Όταν οπλισμένοι Μαύροι Πάνθηρες είχαν εισβάλει στο Καπιτώλιο της Καλιφόρνια

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Η χθεσινή βίαιη εισβολή εκατοντάδων πολιτών στο Καπιτώλιο, που κατέληξε με θανάτους και τραυματίες, δεν ήταν η μοναδική εισβολή σε Καπιτώλιο στην ιστορία της Αμερικανική Δημοκρατίας. 54 χρόνια πριν, η διαβόητη οργάνωση Μαύροι Πάνθηρες εισέβαλαν, οπλισμένοι μάλιστα, στο Καπιτώλιο της Καλιφόρνια να σαμποτάρουν προώθηση νόμου σχετικά με την οπλοκατοχή. Τα πράγματα, όμως, μερικές φορές δεν είναι όπως -θέλουν οι συστημικοί των ΗΠΑ- να φαίνονται.

Το 1967 ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής Don Mulford έφερε νομοσχέδιο στην Καλιφόρνια, με το οποίο θα απαγορευόταν να κυκλοφορούν δημοσίως πολίτες με γεμάτα όπλα, για λόγους ασφαλείας. Αυτό προκάλεσε την αντίδραση της μαύρης κοινότητας και συγκεκριμένα των Μαύρων Πανθήρων που τον Μάιο του 1967, εισέβαλαν στην Αίθουσα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης στο Σακραμέντο. Το γεγονός ότι ήταν οπλισμένοι εκτίναξε το γεγονός στην ειδησεογραφική επικαιρότητα.

Την ώρα εκείνη τύχαινε να βρίσκεται έξω από το Καπιτώλιο ο τότε κυβερνήτης της Καλιφόρνιας και μετέπειτα πρόεδρος Ρόναλντ Ρέιγκαν. «Δεν υπάρχει λόγος», έλεγε αργότερα, «για τον οποίο ένας πολίτης πρέπει να φέρουν γεμάτα όπλα» και ότι τα όπλα ήταν «γελοίο τρόπο για την επίλυση προβλημάτων που πρέπει να λυθούν μεταξύ ανθρώπων καλής θέλησης». Εκ πρώτης όψεως, φαινόταν απολύτος λογικό να ψηφιστεί ένας τέτοιος νόμος σε μια υποτίθεται δημοκρατική χώρα. Ωστόσο, αυτή ήταν η μισή αλήθεια.

Μόλις έξι μήνες πριν φέρουν οι Λευκοί Ρεπουμπλικάνοι τον πολιτισμένο αυτόν νόμο, μια οργάνωση μαύρων, οι περίφημοι Μαύροι Πάνθηρες, συγκρότησαν ένοπλες περιπολίες στις οποίες ανέθεσαν μια συγκεκριμένη αποστολή: να αστυνομεύουν τους αστυνομικούς. Μιλάμε για τις ΗΠΑ της δεκαετίας του 1960, όπου ο φυλετικός ρατσισμός εναντίον των μαύρων ήταν ένα καθημερινό φαινόμενο.

Αυτό που είδαμε το καλοκαίρι του 2020 με τη δολοφονία του μαύρου George Floyd από τους αστυνομικούς δεν ήταν τίποτα μπροστά σε αυτά που συνέβαιναν εκείνη την εποχή στις ΗΠΑ. Σήμερα, περίπου 1.000 πολίτες σκοτώνονται κάθε χρόνο από αστυνομικούς στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, οι μαύροι έχουν τη μερίδα του λέοντος καθώς είναι 2,5 φορές πιο πιθανό από τους λευκούς να σκοτωθούν από την αστυνομία κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Τη δεκαετία του 1960, οι επιθετικές τακτικές της αστυνομίας όπως να αφήνουν αμολητούς τους σκύλους, να χρησιμοποιούν μάνικες νερού και χημικά εναντίον ατόμων σε ειρηνικές διαδηλώσεις ήταν πολύ συχνές. Σε περιοχές δε που η πλειονότητα των κατοίκων ήταν έγχρωμοι οι αστυνόμοι ήταν εξαιρετικά βίαιοι.

  Η πατρίδα στο ανθρώπινο φαντασιακό

Έτσι, οι Μαύροι Πάνθηρες, μια οργάνωση που επέλεξε, σε αντίθεση με τον Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ, μια πιο βίαιη προσέγγιση ώστε να προστατέψει τα μέλη της μαύρης κοινότητας από την αστυνομική βία. Θα ασκούσαν βία εναντίον αστυνόμων σε περιπτώσεις που οι δεύτεροι συμπεριφέρονταν βίαια σε μαύρους δίχως λόγο. Δεδομένων των συνθηκών της εποχής ίσως να ήταν η μοναδική λύση καθώς το κράτος δεν τους προστάτευε. Τότε, λοιπόν, οι Ρεπουμπλικάνοι θυμήθηκαν ότι δεν είναι και πολύ πολιτισμένο να λύνεις τις διαφορές σου με τα όπλα, και έφεραν τον σχετικό Νόμο Mulford.

Το γεγονός ότι αυτά δεν συνέβησαν στο Καπιτώλιο της πρωτεύουσας Ουάσιγκτον, αλλά στο Καπιτώλιο της Καλιφόρνια -της μεγαλύτερης Πολιτείας- δεν σημαίνει ότι έχει και πολύ μικρότερη σημασία. Οι συνθήκες και αιτίες της εισβολής της 6 Ιανουαρίου 2021 στο Καπιτώλιο της Ουάσιγκτον διαφέρουν σαφέστατα από εκείνη του 1967. Η επαναλαμβανόμενη βίαιη άρνηση μιας νομικής-πολιτικής διαδικασίας, μαρτυρά ότι η Αμερικανική Δημοκρατία πρέπει να σταματήσει να μας αφήνει με το στόμα ανοιχτό, καθώς τα προβλήματά της υπερτερούν της “λάμψης” της.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι