ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

“Ο Νέος Ψυχρός Πόλεμος – Γεωπολιτικό-οικονομικές αναταράξεις”

"Ο Νέος Ψυχρός Πόλεμος – Γεωπολιτικό-οικονομικές αναταράξεις"

Κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Λιβάνη το νέο βιβλίο του Παναγιώτη Ρουμελιώτη και του Βασίλη Κολλάρου με τίτλο, “Ο Νέος Ψυχρός Πόλεμος: Πανδημία, Ρωσο-ουκρανικός πόλεμος, Γεωπολιτικό-οικονομικές αναταράξεις”, ενώ το προλογίζει ο Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής και πρώην υπουργός Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.

Το βιβλίο αυτό, έρχεται να περιγράψει και να αναλύσει ανά γεωγραφικές περιφέρειες όλα εκείνα τα γεγονότα σε παγκόσμια διάσταση που μεσολάβησαν μεταξύ του ξεσπάσματος της πανδημίας του κορονοϊού και της έκρηξης του Ρωσο-ουκρανικού πολέμου, καθώς και τις γεωπολιτικές και γεωοικονομικές επιπτώσεις του τελευταίου. Δίνεται στον αναγνώστη μια πλήρη και ξεκάθαρη απεικόνιση των παγκόσμιων αναταράξεων που προϋπήρχαν της πανδημίας και κορυφώθηκαν με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Οι Ρουμελιώτης και Κολλάρος υποστηρίζουν ότι το δεύτερο ιστορικό ορόσημο, αυτό της ρωσικής εισβολής, τόσο κοντά χρονικά με το ξέσπασμα της πανδημίας, επιτάχυνε τις παγκόσμιες τάσεις, που προϋπήρχαν του κορονοϊού και παγίωσε μια νέα γεωπολιτική και γεωοικονομική πραγματικότητα. Το νέο βιβλίο των Ρουμελιώτη και Κολλάρου, είναι από τα πρώτα βιβλία στην Ελλάδα που αναλύει σε βάθος τόσο τις γεωπολιτικές και γεωοικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο, όσο και εκείνες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Το βιβλίο αρθρώνεται σε έξι κεφάλαια: Covid-19 και γεωπολιτικές διαταράξεις, συσχετισμοί ισχύος και στρατηγικές ασφαλείας, ασύμμετροι, υβριδικοί και νέοι πόλεμοι, γεωοικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας και του Ρωσο-ουκρανικού πολέμου, νέες προκλήσεις στη μετά Covid-19 εποχή, γεωοικονομικοί συσχετισμοί ισχύος.

Μετά από μια σύντομη ιστορική αναδρομή στις πανδημίες, οι δυο συγγραφείς αναλύουν τα ζητήματα της προέλευσης και αντιμετώπισης της πανδημίας του νέου κορονοϊού, τα ποσοστά θνησιμότητας ανά γεωγραφικές περιφέρειες, αλλά και τις επιπτώσεις που είχε ο νέος κορονοϊός στην παγκοσμιοποίηση και τη γεωπολιτική. Το κύριο μέρος της ανάλυσης είναι αφιερωμένο στους συσχετισμούς ισχύος και στις στρατηγικές ασφαλείας ΗΠΑ, Κίνας, Ρωσίας, ΕΕ, καθώς και στο επίκαιρο ζήτημα της Ρωσο-ουκρανικής σύγκρουσης, που θα οδηγήσει σε έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο.

Νέες στρατηγικές ασφάλειας

Στο βιβλίο υπάρχουν ακόμη αναφορές στα ζητήματα των ασύμμετρων υβριδικών και νέων πολέμων, αλλά και στον μετασχηματισμό του πολέμου λόγω της ένταξης της Τεχνητής Νοημοσύνης στους στρατιωτικούς εξοπλισμούς. Οι τόσο σημαντικές για την ανθρωπότητα γεωοικονομικές πτυχές της πανδημίας και του Ρώσο-ουκρανικού πολέμου αποτελούν αυτοτελές κεφάλαιο. Μέρος του ίδιου κεφαλαίου αποτελούν η ανάλυση για τον κίνδυνο του πληθωρισμού, το υψηλό δημόσιο χρέος, τις ανισότητες, καθώς και για τη αποπαγκοσμιοποίηση.

Οι δύο συγγραφείς καταθέτουν ακόμη τους προβληματισμούς τους γύρω από τις παγκόσμιες προκλήσεις της μετά Covid-19 εποχής, όπως η κλιματική και ενεργειακή μετάβαση, οι δημογραφικές προκλήσεις, η μετανάστευση και το προσφυγικό ζήτημα. Στο τελευταίο κεφάλαιο του βιβλίου αναλύονται οι γεωοικονομικοί συσχετισμοί ισχύος, με αναφορά στις ΗΠΑ, την Κίνα, τη Ρωσία, την ΕΈ, καθώς και τη δυναμική που εμφανίζουν ορισμένες γεωγραφικές ενότητες του πλανήτη, όπως η Νοτιοανατολική Ασία, η Μέση Ανατολή, Βόρεια Αφρική, η Κεντρική Ασία, η Υποσαχάρια Αφρική και η Λατινική Αμερική- Καραϊβική.

Διαβάζοντάς το βιβλίο αυτό, αντιλαμβάνεται κανείς ότι βρισκόμαστε στο κατώφλι μιας νέας ιστορικής πραγματικότητας, που θα οδηγήσει τον κόσμο σε νέες γεωπολιτικο-οικονομικές ισορροπίες, κυρίως μεταξύ των τριών μεγάλων ΗΠΑ-Κίνας-Ρωσίας. Αυτή, ακριβώς, την αφετηρία πραγματεύονται οι δυο συγγραφείς, συγκεντρώνοντας στο βιβλίο αυτό όλα εκείνα τα σημάδια, τις ενδείξεις, ότι ο κόσμος οδηγείται σε ένα Νέο Ψυχρό Πόλεμο, διαφορετικό όμως από τον προηγούμενο.

Το νέο βιβλίο του Παναγιώτη Ρουμελιώτη και του Βασίλη Κολλάρου αξίζει να διαβαστεί, καθώς αποτελεί μια από τις πρώτες αναλύσεις στην ελληνική βιβλιογραφία για όλα αυτά που συνέβησαν τα τελευταία δύο χρόνια με αφετηρία το ξέσπασμα της πανδημίας. Οι δύο συγγραφείς παρέχουν στον αναγνώστη, χρησιμοποιώντας μια κατανοητή γλώσσα, το εύρος των παγκόσμιων εξελίξεων, που θα καθορίσουν το σήμερα και το αύριο της ανθρωπότητας.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι