Σε ποιον ανήκει η Γαλάζια Πατρίδα
19/08/2022Η στενή σχέση των Ελλήνων με τη θάλασσα του Αιγαίου και της Μεσογείου είναι μία ιστορική και πολιτισμική πραγματικότητα. Τα ιερά και τα όσια της φυλής των Ελλήνων, η ιστορία και το πεπρωμένο είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τη θάλασσα. Ιστορικά επίσης η “Γαλάζια Πατρίδα” των Ελλήνων απεικονίζεται τόσο στη σχεδίαση, όσο και τα γαλανόλευκα χρώματα της ελληνικής σημαίας.
Μυθολογικά η ονοματοδοσία του Αιγαίου πελάγους, αλλά και η πτήση του Δαίδαλου και του Ίκαρου πάνω από το Αιγαίο είναι μία μυθολογική παράμετρος της “Γαλάζιας Πατρίδας” των Ελλήνων. Οι μυθολογικοί αυτοί ήρωες συνυπήρξαν με τον Βασιλιά των Αθηνών Αιγέα, ο οποίος με το θάνατό του έδωσε το όνομά του στο Ελληνικό αυτό πέλαγος. Ο Αιγέας αυτοκτόνησε στο Σούνιο πέφτοντας στη θάλασσα, όταν βλέποντας τα μαύρα πανιά στο πλοίο που επέστρεφε από την Κρήτη, θεώρησε ότι ο γιός του Θησέας είχε χάσει τη ζωή του από τον Μινώταυρο.
Είναι γνωστός ο “μίτος της Αριάδνης” που επινόησε ο Δαίδαλος και με τον οποίο ο Θησέας ο γιός του βασιλιά Αιγέα, κατάφερε να βγει ζωντανός από τον λαβύρινθο. Από τη χαρά του για την επιτυχία αυτή, ξέχασε να αλλάξει τα μαύρα πανιά στο πλοίο του, γεγονός που οδήγησε στην αυτοκτονία από απόγνωση του πατέρα του Αιγέα, βασιλιά των Αθηνών. Επίσης, ακόμα και η πολιορκία της Τροίας στις ανατολικές ακτές του Αιγαίου πελάγους, συνάδει με την θεώρηση ότι το Αιγαίο επί χιλιετίες ήταν και είναι η “Γαλάζια Πατρίδα” των Ελλήνων.
Ιστορικά είναι αποδεδειγμένη η στενή σχέση των Ελλήνων με την θάλασσα του Αιγαίου, της Μεσογείου και των Ωκεανών της Γης. Ο Ησίοδος το έτος 730 προ Χριστού στο έργο του “Θεογονία”, θέλοντας να περιγράψει το βουνό Δίκτη της Ανατολικής Κρήτης, το αναφέρει ως «Αιγαίο Βουνό».
Μεγαλουργώντας στην “Γαλάζια Πατρίδα”
Ο Αιγαιοπελαγίτικος Πολιτισμός από την εποχή του χαλκού, είναι από τους πρώτους επίσημα καταγεγραμμένους. Ξεκίνησε, όπως προκύπτει από την ονομασία του, από τα νησιά του Αιγαίου πελάγους, της “Γαλάζιας Πατρίδας” των Ελλήνων. Οι Έλληνες ήταν από τους πρώτους λαούς που μεγαλούργησαν στα γαλάζια νερά της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ υπάρχουν ιστορικές αναφορές και αποχρώσες ενδείξεις ότι πέρασαν τις Ηράκλειες Στήλες, και δάμασαν τον μεγάλο Ωκεανό.
Επίσης η κατανίκηση του Περσικού στόλου στη ναυμαχία της Σαλαμίνας, απέδειξε ότι οι Έλληνες διαχρονικά ήταν κυρίαρχοι της “Γαλάζιας Πατρίδας” τους. Η κατανίκηση του οθωμανικού στόλου αιώνες αργότερα αναγκάζοντάς τον να κλειστεί στα Δαρδανέλια, ήταν μία επιπλέον επιβεβαίωση.
Νεοελληνικά, στα νεότερα χρόνια, το γεγονός ότι διεθνώς ο μεγαλύτερος στόλος εμπορικών πλοίων είναι ελληνικών συμφερόντων, δεν είναι τυχαίο συγκυριακό γεγονός. Είναι η εμφανής ζωντανή συνέχιση της παράδοσης των Ελλήνων, ενός λαού που ανά τους αιώνες μεγαλούργησε στις θάλασσες του κόσμου, ξεκινώντας από τη “Γαλάζια Πατρίδα” του.
Η ναυτοσύνη των Ελλήνων είναι ένα χάρισμα που έχει καταγραφεί στο DNA της φυλής και αποδεικνύεται καθημερινά επί του πεδίου των διεθνών θαλασσών, έχοντας ξεκινήσει από το Αιγαίο και την Μεσόγειο. Αυτή είναι η “Γαλάζια Πατρίδα” που τιμούν με τις επιδόσεις τους οι Έλληνες αειναύτες.