Scripta Manent – Αντόνιο Γκράμσι: Η κινέζικη γλώσσα
18/07/2021Εάν ζητήσουμε από τον Τizio [o κύριος τάδε] που δεν έχει μελετήσει ποτέ τα κινέζικα και γνωρίζει καλά μόνο τη διάλεκτο της επαρχίας του να μεταφράσει ένα κινέζικο κείμενο, αυτός πολύ λογικά θα απορήσει, θα πάρει την ερώτηση στ’ αστεία και, εάν επιμείνουμε, θα πιστέψει ότι τον κοροϊδεύουμε, θα προσβληθεί και θα οργισθεί.
Εν τούτοις, ο ίδιος ο Tizio, χωρίς καν να παρακινηθεί, θα πιστεύει ότι δικαιούται να μιλάει για μια σειρά ζητήματα, τα οποία γνωρίζει όσο και τα κινέζικα. Να μιλάει για ζητήματα, για τα οποία αγνοεί την τεχνική ορολογία, την ιστορική θέση, την σύνδεσή τους με τ’ άλλα ζητήματα, καμιά φορά και τα ίδια τα θεμελιώδη διακριτικά τους στοιχεία.
Για τα κινέζικα τουλάχιστον γνωρίζει ότι είναι μια γλώσσα ενός ορισμένου λαού που κατοικεί σ’ ένα καθορισμένο σημείο της υδρογείου: για κείνα τα ζητήματα αγνοεί την τοπογραφία των ιδεών και τα όρια που την προσδιορίζουν.
Ο Αντόνιο Γκράμσι (Άλες Σαρδηνίας 1891-Ρώμη 1937) υπήρξε φιλόσοφος, συγγραφέας, πολιτικός και πολιτικός θεωρητικός. Από νωρίς ήρθε σε επαφή με τις σοσιαλιστικές ιδέες και εντάχθηκε δυναμικά στο Σοσιαλιστικό Κόμμα. Στις 21 Ιανουαρίου 1921, ιδρύει με μια πλειάδα σοσιαλιστών συντρόφων το Κ.Κ. Ιταλίας. Η άνοδος των φασιστών στην εξουσία είχε ως αποτέλεσμα να τεθούν εκτός νόμου το Κ.Κ.Ι. και οι άλλες δημοκρατικές οργανώσεις και να συλληφθούν οι ηγέτες τους, ανάμεσα στους οποίους και ο Γκράμσι. Καταδικάστηκε σε εικοσαετή φυλάκιση και πέθανε στη φυλακή, αφήνοντας πίσω έναν τεράστιο όγκο δοκιμίων, άρθρων και σημειώσεων, που εκδόθηκαν για πρώτη φορά ύστερα από τον πόλεμο υπό τον ευρύτερο τίτλο “Τα Τετράδια της Φυλακής” και επηρέασαν σημαντικά τις ριζοσπαστικές ιδέες σε όλον τον κόσμο.