ΣΧΟΛΙΟ

Οι Πάπες και ο “άθεος” Χριστιανισμός

Οι Πάπες και ο "άθεος" Χριστιανισμός, Απόστολος Αποστόλου
EPA/FABIO FRUSTACI

Η εκλογή του νέου Πάπα και οι εικόνες που φθάνουν από όλα τα μέσα ενημέρωσης θα τις ζήλευαν και ο καλύτεροι σκηνοθέτες. Ο Ρόμπερτ Φράνσις Πρέσβοστ είναι ο νέος Πάπας με το όνομα Λέων ΙΔ και με καταγωγή από τις ΗΠΑ, ο οποίος έσπασε μια παράδοση που δεν ήθελε Πάπα από τις ΗΠΑ.

Και από ότι μπορεί να υποψιαστεί κανείς η εκλογή του νέου Πάπα από μια απολύτως πολυθρησκευτική και κοσμική χώρα θα ενισχύσει την εκκοσμίκευση. Η εκκοσμίκευση (εγκοσμιοκρατισμός), που δημιουργήθηκε από μονοειδή επιστημονικά δεδομένα, τον Διαφωτισμό (που κυριαρχεί και δομεί τις κοινωνίες μας), έχει αλλάξει όλα τα δεσμευτικά και κανονιστικά χαρακτηριστικά των Εκκλησιών παγκοσμίως και έχει δημιουργήσει τον θρησκευτικό αθεϊσμό. Εξάλλου όλα πρέπει να συμμορφώνονται ή να μεταμορφώνονται στο πνεύμα των καιρών.

Έτσι φθάσαμε να έχουμε έναν άθεο θρησκευτισμό. Παράλογο; Καθόλου. Η ρωσωϊκή ιδέα της αναγκαίας συνύπαρξης μιας παγκόσμιας θρησκείας του υπέρτατου όντος έχει εγκατασταθεί καιρό τώρα. Η θρησκευτική εκκοσμίκευση έρχεται να επιβάλλει μια νέα παγκόσμια συγχώνευση θρησκειών. Ο μεσσιανισμός, ο προφητισμός, η εσχατολογία, δηλαδή η ιουδαιοχριστιανική Αποκαλυπτική έχει εξαφανιστεί. Ο σπουδαιότερος καθηγητής φιλοσοφίας στην Ιταλία, ο Ντιέγκο Φουζάρο, έγραφε σε άρθρο του για τον αποβιώσαντα Πάπα Φραγκίσκο ότι ουδέποτε μίλησε για Θεό και για αιωνιότητα.

Η κοσμολογικό-πολιτική πραγματικότητα απόλυτη, κυρίαρχη και ασυμβίβαστη, πολιορκεί τα πάντα, έτσι ακόμη και η Χριστιανή Εκκλησία αδυνατεί να ξεφύγει από την πολιορκία της. Αυτό που έχει δημιουργηθεί σήμερα και επιθυμεί να οργανωθεί ως μια παγκόσμια Εκκλησία είναι ο Χριστιανικός αθεϊσμός. Ο Χριστιανικός αθεϊσμός αποτελεί μια ιδεολογία, που αγκαλιάζει τις διδασκαλίες, τις αφηγήσεις, τα σύμβολα, τις πρακτικές ή τις κοινότητες που σχετίζονται με τον Χριστιανισμό, χωρίς να αποδέχεται την κυριολεκτική ύπαρξη του Θεού. Συχνά όλο αυτό μεταφράζεται και ως μεταθεϊσμός.

Στον Χριστιανικό αθεϊσμό ο Ιησούς εξακολουθεί να είναι κεντρικό πρόσωπο, ως ιστορική ή υπερφυσική φιγούρα, χωρίς όμως τη θεϊκή υπόσταση του. Οι άθεοι Χριαστιανοί βλέπουν τον Ιησού ως παράδειγμα του τι πρέπει να είναι ένας Χριστιανός, αλλά δεν τον βλέπουν ως Θεό ή ως Υιό του Θεού, τον βλέπουν απλά και μόνο ως σύμβολο επιρροής. Ενώ οι καθολικοί άθεοι αποδέχονται τον πολιτισμό, τις παραδόσεις, τις τελετουργίες και τους κανόνες του Καθολικισμού, είναι συγκρατημένοι όμως προς τις θεϊκές δημιουργίες. Ο Μιγκέλ ντε Ουναμούνο το 1930 θα απεικονίσει την πορεία και τη μορφή του Καθολικού Χριστιανικού αθεϊσμού με απόλυτη σαφήνεια.

Ο παραδοσιακός αθεϊσμός και ο Χριστιανισμός

Ο φιλόσοφος και ψυχαναλυτής Σλάβοϊ Ζίζεκ λέει ότι «ο μόνος τρόπος για να είσαι άθεος είναι μέσω του Χριστιανισμού». Ισχυρίζεται ότι ο παραδοσιακός αθεϊσμός δεν φτάνει αρκετά μακριά: Ο Χριστιανισμός είναι πολύ πιο αθεϊστικός από τον συνηθισμένο αθεϊσμό, ο οποίος μπορεί να ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει Θεός, αλλά παρόλα αυτά διατηρεί μια ορισμένη εμπιστοσύνη στον “Μεγάλο Άλλο”. Αυτός ο “Μεγάλος Άλλος” μπορεί να ονομαστεί φυσική αναγκαιότητα, εξέλιξη ή οτιδήποτε διαφορετικό.

Εμείς οι άνθρωποι είμαστε παρ’ όλα αυτά περιορισμένοι σε μια θέση μέσα στο αρμονικό σύνολο της εξέλιξης, αλλά είναι δύσκολο να το αποδεχτούμε ότι δεν υπάρχει “Μεγάλος Άλλος”, γιατί δεν υπάρχει κανένα σημείο αναφοράς που να εγγυάται νόημα. Σύμφωνα με τον Ζίζεκ, η ιδέα του θανάτου του Ιησού στο σταυρό αντιμετωπίζει αυτή την ένταση, τη στιγμή που λειτουργεί μόνο με την πράξη της αγάπης, η οποία “επιλύει το ριζικό ανθρώπινο άγχος”. Μάλιστα ο Ζίζεκ λέει ότι ο ίδιος ο Ιησούς έγινε άθεος στο σταυρό όταν αναφώνησε: «Θεέ μου, Θεέ μου, γιατί με εγκαταλείπεις;».

Η Καθολική Εκκλησία αρχικά με τον Πολωνό Πάπα Βοϊτίλα εκκοσμικεύεται, όταν συνδυάζει τη χρήση των Μέσων Επικοινωνίας με τη θεωρητική κληρονομιά του αριστοτελικού θωμισμού. Για να επιστρέψει, στη συνέχεια, η Καθολική Εκκλησία στην παράδοση της από έναν σπουδαίο θεολόγο της εποχής τον Πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ’, ισάξιος (όπως τον αποκαλούσαν) του Ιννοκέντιου του Γ, ο οποίος ήταν πλήρως αφοσιωμένος στην Εκκλησία και απομακρύνθηκε πραξικοπηματικά από την Αγία Έδρα.

Και μετά ο Πάπας Φραγκίσκος με τη ρεφορμιστική εκκοσμίκευση του, εξισορρόπησε τη ρωμαιοκαθολική θωμιστική θεολογία στην κοινωνία των προσωπείων (λάτρης του Instagram) και όχι των προσώπων, την κοινωνία των followers και όχι των συνανθρώπων, στις ρυθμιστικές ιδέες της ΑΙ, (Τεχνητής Νοημοσύνης επίσης λάτρης) και της προσομοίωσης του κοινωνικού στη δια-πολιτική, όπου όλα ζητούν την απελευθέρωση του και μπαίνουν στο κύκλο αναζήτησης μιας νέας ταυτότητας, με τις μικρότερες πιθανότητες να βρεθούν όμως απαντήσεις.

Μήπως η προσομοίωση της ζωής μας ως μια πιο προχωρημένη μορφή αλλοτρίωσης έχει εισβάλλει και στην Χριστιανική θρησκεία; Ένα είναι σίγουρο ότι ο νέος Πάπας δεν θα μπορέσει να αλλάξει τίποτα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

1 ΣΧΟΛΙΟ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια

Σωστά….Ο κόσμος θα συνεχίσει να συγκρούεται λόγω θρησκευτικών διαιρέσεων… Θρησκειών -συμμοριών , που στην ουσία ιδιαίτερα καθολικισμός , είναι πολυεθνικές εταιρείες. Αλλά υπάρχει εξήγηση…στο “γιατί δεν θα αλλάξει τίποτα ” όπως εύστοχα καταλήγει το δημοσίευμα. Γιατί νικήθηκε ο ελληνισμός ( η φυσική αλήθεια, και η ηθική – μέσα από την… Διαβάστε περισσότερα »

1
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx