Η αυτονόμηση της Τεχνητής Νοημοσύνης – O επικεφαλής της Google προειδοποιεί…
22/04/2023Ο επικεφαλής της Google δήλωσε πρόσφατα πως οι ανησυχίες του για την τεχνητή νοημοσύνη “τον κρατούν ξύπνιο τη νύχτα”, ζητώντας ένα παγκόσμιο ρυθμιστικό πλαίσιο για τον έλεγχο της τεχνολογίας ΑΙ, αντίστοιχο με αυτό των πυρηνικών όπλων! Ο Σούνταρ Πιτσάι προειδοποίησε ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα, λόγω των δυνατοτήτων της στην παραπληροφόρηση.
Οι ανησυχίες για την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης κρατάνε χρόνια. Στην αρχή του καλοκαιριού 2017 είχε γίνει γνωστό ότι το Facebook αναγκάστηκε να τερματίσει ένα πείραμα τεχνητής νοημοσύνης που διενεργούσε, καθώς τα δύο ρομπότ (chatbots) που συμμετείχαν άρχισαν να επικοινωνούν σε μια γλώσσα που δεν καταλάβαινε κανείς άλλος, εκτός από αυτά τα ίδια.
Τα δύο chatbots είχαν προγραμματιστεί να μιλούν αγγλικά και να διαπραγματευτούν την ανταλλαγή καπέλων, βιβλίων και μπαλών. Όμως, πολύ γρήγορα τροποποίησαν την αγγλική γλώσσα και χρησιμοποιούσαν μόνο κάποιες λέξεις, τις οποίες επαναλάμβαναν, δείχνοντας έτσι να μπορούν να επικοινωνήσουν πιο εύκολα με ένα δικό τους κώδικα. Ο καθηγητής ρομποτικής Kevin Warwick είχε σχολιάσει το γεγονός, λέγοντας ότι είναι «ένα απίστευτα σημαντικό επίτευγμα, αλλά όποιος πιστεύει ότι δεν είναι επικίνδυνο, εθελοτυφλεί».
Εξήγησε ότι είναι η πρώτη καταγεγραμμένη ανεξέλεγκτη επικοινωνία δύο ρομπότ, αλλά θεωρεί πως θα υπάρχουν και άλλες που δεν θα έχουν καταγραφεί, ενώ τόνισε πως δεν ξέρουμε τι λένε. Για να προειδοποιήσει για τους κινδύνους που εγκυμονεί η τεχνητή νοημοσύνη, επεσήμανε ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί σε στρατιωτικά ρομπότ, τα οποία συνεννοούνται να κάνουν κάτι άλλο από αυτό που αρχικά είχαν προγραμματιστεί.
Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα σοβαρό, καθώς γίνονται κατασκευές με αυτόνομα πολεμικά ρομπότ, χωρίς να έχει ακόμη διασφαλιστεί το ποιος είναι ο εχθρός… Ένα άλλο καυτό πρόβλημα είναι πως τα ιδιωτικά drones μπορεί να πλήξουν αεροδρόμια, στρατόπεδα ή ακόμη και πυρηνικούς αντιδραστήρες. Ήδη, εκπονούνται πυρετωδώς ειδικά συστήματα ραντάρ για την διασφάλιση της αποτροπής τέτοιου τύπου επιθέσεων.
Οι ανησυχίες του Έλον Μασκ
Δεν είναι, όμως, μόνο ο Σούνταρ Πιτσάι και ο καθηγητής Kevin Warwick που προβληματίζονται. Είναι και ο Stephen Hawking, ο Bill Gates και κυρίως, ο Έλον Μασκ ο εφευρέτης δισεκατομμυριούχος της Tesla, της SpaceX και της Boring. Αυτός θεωρεί την Τεχνητή Νοημοσύνη θεμελιώδη κίνδυνο για τον ανθρώπινο πολιτισμό, ερχόμενος σε ανοιχτή αντιπαράθεση με τον δημιουργό του Facebook επιχειρηματία Mark Zuckerberg.
O Έλον Μασκ θεωρεί ότι στην περίπτωση της Τεχνητής Νοημοσύνης δεν μπορούμε να περιμένουμε και να νομοθετήσουμε ρυθμιστικούς κανόνες και πλαίσια αφού πρώτα συμβεί κάτι, όπως συνήθως γίνεται, γιατί αυτό το κάτι μπορεί να είναι πολύ μεγάλο κακό και θα είναι τότε πολύ αργά. Σύμφωνα με τον Guardian, o Μασκ ανήκει στους χιλιάδες που ζήτησαν τον περασμένο μήνα εξάμηνη παύση στην ανάπτυξη της τεχνολογίας ΑΙ.
Ο Musk ήταν ένας από τους 116 επωνύμους που είχαν συνυπογράψει το 2018 ανοιχτή επιστολή, με την οποία ζητούσαν να απαγορευθούν από τον ΟΗΕ τα όπλα με τεχνητή νοημοσύνη. Είχε πει πως ένας παγκόσμιος πόλεμος δεν θα προκληθεί από τον Κιμ Γιονγκ Ουν, αλλά από τον ανταγωνισμό ΗΠΑ-Ρωσίας-Κίνας για το ποιος θα έχει την πιο ισχυρή τεχνητή νοημοσύνη.
Οι τεχνο-ουτοπιστές
Τα μεγάλα μυαλά της Silicon Valley θεωρούν θέμα χρόνου την εμφάνιση της λεγόμενης “μοναδικότητας” (technological singularity), δηλαδή τη στιγμή που οι μηχανές με τεχνητή νοημοσύνη θα ξεπεράσουν τους ανθρώπους σε νοητικές ικανότητες. Το 2019 ερευνητές του Κολούμπια δημιούργησαν το πρώτο ρομπότ που είναι ικανό να “φανταστεί” τον εαυτό του, ένα βήμα προς τη δημιουργία μηχανών που θα έχουν αυτοσυνείδηση και, κατά συνέπεια, μεγαλύτερη αυτονομία και προσαρμοστικότητα.
Ας σημειωθεί ότι κάθε δύο χρόνια ο αριθμός των τρανζίστορ που ενσωματώνεται σε μια πλακέτα κυκλωμάτων διπλασιάζεται (G.Moore/Intel-law of accelerating returns). Οι ισχυρές μηχανές εκμάθησης (deep learning machine) αυξάνουν εκθετικά, όπως άλλωστε και οι τεχνικές μίμησης του ανθρώπινου εγκεφάλου με αντιπαραβολή προτύπων (pattern matching).
Ορισμένοι τεχνο-ουτοπιστές κάνουν λόγο για πλήρη εξομοίωση (whole brain emulation). Αυτή θα δώσει τη δυνατότητα για ψηφιακή μεταφορά της συνείδησης, χαρίζοντας της “ψηφιακή αθανασία” με το “φόρτωμα” ενός αντιγράφου του εγκεφάλου και του νου ενός προσώπου σε μια μηχανή. Ήδη συγκροτείται και ο σχετικός επιχειρηματικός κλάδος των business of immortality.
Μέσα σε αυτό το φαντασιακό κλίμα, ένας πρώην αρχιμηχανικός της Google, o Anthony Levandowski, από τους θεμελιωτές της αυτόνομης οδήγησης οχημάτων, ίδρυσε προ ετών μια θρησκευτική σέχτα την “Οδό του Μέλλοντος” (Way of the Future). Αυτή επιδιώκει να δημιουργήσει μια θεότητα τεχνητής νοημοσύνης και, μέσω της κατανόησης και της λατρείας αυτής της θεότητας, να συμβάλει στη βελτίωση της κοινωνίας!