ΑΠΟΨΗ

Ξέρατε ότι ο λόρδος Βύρωνας ήταν μνημονιακός!

Ξέρετε ότι ο λόρδος Βύρωνας είναι μνημονιακός!, Κώστας Κόλμερ

Επ’ ευκαιρία της κυκλοφορίας απ’ την Τράπεζα της Ελλάδος του αργυρού νομίσματος, ονομαστικής αξίας δέκα ευρώ, βάρους 34,10 γραμμαρίων, με την προσωπογραφία του λόρδου Βύρωνος (1788-1824), ο Βρετανός ιστορικός Ρόντρικ Μπίτον ομίλησε το εσπέρας της Τρίτης 29.3.2022, στην αίθουσα γενικών συνελεύσεων του ιδρύματος, για τον μεγάλο ρομαντικό ποιητή της Αγγλίας και σημαντικότατο φιλέλληνα, ο οποίος στήριξε οικονομικώς (κι όχι μόνο) την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Ο Βρετανός ιστορικός περιέγραψε, στα ελληνικά, την προσωπικότητα του λόρδου Βύρωνα (κοινώς Μπάϋρον) και την εμπλούτισε με πληροφορίες, όπως ότι υπήρξε το παγκόσμιο πρότυπο του “καλού” φιλέλληνος (γιατί υπήρξαν και μασκαράδες), ο οποίος δεν εφείσθη χρημάτων για την υποβοήθηση του αγώνος της Ανεξαρτησίας κατά του Οθωμανού δυνάστου. Δάνεισε τον Μαυροκορδάτο με 4.000 στερλίνες (κάπου 300.000 ευρώ) για να πληρώσει την επικουρία των Υδραίων στο πολιορκούμενο Μεσολόγγι και δώρησε άλλες 2.000 στερλίνες για την αμοιβή των Σουλιωτών.

Αλλά η μεγάλη του συμβολή ήταν ότι το πρώτο δάνειο της Ανεξαρτησίας, ύψους 800.000 στερλινών (περίπου 60.000.000 ευρώ) που συνήφθη με τον Ορλάνδο και Λαυριώτη, είχε την ιδική του προτροπή και ενθάρρυνση στην κεφαλαιαγορά του Λονδίνου το 1826. Χωρίς μετρητό χρήμα (cash) δεν διεξάγεται πόλεμος, ούτε καν διαρκεί κι ο… έρωτας, πίστευε ο λόρδος μας, γνωστός και για τον έκλυτο και σπάταλο βίο του.

Το 1821, έτος της Ελληνικής Επ-Αναστάσεως, υπήρξε κι ο χρόνος της Πολιτικής Οικονομίας στην Αγγλία με τα βιβλία του “Πλούτου των Εθνών” του Άνταμ Σμιθ κι ακολούθως του Τζoν Στιούαρτ Μιλ, τα οποία είχε υπ’ όψιν του ο Μπάϋρον ως αδηφάγος αναγνώστης των εφημερίδων της εποχής που έφθαναν στην Ιταλία, προτού ο Άγγλος ποιητής έλθει αρχικά στην Κεφαλλονιά κι’ αργότερα στο Μεσολόγγι, αγωνισθείς στις “ντάπιες” (προμαχώματα) και όπου απέθανε το 1824 από τις κακουχίες και την επισφαλή του υγεία. Φίλος του ποιητού Σέλλεϋ που έγραψε το περίφημο «είμαστε όλοι Έλληνες» κι’ ότι «οι τέχνες, η θρησκεία και η επιστήμη έχουν την ρίζα τους στην Ελλάδα», ο Μπάϋρον υπήρξε πρωτίστως φιλελεύθερος, αντικαθεστωτικός και γαλαντόμος.

“Μνημονιακός” ο λόρδος Βύρωνας!

Τώρα, πώς του ήλθε του ιστορικού μας να αποκαλέσει τον λόρδο Μπάϋρον “μνημονιακό” ίσως οφείλετο στο ότι μιλούσε στο άντρο των τροϊκανών, το ενταύθα υποκατάστημα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τραπέζης. Λίγο έλλειψε να μας πει ότι ο Μπάϋρον θα ήταν και εναντίον του Brexit, που φως φανάρι ενίσχυσε την δημοκρατία και την οικονομία της Βρετανίας. Αλλά στο “σπίτι του κρεμασμένου (εδώ) δεν μιλάνε για σχοινί”.

Αν ο κ. Μπίτον έκανε μία βόλτα στα δημόσια νοσοκομεία που αποψιλώθησαν από τις “εξοικονομήσεις” του Eurogroup υπό τον χερ Σόιμπλε το 2015 και στα νεκροταφεία της πρωτευούσης όπου κηδεύονται κάθε ημέρα 50 συμπολίτες μας, θύματα του κινεζοϊού κι’ αν ακόμη είχε περπατήσει λίγο πιο κάτω από την οδό Εδουάρδου Λώ, στη Πλάκα, που‘ ναι άδεια χρονιάρες μέρες, θα είχε αντιληφθεί τα “μνημόνια” τι σημαίνουν.

Μπορεί τα «νεύρα του πολέμου να είναι ο χρυσός», όπως έγραψε ο Πίνδαρος και αντέγραψε ο Κικέρων στους φιλιππικούς του κατά του Μάρκου Αντωνίου της Ρώμης αλλά χρήματα που προέρχονται από ξέφρενο δανεισμό δεν προσφέρουν λύσεις στα οικονομικά προβλήματα ενός τόπου παρά μόνον βραχυπροθέσμως. Στο κάτω της γραφής ο γενναιόδωρος Μπάϋρον δεν απεπληρώθη, ενώ οι Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει χρεώσει τον Έλληνα φορολογούμενο άνω των 400 δις. ευρώ, περιλαμβανομένων και των 110 δις. ευρώ του λογαριασμού Target 2 , τον οποίο έχει δανείσθη την Τράπεζα της Ελλάδος.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι