Τουρκία: Όταν η ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Οι Νεότουρκοι καλό θα είναι να μάθουν την ιστορία τους και την προέλευση τους και όχι να την βλέπουν μέσα από τις ταινίες του Σουλεϊμάν του “Μεγαλοπρεπή”. Πρέπει να συνειδητοποιήσουν πως είναι οι τελευταίοι που ήλθαν στη περιοχή αυτή της Μεσογείου. Όποια πέτρα και να σηκώσεις κύριε Ερντογάν, ελληνικά γράμματα θα δεις. Ο Ερντογάν με τα οράματα του παρασύρθηκε και ενεργεί, όπως οι κατακτητές περασμένων αιώνων.

Εφαρμόζει τακτικές εκφοβισμού, δρα εκτός διεθνούς δικαίου και αποσταθεροποιεί την Ανατολική Μεσόγειο. Στην Ανατολική Μεσόγειο, μεγαλούργησαν λαοί και πολιτισμοί και δεν μπορεί ένας “νεόφερτος” να αψηφά ότι παλιό ακτινοβολεί. Να αρχίσω από την Αγία Σοφία και τον τρικάρηνο όφι (που έντεχνα έχωσαν σε μια τρύπα, για να μη θυμίζει πως κάποτε ανακόπηκε η πορεία κάποιου άλλου επίδοξου εξ ανατολής κατακτητή);

Έρευνες δεν γίνονται με ένα ερευνητικό και πέντε πολεμικά δίπλα του. Έρευνες δεν γίνονται με καιρό πάνω από τέσσερα μποφόρ! Η επίδειξη και ο εκφοβισμός αντίθετα είναι που θέλουν πλοία, κανόνια, φωνές και απειλές. Ναυτική ισχύ στη περιοχή μας δεν αποκτάς κτίζοντας αεροπλανοφόρα. Αυτά δείχνουν άλλα σχέδια, που η περιοχή μας σήμερα δεν τα χρειάζεται. Καλός ναυτικός δεν γίνεσαι, γεννιέσαι.

Μπορεί προ ημερών να βρήκανε τη Μάλτα, αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτε! Τα όνειρα αυτά του προέδρου τα ενθαρρύνει και ο Τσαβούσογλου που φωνάζει: «Μέχρι το τέλος, θα αγωνιστούμε για τα δικαιώματα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο»! Ερωτώ τώρα εγώ, βάσει ποιου δικαίου; Αυτού του Μοντέγκο Μπέι που δεν υπέγραψαν; Αυτού που εφαρμόζεται κατά το δοκούν; Άλλοι κανόνες στη Μαύρη θάλασσα, άλλοι στο Αιγαίο και άλλοι στην Ανατολική Μεσόγειο;

Η Τουρκία μιλάει για δίκαιο!

Να υπενθυμίσω λοιπόν πως στη λεκάνη αυτή της Μεσογείου, πριν εμφανιστούν οι Σελτζούκοι Τούρκοι στη περιοχή, οι Δωδεκανήσιοι Έλληνες διαμόρφωσαν το πρώτο ναυτικό και εμπορικό δίκαιο της παγκόσμιας ιστορίας, που κωδικοποιήθηκε με την ονομασία «Νόμος Ροδίων Ναυτικός» (αποτέλεσε αργότερα το υπόβαθρο του Ναυτικού Δικαίου των Άγγλων). «Εγώ μεν του κόσμου κύριος, ο δε Ρόδιος νόμος θαλάσσης», έλεγε ο αυτοκράτορας Αντωνίνος ο Ευσεβής (Antoninus Pius, 86-121 μ.Χ).

Ας μην λοιπόν αναφέρεστε σε «δικαιώματα» και σε «δίκαιο» γιατί απλά δεν τα έχετε στο DNA σας!  Δεν φτάνει όμως αυτό αλλά συνεχίζει την ίδια μέρα τις προκλητικές του δηλώσεις: «Κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει ότι η Τουρκία έχει κακές προθέσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτοί που θέλουν να δουν μια χώρα με κακές προθέσεις πρέπει να κοιτάξουν προς την Ελλάδα». Ξέχασαν φαίνεται πως οι Έλληνες δημιουργούσαν πολιτισμό όπου πήγαιναν, με εξαίρεση τη περίοδο που εγκαταλείφτηκαν στις βάρβαρες ορέξεις του Ατατούρκ.

Αλεξάνδρειες έχτιζαν, βιβλιοθήκες και θέατρα έφτιαχναν παντού όπου πήγαιναν. Δεν γκρέμιζαν, ούτε σκέπαζαν ότι θαύμαζε ο κόσμος. Δεν οικειοποιούσαν τα ξένα δημιουργήματα, ούτε παραχάραζαν την ιστορία. Αναρτά στο διαδίκτυο ο Çağatay Erciyes, ανώτερος υπάλληλος του τουρκικού ΥΠΕΞ, μια κατηγορία και αμέσως αναμεταδίδεται από το Anadolu. Λέει πως η Ελλάδα, που χρόνια τώρα δηλώνει ότι δεν διεκδικεί τίποτε από κανένα γείτονα της, δημιουργεί εντάσεις στη περιοχή και πως έχει «μαξιμαλιστικές τάσεις».

Κατηγορεί την Ελλάδα πως έχει αξιώσεις που είναι αντίθετες με το (διαστρεβλωμένο από αυτούς) διεθνές δίκαιο και προαναγγέλλει έρευνες του Oruc Reis στην περιοχή που οριοθετήθηκε πρόσφατα με την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία (που έγινε με βάση το διεθνές δίκαιο). Σύμφωνα λοιπόν με το Δίκαιο της Θάλασσας, το οποίο έχουν επικυρώσει 157 από τα 168 παραθαλάσσια κράτη, (η Τουρκία δεν το έχει υπογράψει αλλά το εφαρμόζει), τα τρία από τα 14 νησιά του συμπλέγματος Καστελλόριζου που κατοικούνται και έχουν οικονομική ζωή, δικαιούνται και υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ.

  Μικρασιατική Καταστροφή: Ποιους ενοχλεί η ιστορική μνήμη

Η “κατάρα” της γεωγραφίας

Παραβλέπουν εσκεμμένα πως το σύμπλεγμα αυτό των νησιών δεν είναι ένα μεμονωμένο νησί, αλλά έχει 14 νησιά που ανήκουν διοικητικά στο Νομό Δωδεκανήσου. Πως απέχουν 120 χιλιόμετρα από τη πρωτεύουσα του νομού τη Ρόδο και 550 από την Αθήνα. Μας δείχνουν και μας λένε μόνο πως ένα νησάκι 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων μπροστά από τις ακτές τους, τους αποστερεί «δικαιώματα» που μόνο αυτοί έχουν.

Δεν φταίει η Ελλάδα που οι Οθωμανοί πήγαν και κατέλαβαν την Κυρηναϊκή (Λιβύη) και που το 1911-12 έχασαν τον πόλεμο με τους Ιταλούς και τους έφεραν στα Δωδεκάνησα. Δεν φταίμε εμείς που οι Ιταλοί στη συνέχεια, με διεθνή συνθήκη, επέστρεψαν τα Δωδεκάνησα σε μας. Δεν φταίει, λοιπόν, η Ελλάδα που και στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο πήγε με το μέρος των συμμάχων και που με το πέρας του πολέμου της αποδόθηκαν τα Δωδεκάνησα.


Γενικά δεν φταίει η Ελλάδα που τη προίκισε ο Θεός με 9.835 νησιά, νησίδες, βραχονησίδες και σκοπέλους. Δεν φταίει η Ελλάδα που έχει την 12η μεγαλύτερη σε μήκος ακτογραμμή, ενώ η Τουρκία έχει τη μισή. Έτσι είναι τα πράγματα “καλοί μας γείτονες”! Τα επώνυμα νησιά μας είναι 2.295 και από αυτά τα 126 δικαιολογούν και υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. Χωνέψτε, γιατί αυτό είναι το δίκαιο της θάλασσας!

Με τα λόγια αλλά και τις ενέργειες σας κ. Erciyes, συνεχώς και επί χρόνια παραβιάζετε και τη Συνθήκη της Λωζάννης (άρθρα 12 και16). Σύμφωνα λοιπόν με τη συνθήκη αυτή, τα μόνα νησιά που σας παραχωρήθηκαν είναι η Ίμβρος, η Τένεδος, οι Λαγούσες και όσα νησάκια-βραχονησίδες  βρίσκονται λιγότερο από τρία μίλια από την ακτή. Σε αυτά πρέπει να περιοριστείτε και πάρετε τα βλέμματα σας από αυτά που είναι σε μεγαλύτερη απόσταση, γιατί απλά δεν σας ανήκουν.

Κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου

Καλά θα κάνετε να μην επικαλείστε το διεθνές δίκαιο, γιατί έχετε την παγκόσμια αποκλειστικότητα να απειλείτε μια γειτονική και “σύμμαχη” χώρα με πόλεμο, σε περίπτωση που αυτή ασκήσει ένα νόμιμο δικαίωμα της. Δεν αντιλαμβάνεστε πως οι ενέργειες σας αυτές έρχονται σε αντίθεση και με το πρώτο άρθρο του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών;

Δεν βλέπετε το επόμενο άρθρο, πως «Όλα τα μέλη στις διεθνείς τους σχέσεις θα απέχουν από την απειλή ή τη χρήση βίας, που εκδηλώνεται εναντίον της εδαφικής ακεραιότητας ή της πολιτικής ανεξαρτησίας οποιουδήποτε κράτους είτε με οποιαδήποτε άλλη ενέργεια ασυμβίβαστη προς τους Σκοπούς των Ηνωμένων Εθνών»; Όλοι μας ξέρουμε πως το ερευνητικό δεν κάνει έρευνες.

  Η αφαιρετική τέχνη του έρωτα

Αλλά έστω πως κάνει έρευνες και πως τα αποτελέσματα τους είναι αξιοποιήσιμα. Πιστεύει κανείς πως αν βρεθούν υδρογονάνθρακες, θα μπορέσουν να τους εξορύξουν; Εγώ πιστεύω πως κάτι σαν τα “πετρέλαια” του βόρειου Αιγαίου θα είναι. Θα μείνουν εκεί και θα αχρηστευθούν, αφού άλλες μορφές ενεργείας φαίνονται στον ορίζοντα. Οι λαοί για να πάνε μπροστά πρέπει να μην μπλέκουν απειλητικά ο ένας στα πόδια του άλλου.

Οι λαοί είναι κοντά

Ήδη στο Καστελόριζο που εποφθαλμιούν στο νησάκι του Αη Γιώργη, δραστηριοποιείται μια Τουρκάλα που ένωσε τη ζωή της με έναν Έλληνα. Είναι η Χουριγκιούλ από το Κας που με τον σύζυγο της κ. Τσίκο Μαγιάφτη διατηρούν μια ταβέρνα εκεί. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του κου Μαγιάφτη, στον δημοσιογράφο της “Καθημερινής” : «Με τον γάμο μας έχουμε φέρει τους δύο λαούς πιο κοντά». Στο σημείο αυτό να επισημάνω πως στον παραλληλισμό που κάνω δεν υπονοώ “γάμο”, εννοώ σωστή και σύννομη χάραξη των “τοπογραφικών”.

Έτσι όλοι οι γείτονες θα ωφεληθούν και θα ζήσουν αρμονικά. Το άρθρο 83 του Δικαίου της Θάλασσας προβλέπει για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, μεταξύ κρατών με έναντι ή προσκείμενες ακτές, πως η οριοθέτηση της γίνεται κατόπιν συμφωνίας με βάση το διεθνές δίκαιο. Εάν αυτή δεν μπορέσει να επιτευχθεί σε εύλογο χρονικό πλαίσιο, τα ενδιαφερόμενα κράτη προσφεύγουν σε άλλες προβλεπόμενες διαδικασίες.

Επίσης ρητά αναφέρεται πως εκκρεμούσης της συμφωνίας τα ενδιαφερόμενα κράτη σε πνεύμα κατανόησης και συνεργασίας, θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια για να συνάψουν προσωρινές διευθετήσεις και, κατά τη διάρκεια αυτής της μεταβατικής περιόδου, να μην παρεμποδίζουν την επίτευξη τελικής συμφωνίας.

«Δεν έχουμε κακία»

Στην προαναφερθείσα δημοσιογραφική αποστολή στο Καστελλόριζο, σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, απαντά ο αντιδήμαρχος Στράτος Αμύγδαλος: «Εμείς με τους απέναντι δεν έχουμε μίση και κακία. Είμαστε και θα είμαστε φίλοι. Μάλιστα τώρα με τα γεγονότα μας έπαιρναν τηλέφωνο και μας έλεγαν: “Μη φοβάστε. Είμαστε μαζί σας. Σας αγαπάμε, θα σας στηρίξουμε».

Θα τελειώσω τις σκέψεις μου αναφερόμενος στις προχθεσινές δηλώσεις του εκπροσώπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών: «Οι ΗΠΑ γνωρίζουν ότι η Τουρκία έχει εκδώσει ειδοποίηση σε άλλα πλοία για ερευνητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο. Προτρέπουμε τις τουρκικές αρχές… να αποφύγουν μέτρα που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή.

Οι ΗΠΑ ανησυχούν βαθιά για τα δηλωμένα σχέδια της Τουρκίας για έρευνες φυσικών πόρων σε περιοχές στις οποίες η Ελλάδα και η Κύπρος διεκδικούν δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο. Τέτοιες δράσεις είναι προκλητικές… Η ανάπτυξη των πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να προάγει τη συνεργασία και να παρέχει τα θεμέλια για διαρκή ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ευημερία».

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι