την πρόθεσή του να συγκαλέσει Διάσκεψη Κορυφής το 2020 στην Αθήνα για την Κλιματική Αλλαγή. Ωστόσο, θα πρότεινα να σκεφτόταν η ελληνική κυβέρνηση σοβαρά την πιθανότητα να εκφράσει ανοικτά στον ΟΗΕ την πρόθεσή του σε περίπτωση που τεθεί εν κινδύνω, για λόγους ασφάλειας, η πραγματοποίηση του COP25 στη Χιλή τότε να υπάρχει κατατεθειμένη ως εναλλακτική λύση να πραγματοποιηθεί το COP25 στην Ελλάδα, γιατί όχι στην Κρήτη;

Η πρόταση αυτή δεν θα πρέπει να φέρει σε άσχημη θέση τις διπλωματικές σχέσεις της Ελλάδας με τη Χιλή. Εν τοιαύτη περιπτώσει, όταν τα πράγματα ηρεμήσουν στη Χιλή, με την πρώτη ευκαιρία θα μπορεί το COP25 να πραγματοποιηθεί και πάλι εκεί. Αυτό θα πρέπει να το στηρίξει αμέριστα η χώρα μας.

Μπορεί για ορισμένους/ες να ακούγεται λίγο παράξενη η πρόταση αυτή, ειδικά όταν προέρχεται από κάποιον ο οποίος έχει κατηγορηθεί ακόμη και ως «αρνητής» της Κλιματικής Αλλαγής (sic), αλλά μία διεθνής διάσκεψη, όπως η COP25, δεν παύει να έχει τις αντίστοιχες οικονομικές και γεωπολιτικές ωφέλειες για τη χώρα η οποία την φιλοξενεί. Κανείς δεν πρέπει να φορά παρωπίδες ειδικά όταν πρόκειται για το Εθνικό συμφέρον. Μάζευε σταφύλια και ας είναι και ξινά…

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι