Με αφορμή την πανδημία – Πού θα ήμασταν χωρίς ορυκτές πρώτες ύλες;

Με αφορμή την πανδημία – Πού θα ήμασταν χωρίς ορυκτές πρώτες ύλες;, Σωτήρης Καμενόπουλος

Εν μέσω της παγκόσμιας υπαρκτής κρίσης του κορονοϊού κάποιοι αποφάσισαν να βομβαρδίσουν με αστήρικτες θεωρίες συσχέτισης την κρίση του κορονοϊού με το αφήγημα της κλιματικής αλλαγής. Κάποιοι άλλοι διαμαρτύρονται με έντονο τρόπο ότι υπάρχουν ελλείψεις στα νοσοκομεία, ιδιαίτερα σε μάσκες, αντισηπτικά, γάντια κλπ. Ο κόσμος δεν γνωρίζει τον τρόπο με τον οποίο οι υδρογονάνθρακες βοηθούν στη διατήρηση του βιοτικού επιπέδου/ποιότητας ζωής της ανθρωπότητας.

Κανείς δεν γνωρίζει ακόμη με ικανοποιητική βεβαιότητα εάν κάποιο υπαρκτό φάρμακο μπορεί να αντιμετωπίσει τον κορoνοϊό. Μέχρι στιγμής, τρεις ουσίες φέρεται να δοκιμάζονται: η χλωροκίνη, η υδροξυχλωροκίνη και η φαβιπιραβίρη (η υδροξυχλωροκίνη είναι παράγωγο της χλωροκίνης). Χωρίς να είμαστε ειδικοί στη φαρμακολογία και με τη δέουσα προσοχή αναζητήσαμε τη χημική σύσταση της χλωροκίνης. Εάν δεν κάνουμε λάθος (ας μας διορθώσει κάποιος ειδικός στη φαρμακολογία) η χημική σύσταση της χλωροκίνης είναι:
7-chloro-4-[[4-(diethylamino)-1-methylbutyl]amino]quinolone phosphate (1:2).

Τα προθέματα “διεθυλ-” και “μεθυλβουτυλ-” παραπέμπουν σε Οργανική Χημεία, δηλαδή στους υδρογονάνθρακες. Επίσης, η χλωροκίνη περιέχει φωσφορικό και χλωρικό άλας. Πού βρίσκεται το χλωρικό άλας; Στα πετρώματα αλίτη (halite), δηλαδή προέρχεται από κάποια ορυχεία. Ο φώσφορος επίσης εξορύσσεται. Επίσης η χλωροκίνη περιέχει κινολίνη. Πού απομονώθηκε πρώτη φορά η κινολίνη; Στη λιθανθρακόπισσα. Η χλωροκίνη και το παράγωγό της η υδροξυχλωροκίνη χρησιμοποιούνται στην καταπολέμηση της ελονοσίας.

Η ελονοσία δεν θα είχε καταπολεμηθεί εάν δεν υπήρχαν υδρογονάνθρακες και άλλα ορυκτά (πχ. χλωρικό και φωσφορικό άλας) και θα είχαμε θρηνήσει εκατομμύρια νεκρούς από την ελονοσία. Το 2017 υπήρξαν 435.000 θάνατοι εξαιτίας της ελονοσίας. Στον 20ο αιώνα τα θύματα της ελονοσίας εκτιμώνται μεταξύ 150 και 300 εκατομμυρίων.

Εάν σε όλα τα παραπάνω οι ειδικοί στη φαρμακολογία έχουν σοβαρές παρατηρήσεις, καλό θα ήταν αυτές να ειπωθούν καθώς η ανθρωπότητα αυτή την περίοδο βρίσκεται μπροστά σε ένα σημαντικό στοίχημα: ορισμένοι λειτουργούν ως τζογαδόροι οι οποίοι ποντάρουν τα πάντα σε ένα και μόνο αποτυχημένο στοίχημα, στην κλιματική “κρίση”. Είναι καιρός λοιπόν οι επιστήμονες να σταματήσουν να φοβούνται, να μιλήσουν και να μην κρύβονται, πιθανώς, πίσω από τις οικονομικές προσωπικές τους ατζέντες. (Παρόμοια ισχύουν για τα γάντια νιτριλίου τα οποία έχουν ως βάση τους υδρογονάνθρακες).

Οι μάσκες δεν φυτρώνουν

Ας εξετάσουμε τις μάσκες για τις οποίες όντως παρατηρείται μεγάλη έλλειψη παγκοσμίως, όχι μόνο στη χώρα μας. Οι μάσκες προστασίας (Ν95 Surgical Respirator) κατασκευάζονται από ορυκτά τα οποία υπόκεινται σε χημικές κατεργασίες. Οι μάσκες δεν φυτρώνουν στα μασκόδεντρα. Από τα τεχνικά χαρακτηριστικά ενδεικτικής μάρκας μασκών Ν95, διαπιστώνουμε ότι για να κατασκευασθεί μία μάσκα προστασίας απαιτείται ψευδάργυρος, χαλκός και πολυπροπυλένιο. Μία μάσκα Ν95 περιέχει τέσσερα διαφορετικά στρώματα πολυπροπυλενίου. Το πολυπροπυλένιο είναι οργανική ένωση η οποία προέρχεται από τους υδρογονάνθρακες.

Η Δύση πυροβολεί τα πόδια της καθώς οι διάφορες περιβαλλοντικές νομοθεσίες έχουν γίνει πολύ αυστηρές όσον αφορά την προστασία του περιβάλλοντος. Για να εκδοθεί μία άδεια εξόρυξης στη Δύση ίσως περάσουν μέχρι και 50 χρόνια. Ταυτόχρονα οι διάφορες περιβαλλοντικές ΜΚΟ εμποδίζουν κάθε προσπάθεια εξορύξεων. Τα ίδια ισχύουν για τις εξορύξεις υδρογονανθράκων. Τα ζούμε στην Ελλάδα ακόμη και σήμερα που το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος κωλυσιεργεί στην αδειοδότηση για την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων. Ποια η ειρωνεία; Εν μέσω της κρίσης του κορoνοϊού το ΥΠΕΚΑ προχωρά σε fast track διαδικασίες φύτευσης ανεμογεννητριών στα ελληνικά βουνά, ακόμη και σε περιοχές Natura.

Φαντάζεστε κάτι τέτοιο να συνέβαινε στην περίπτωση των υδρογονανθράκων; Θα είχε ξεσηκωθεί το παγκοσμιοποιημένο οικολογικό κίνημα. Τώρα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε την προστασία των ανθρώπων αυτή η περιβαλλοντική νομοθεσία βρίσκεται απέναντι στις προσπάθειες των γιατρών. Αυτή είναι η σκληρή πικρή αλήθεια. Ακόμη και για την αδειοδότηση των χημικών βιομηχανιών, οι οποίες πρέπει να προβούν στην περαιτέρω χημική κατεργασία των μασκών, η περιβαλλοντική νομοθεσία είναι απίστευτα σκληρή. Πρώτα το περιβάλλον και μετά ο άνθρωπος. Αυτή είναι η καθεστηκυία πράσινη αντίληψη.

Η αλυσίδα υπεραξίας (value chain) –ορυχείο-κατεργασία-τελικό προϊόν– αρκετών από τα ιατρικά προϊόντα ελέγχεται σε μεγάλο ποσοστό από την Κίνα. Ορισμένες φορές το ποσοστό αυτό αγγίζει το 100%. Παράδειγμα; Οι σπάνιες γαίες οι οποίες είναι χρήσιμες στην κατασκευή πχ. των μαγνητικών τομογράφων. Σύμφωνα με την Αμερικανική Γεωλογική Υπηρεσία από τα 52 κρίσιμα ορυκτά, τα 31 ελέγχονται σχεδόν είτε αποκλειστικά από την Κίνα (= 59.6%).

Ελάφρυνση περιβαλλοντικών περιορισμών

Ειδικά για τις μάσκες φαίνεται ότι ο κίνδυνος προσφοράς ψευδάργυρου και χαλκού είναι πολύ υψηλός. Τόσο ο ψευδάργυρος όσο και ο χαλκός ελέγχονται σε μεγάλο ποσοστό από την Κίνα. Όσοι διαμαρτύρονται ας αντιληφθούν τη μεγάλη εικόνα των πρώτων υλών και να απαιτήσουν από την πολιτεία και από την παγκόσμια κοινότητα την ελάφρυνση των απάνθρωπων περιβαλλοντικών κανονισμών.

Η Κίνα εκμεταλλεύεται τους πολύ σκληρούς περιβαλλοντικούς κανονισμούς της Δύσης ώστε να ελέγξει την προσφορά των πρώτων υλών. Οι γιατροί, όταν με το καλό κοπάσει το τσουνάμι του κορονοϊού, να απαιτήσουν διαφάνεια στις διάφορες περιβαλλοντικές ΜΚΟ οι οποίες εδώ και δεκαετίες αντιτίθενται με απάνθρωπο τρόπο στις εξορύξεις όλων των ορυκτών πρώτων υλών.

Όσο οι περιβαλλοντικές ΜΚΟ εμποδίζουν τις εξορύξεις διάφορων ορυκτών πόρων τόσο θα αυξάνει ο κίνδυνος προσφοράς πρώτων υλών για τα νοσοκομεία. Επίσης, να απαιτήσουν από το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος να προβεί σε fast track διαδικασίες αξιοποίησης όλων των ελληνικών ορυκτών πόρων, συμπεριλαμβανομένων των υδρογονανθράκων και του λιγνίτη.

Χαμηλό προσδόκιμο επιβίωσης

Δεν μπορούμε να φανταστούμε πόσα επιπλέον θύματα θα υπήρχαν από άλλες ασθένειες λόγω της μη αξιοποίησης των ορυκτών πόρων. Ταυτοχρόνως, αν δεν υπήρχαν τα ορυκτά καύσιμα (και οι λιγνίτες) που επέτρεψαν τις μαζικές εξορύξεις άλλων ορυκτών πρώτων υλών και τη μαζική κατασκευή χάλυβα (οι εξορύξεις απαιτούν ενέργεια!) πιθανότατα αυτές οι συζητήσεις δεν θα γίνονταν ποτέ: το προσδόκιμο επιβίωσης θα ήταν πολύ χαμηλότερο από το σημερινό.

Χωρίς τους υδρογονάνθρακες δεν θα υπήρχαν πλαστικές ιατρικές/χειρουργικές φόρμες, τα αντισηπτικά/καθαριστικά επιφανειών (τα οποία όλοι μας ψάχνουμε εναγωνίως), η αιθυλική αλκοόλη, δηλαδή το καθαρό το οινόπνευμα (και αυτό το ψάχνουμε στα ράφια των σούπερ μάρκετ), τα γάντια, οι μάσκες προσώπου (για τα μάτια) κλπ.

Μπορούν να φανταστούν οι γιατροί, οι επιδημιολόγοι, οι λοιμωξιολόγοι, οι χειρουργοί, οι νοσοκόμοι και οι φαρμακοποιοί τις επιπτώσεις από τη μη αξιοποίηση των υδρογονανθράκων; Χωρίς τα ορυκτά καύσιμα, αυτά που ζούμε σήμερα θα ήταν η καθημερινότητά μας. Το αφήγημα της κλιματικής “κρίσης” είναι αυτό που βιώνουμε σήμερα: έχουν σταματήσει να λειτουργούν τα πάντα, η οικονομία και οι κοινωνίες καταρρέουν ώστε να επέλθει η πολυπόθητη γι’ αυτούς απο-ανάπτυξη και η μείωση του CO2. Αυτό τους μάρανε. Αυτή είναι η Πράσινη Συμφωνία.

Ας τελειώσει επιτέλους το παραμύθι ορισμένων οι οποίοι έχοντας προσωπικές οικονομικές ατζέντες θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές. Χωρίς τα ορυκτά καύσιμα, και γενικότερα, χωρίς την αξιοποίηση του ορυκτού μας πλούτου, η ανθρώπινη ζωή θα ήταν έρμαιο σε κάθε ιό και κάθε βακτήριο. Η ανθρώπινη ζωή θα βρισκόταν σε μέγιστο κίνδυνο. Θα βρισκόμαστε στα σπήλαια. Ο πρωθυπουργός θα πρέπει να πραγματοποιήσει στροφή 180° όσον αφορά την αξιοποίηση όλων των ορυκτών πόρων. Όπως ακριβώς έπραξε κλείνοντας τα σύνορα. Θα αποτελέσει μέγιστη εθνική στάση.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι