ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Το “Μεταξύ Σεβρών και Λωζάννης” του Βλάση Αγτζίδη

Το "Μεταξύ Σεβρών και Λωζάννης" του Βλάση Αγτζίδη

Μια νέα μελέτη του ιστορικού Βλάση Αγτζίδη ήρθε να προστεθεί στη βιβλιογραφία για τη Συνθήκες Σεβρών και Λωζάννης, τη Μικρασιατική Καταστροφή, το Ποντιακό Ζήτημα και την εγκατάσταση των προσφύγων. Η μελέτη αυτή εκδίδεται από τις εκδόσεις Πατάκη. Είχε προηγηθεί από τον συγκεκριμένο εκδοτικό οίκο η έκδοση μιας άλλης μελέτης του Βλ. Αγτζίδη με τίτλο: “Εμείς και το Ισλάμ. Η συνάντηση του ελληνισμού με τον αραβο-μουσουλμανικό κόσμο”.

Η πρόσφατη έκδοση από τον Βλάση Αγτζίδη, έχει και μια συμβολική σημασία γιατί την περασμένη χρονιά συμπληρώθηκαν εκατό χρόνια από τη στιγμή που υπεγράφη στη Λωζάννη της Ελβετίας στις 24 Ιουλίου 1923 η ομώνυμη Συνθήκη, η οποία αντικατέστησε τη Συνθήκη των Σεβρών.

Η Συνθήκη της Λωζάννης ήταν το επιστέγασμα της πρωτοφανούς ανθρωπιστικής καταστροφής των Ελλήνων και των Αρμενίων λίγους μήνες πριν, όταν γράφτηκε η τελευταία πράξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου με την ήττα του ελληνικού στρατού από τους Κεμαλιστές και την ολοκλήρωση της Μικρασιατικής Καταστροφής.

Στους συμμετέχοντες στις συζητήσεις στη Λωζάννη συμπεριλαμβάνονταν η Ελλάδα και η κεμαλική πλέον Τουρκία, μαζί και οι άλλες χώρες που πολέμησαν στον Πόλεμο, όπως και η ΕΣΣΔ που δεν συμμετείχε στην προηγούμενη Συνθήκη των Σεβρών. Οι συνομιλίες είχαν ξεκινήσει στις 7 Νοεμβρίου 1922. Στο τελικό κείμενο της Συνθήκης συμπεριελήφθη και η Σύμβαση της Λωζάνης που είχε υπογραφεί, στις 30 Ιανουαρίου 1923 μεταξύ της ηττημένης Ελλάδας και της νικήτριας κεμαλικής Τουρκίας. Τη Συνθήκη συνυπέγραψαν οι εξής χώρες: Γαλλία, Μεγάλη Βρετανία, Ιταλία, Ιαπωνία, Ελλάδα, Ρουμανία, Γιουγκοσλαβία και Τουρκία.

Η Συνθήκη της Λωζάννης αντικατέστησε τη Συνθήκη των Σεβρών του Αυγούστου του 1920, η οποία ήταν η μόνη από τις Συνθήκες που υπογράφτηκαν μετά το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου μεταξύ των νικητριών δυνάμεων της Αντάντ και των ηττημένων χωρών, που αναθεωρήθηκε και οι πρόνοιές της ακυρώθηκαν. Η έκδοση αυτή επιχειρεί να περιγράψει το ιστορικό πλαίσιο εκείνης της εποχής που διαμόρφωσε τον σύγχρονο κόσμο μας, τόσο σε επίπεδο εσωτερικής κοινωνικής ολοκλήρωσης, όσο και την οριστική γεωπολιτική ισορροπία στην Εγγύς Ανατολή.

Τα περιεχόμενα της μελέτης του Βλάση Αγτζίδη

Μετά από το πρώτο κεφάλαιο που επιγράφεται “Μεταξύ Σεβρών και Λωζάννης”, τα κεφάλαια που ακολουθούν αναδεικνύουν πλευρές της κρίσιμης εκείνης εποχής που είτε χρήζουν μεγαλύτερης ανάλυσης και διερεύνησης, είτε σχετίζονται με άγνωστες ανθρωπιστικές καταστροφές. Έχουν τους εξής τίτλους:

  • «Το διεθνές πλαίσιο και η διαχείριση της μικρασιατικής πρόκλησης»,
  • «Το Ζήτημα του Πόντου: Προσδοκίες και Ματαιώσεις
  • «Σοβιετική Ρωσία: «Από τη Συνθήκη του Μπρεστ Λιτόφσκ (1918) στο σύμφωνο συνεργασίας με τους κεμαλικούς (1921)»
  • «Πρόσφυγες του ’22 στη «μητέρα-πατρίδα»
  • «Πρόσφυγες κι Αριστερά»
  • «Πρόσφυγες στη Ρωσία και στην ΕΣΣΔ»
  • «Το τέλος της τραγωδίας. Όταν τα οστά των θυμάτων έγιναν εμπορεύσιμη ύλη»

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι