Όταν ο Ανδρέας το 1991 προειδοποιούσε για τα Ίμια τον Κων/νο Καραμανλή

Όταν ο Ανδρέας το 1991 προειδοποιούσε για τα Ίμια τον Κων/νο Καραμανλή, Βασίλης Κολλάρος

Διαβάζοντας το τελευταίο άρθρο του Σταύρου Λυγερού με τίτλο “Ο Τούρκος ναύαρχος που το 1991 προανήγγειλε τα Ίμια-Οι γκρίζες ζώνες στη Χάγη!“, μου ήρθε στο νου τι είχε γράψει ο τότε υφυπουργός Εθνικής Άμυνας (1993-96) και ένας από τους πιο σοβαρούς και “ψημένους” αξιωματικούς που πέρασαν ποτέ από τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις. Ο Νικόλαος Κουρής αναφέρεται στο βιβλίο του “Ελλάδα-Τουρκία, ο Πεντηκονταετής Πόλεμος” πόσο σχολαστικά και από καιρό “δούλευαν” οι Τούρκοι το επεισόδιο στα Ίμια το 1996.

Πριν παραθέσουμε, όμως, το απόσπασμα από το βιβλίο του Κουρή, που επιβεβαιώνει τα λεγόμενα του Σταυρού Λυγερού, να υπενθυμίσουμε ότι ο Κουρής υπήρξε στενός συνεργάτης του Ανδρέα Παπανδρέου (αρχικά ως αρχηγός ΓΕΑ και αργότερα ως αρχηγός ΓΕΕΘΑ) και χειρίστηκε με δυναμικό τρόπο την κρίση του Μαρτίου του 1987, όταν οι δυο χώρες έφτασαν στα πρόθυρα ένοπλης σύγκρουσης.

Έγραφε, λοιπόν, ο Κουρής: «Παρότι οι προθέσεις της ήταν διαφανείς, μέχρι το Δεκέμβριο του 1995, η Άγκυρα δεν είχε θέσει ευθέως υπό αμφισβήτηση ελληνικά εδάφη ή σχεδόν… Πράγματι την άνοιξη του 1991 ο Τούρκος Αρχηγός του ΓΕΝ, σε δηλώσεις του, έθεσε θέμα κυριαρχίας πάνω στις βραχονησίδες του Ανατολικού Αιγαίου. Το περιστατικό αυτό μνημονεύει στην επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Ανδρέας Παπανδρέου  στις 18 Ιουνίου 1991.

»Σκιαγραφώντας ο Ανδρέας τις επεκτατικές βλέψεις της γείτονος, έγραφε μεταξύ άλλων: “Τέλος, θα πρέπει να αποδοθεί ιδιαίτερη σημασία στις πρόσφατες δηλώσεις του αρχηγού του τουρκικού Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, με τις οποίες αμφισβήτησε ευθέως την εθνική μας κυριαρχία πάνω στις βραχονησίδες του Ανατολικού Αιγαίου”». Και συνεχίζει ο Κουρής: «Ο Παπανδρέου διέκρινε στις δηλώσεις του Τούρκου ναυάρχου την πρόθεση της Άγκυρας να ανοίξει νέο μέτωπο στον “πόλεμο” του Αιγαίου με την άμεση αμφισβήτηση τμημάτων της ελληνικής επικράτειας αυτή τη φορά, εγκαταλείποντας την τακτική της έμμεσης προσέγγισης του αντικειμενικού σκοπού.

Ο Ανδρέας ανησυχεί

»Πράγματι, όπως αποκαλύφθηκε εκ των υστέρων, από πολλά χρόνια το τουρκικό Αρχηγείο Ναυτικού χαρτογραφούσε το Αιγαίο και με τη βοήθεια νομικών προσπαθούσε να βρει επιχειρήματα για να αμφισβητήσει την εγκυρότητα της ελληνικής κυριαρχίας σε μεγάλο αριθμό νησίδων και βραχονησίδων του Αιγαίου. Το τελευταίο διάστημα, τα τουρκικά μαχητικά στις πτήσεις τους στο Αιγαίο περνούσαν επιδεικτικά πάνω από νησίδες και βραχονησίδες μερικές από τις οποίες βρίσκονται στο Κεντρικό Αιγαίο (νησίδες Καλόγεροι).

»Ήταν μία σηματοδότηση ότι η Άγκυρα αμφισβητούσε την κυριαρχία μας πάνω σε αυτές, παρότι δεν επικαλείτο αυτό το λόγο στις απαντήσεις στα διαβήματά μας. Περίμενε τον κατάλληλο χρόνο να χρησιμοποιήσει το “χαρτί” αυτό. Όμως πάντα, είχε ένα έτοιμο σχέδιο…Με την περιπέτεια της υγείας του Ανδρέα, από το δεύτερο δεκαήμερο του Νοεμβρίου 1995, η χώρα μας ήταν χωρίς πρωθυπουργό. Η μάχη επιγόνων μέσα στο ΠΑΣΟΚ είχε αρχίσει. Η Ελλάδα ήταν ουσιαστικά σκάφος ακυβέρνητο.

»Το τουρκικό Γενικό Επιτελείο, που ελέγχει και την εξωτερική πολιτική της γείτονος, αποφάσισε ότι ο χρόνος ήταν κατάλληλος… Χτύπησε ανήμερα τα Χριστούγεννα! Τις βραδινές ώρες της 25ης Δεκεμβρίου το φορτηγό πλοίο “Φιγκέτ Ακάτ”, υπό τουρκική σημαία, “προσαράζει” στις βραχονησίδες των Ιμίων». (βλ. Κουρής, 1997, σελ. 420-422).

Το σκηνικό είχε στηθεί, το μόνο που έλειπε ήταν οι πρωταγωνιστές.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι