ΘΕΜΑ

Μυστικά τεστ προσωπικότητας που χρησιμοποιούν οι υπηρεσίες πληροφοριών

Μυστικά τεστ προσωπικότητας που χρησιμοποιούν οι υπηρεσίες πληροφοριών, Νικόλαος Λάος

Όταν η CIA, ή γενικώς οι υπηρεσίες πληροφοριών καλλιεργούν έναν “ανθρώπινο πόρο” (human asset), εννοεί την αξιοποίηση ενός προσώπου που μπορεί να προσφέρει αξία (αυτό τον καθιστά “πόρο”). Ένας άνθρωπος που δεν μπορεί να προσφέρει αξία δεν αποτελεί πόρο. Ένα ανθρώπινο ον που έχει τη δυνατότητα να προσφέρει αξία είναι ένας στόχος (προς αξιοποίηση ώστε να γίνει πόρος), αλλά ένας άνθρωπος που έχει ήδη αποδεδειγμένη αξία είναι ένας πόρος.

Η “διαδικασία ανάπτυξης ανθρώπινων πόρων” είναι η διαδικασία σύμφωνα με την οποία επιλέγεις έναν άνθρωπο και τον υποβάλλεις σε διάφορες δοκιμασίες ώστε να διαπιστώσεις αν και τι είδους αξία έχει. Αυτή η διαδικασία αρχίζει με την εκτίμηση του ταμπεραμέντου (ελληνιστί, της ιδιοσυγκρασίας) που έχει το εξεταζόμενο πρόσωπο.

Ένα παραδοσιακό, βασικό μοντέλο για την ανάλυση και διαχείριση του προφίλ προσώπων από τη CIA και άλλες υπηρεσίες πληροφοριών είναι το Myers–Briggs Type Indicator. Αυτή η μεθοδολογία μπορεί γρήγορα να συνοψιστεί σε τέσσερεις τύπους ταμπεραμέντου: “αλεπούδες”, “γατόπαρδοι” (ή “τσίτες”), “λέοντες”, και “αρκούδες”.

Αλεπού: Οι άνθρωποι που ανήκουν στον τύπο “αλεπού” είναι άνθρωποι των ιδεών, αλλά επίσης δεν έχουν βαθιές και ισχυρές δεσμεύσεις. Επιπροσθέτως, έχουν καλύτερη βραχυπρόθεσμη μνήμη από ό,τι μακροπρόθεσμη μνήμη. Έχουν πολλές ιδέες, αλλά συνήθως δεν ολοκληρώνουν (πλήρως) καμία από τις ιδέες τους, αφού άλλωστε δεν είναι άνθρωποι των ισχυρών και βαθέων δεσμεύσεων και έχουν βραχεία μνήμη.

Μπορεί να είναι είτε εσωστρεφείς, είτε εξωστρεφείς. Μπορεί να είναι εστιασμένοι είτε στην επεξεργασία δεδομένων και στην ανάλυση, είτε στην καινοτομία. Ωστόσο, το βασικό χαρακτηριστικό τους είναι ότι έχουν πιο πολλές ιδέες από εκείνες τις οποίες όντως πραγματοποιούν, και οι περισσότερες ιδέες τους είναι φενάκες. Οι περισσότεροι οραματικοί επιχειρηματίες ανήκουν στον ανθρωπότυπο “αλεπού”, και, γι’ αυτόν τον λόγο, υπάρχουν τόσοι πολλοί κακοί επιχειρηματίες, καθώς και “αεριτζήδες” και “φαφλατάδες” στον χώρο της επιχειρηματικότητας.

Πολλοί, ιδιαιτέρως μεταξύ επιχειρηματικών κοινοτήτων και λεσχών/ομάδων δημοσίων σχέσεων, λέγουν και νομίζουν: “Ω, έχω τόσες πολλές ιδέες (και συναφείς γνωριμίες)! Αυτό με καθιστά πολύτιμο”. Λάθος, αυτό δεν τους καθιστά πολύτιμους. Οποιοσδήποτε μπορεί να έχει ιδέες και ένα καρνέ με πολλά ονόματα ενδιαφερόντων προσώπων. Το πρόσωπο που έχει όντως αξία είναι εκείνο που έχει ιδέες (και γνωριμίες), δοκιμάζει τις ιδέες του (και τις γνωριμίες του), αξιολογεί τις ιδέες του (και τις γνωριμίες του), ακυρώνει τις ιδέες (και τις γνωριμίες) που δεν αποδίδουν, και επενδύει χρόνο και ενέργεια σε ιδέες (και γνωριμίες) που αποδίδουν. Εκείνο το άτομο προχωρεί επιτυχώς προς το μέλλον.

Το τεστ τύπου “γατόπαρδος”

Γατόπαρδος (γνωστός και ως τσίτα): Οι άνθρωποι που ανήκουν στον τύπο “γατόπαρδος” είναι άνθρωποι της δράσης. Κάποιοι άνθρωποι σχεδιάζουν το πώς θα πραγματοποιήσουν ένα πρότζεκτ. Κάποιοι άλλοι άνθρωποι αναζητούν συνεργάτες/συνοδοιπόρους για να πραγματοποιήσουν ένα πρότζεκτ. Υπάρχουν, όμως, και κάποιοι που απλώς προσδιορίζουν τι ακριβώς θέλουν οι ίδιοι, και αυτό (η βούλησή τους) είναι αρκετό για να κάνουν το πρώτο βήμα στην πραγματοποίηση ενός πρότζεκτ. Αυτός είναι ο ανθρωπότυπος που ονομάζεται “γατόπαρδος”: παίρνει μια απόφαση για το τι θέλει, και, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο (με πολλά ή λίγα μέσα, με παρέα ή χωρίς, με πολλή προετοιμασία ή με λίγη προετοιμασία), επιχειρεί να πραγματοποιήσει την απόφασή του.

Επίσης, ο ανθρωπότυπος “γατόπαρδος” είναι εκείνος που θα σηκώσει πρώτος το χέρι του για να δηλώσει εθελοντής σε ένα πρότζεκτ πριν καν καλά-καλά κατανοήσει τι ακριβώς είναι εκείνο το πρότζεκτ. Οι άνθρωποι που ανήκουν στον τύπο “γατόπαρδος” είναι παρορμητικοί, αναλαμβάνουν δράση γρήγορα, και αλλάζουν την αφοσίωσή τους γρήγορά (αν κάτι ή κάποιος τους δυσαρεστήσει, έστω και χωρίς σκόπιμη υπαιτιότητα, τότε οι “άνθρωποι-γατόπαρδοι” θα αλλάξουν αφοσίωση, και θα πάνε κάπου αλλού, σε κάποιον άλλον, κ.ο.κ.). Οι “άνθρωποι-γατόπαρδοι”, καθώς είναι κυρίως παρορμητικοί και τρέφονται από τη δράση για τη δράση, έχουν ρηχή και ευμετάβλητη αφοσίωση.

Τα πρότζεκτ λέων και αρκούδα

Λέων: Οι άνθρωποι που ανήκουν στον τύπο “λέων” είναι υπεροργανωτικοί. Συνήθως είναι εσωστρεφείς, επειδή οι υπεροργανωτικοί άνθρωποι χρειάζονται να περνούν χρόνο μόνοι για να οργανώνονται. Επιπλέον, οι άνθρωποι που ανήκουν στον τύπο “λέων” δίδουν έμφαση στην επεξεργασία δεδομένων, και δημιουργούν διαδικασίες για τον τρόπο πραγματοποίησης διαδικασιών. Εστιάζουν περισσότερο στη διαδικασία μέσω της οποίας επιδιώκεται να επιτευχθεί ένα αποτέλεσμα, παρά στο αποτέλεσμα καθ’ εαυτό. Εκτιμούν ιδιαιτέρως τη μεθοδικότητα και τη στρατηγική σκέψη.

Αρκούδα: Οι άνθρωποι που ανήκουν στον τύπο “αρκούδα” είναι εκείνοι που τους αρέσει πολύ να συνδέονται με ανθρώπους, χωρίς αυτό να σημαίνει αναγκαστικά ότι τους αρέσει να περιστοιχίζονται από πολλούς ανθρώπους αδιακρίτως. Μπορεί να συνδέονται φιλικά με λίγους ανθρώπους ενώ γνωρίζουν πολλούς, αλλά σίγουρα εκτιμούν πολύ τους προσωπικούς δεσμούς που δημιουργούν, είτε αυτοί είναι λίγοι είτε αυτοί είναι πολλοί.

Επιπλέον, οι “άνθρωποι-αρκούδες” αναπτύσσουν μια φιλική επικοινωνία με όλους ή τουλάχιστον με τους περισσότερους συναδέλφους τους, όσοι κι αν είναι αυτοί. Ένας γρήγορος τρόπος για να διαπιστώσετε αν έχετε να κάνετε με έναν “άνθρωπο-αρκούδα” είναι ο εξής: σε μια ομήγυρη, ένας “άνθρωπος-αρκούδα” αρέσει, κατά κάποιον τρόπο, σε όλους, αλλά κανείς δεν γνωρίζει (εκτός από τους “εκλεκτούς” του “ανθρώπου-αρκούδα”) αν και ο «”άνθρωπος-αρκούδα” τον συμπαθεί. Ο “άνθρωπος-αρκούδα”, μέσω της ανάπτυξης μιας επικοινωνίας προσωπικού τύπου, μπορεί να γίνει συμπαθής σε όλους, αλλά παραμένει ασαφές το πόσο πολύ και ο “άνθρωπος-αρκούδα” συμπαθεί καθέναν από όλους εκείνους των οποίων τη συμπάθεια κερδίζει.

Ποιός με ποιόν και τι μυστικά τεστ;

Τα ανωτέρω τέσσερα είδη ταμπεραμέντου είναι χρήσιμα για τους εξής λόγους: Πρώτον, με βάση αυτά, μπορεί κάποιος να διαπιστώσει και να κρίνει το πόσο πολύ ταιριάζει το δικό του ταμπεραμέντο με το ταμπεραμέντο κάποιου άλλου. Δεύτερον, κάποιος μπορεί να αξιολογήσει το πώς ακριβώς θα αξιοποιήσει ένα άλλο πρόσωπο. Τρίτον, οι ανωτέρω τέσσερεις τύποι ταμπεραμέντου χρησιμοποιούνται για τη χειραγώγηση προσώπων-στόχων.

Μια αποτελεσματική και πλήρης ομάδα περιλαμβάνει πρόσωπα και από τους τέσσερεις ανωτέρω τύπους ταμπεραμέντου. Ωστόσο, γενικώς, στη CIA και σε πολλές άλλες υπηρεσίες πληροφοριών, στο επιχειρησιακό επίπεδο, προσλαμβάνονται κυρίως πρόσωπα που έχουν το ταμπεραμέντο της “αλεπούς”, διότι χρειάζονται κυρίως ευέλικτα άτομα, που σκέπτονται γρήγορα και χωρίς πολύ μεγάλο βάθος, ώστε να μεταβαίνουν γρήγορα και επιδέξια από τη μία ιδέα στην άλλη, και εκπαιδεύονται ώστε να διαπιστώνουν γρήγορα πότε μια ιδέα πρέπει να απορριφθεί και να επιλεχθεί κάποια άλλη.

Σε αυτούς τους κύκλους, χρειάζονται κυρίως άτομα που είναι επιχειρησιακώς ευέλικτα, ευκόλως διαχειρίσιμα, ικανά στην τακτική, επιδέξιοι νταραβεριτζήδες, αλλά χωρίς στρατηγική αντίληψη της “μεγάλης εικόνας” και χωρίς βαθιά σκέψη. Τα ανώτατα κλιμάκια των σοβαρών δομών, βεβαίως, περιλαμβάνουν περισσότερο στρατηγιστές και βαθύτερα σκεπτόμενα πρόσωπα.

Τέλος, αξίζει να επισημανθεί ότι η ανωτέρω τυπολογία ταμπεραμέντου χρησιμοποιείται γενικότερα στο οικονομικό και πολιτικό μάρκετινγκ και στη διοίκηση ανθρώπινων πόρων, και, με έναν συνήθως εμπειρικό τρόπο (χωρίς ειδική εκπαίδευση), χρησιμοποιείται επίσης από “ανθρώπους της αγοράς” και μαφιόζους για την πραγματοποίηση των δικών τους πρότζεκτς.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx