Η Εβραϊκή Ταξιαρχία στο κυνήγι εγκληματιών Ναζί

Η Εβραϊκή Ταξιαρχία στο κυνήγι εγκληματιών Ναζί , Παντελής Καρύκας
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Η Tilhas Teezee Gesheften γνωστή ως TTG ήταν μια ομάδα που στελέχωσε την Εβραϊκή Ταξιαρχία του Βρετανικού Στρατού, που λίγο μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη προχώρησε σε εκτελέσεις Γερμανών εμπλεκόμενων τις θηριωδίες κατά των Εβραίων.

Η ονομασία της μονάδας ήταν «κωδική». Κατά κυριολεξία το όνομά της είναι υβριστικό , καθώς αναφέρεται στα οπίσθια του αντιπάλου! Η Tilhas Teezee Gesheften συγκροτήθηκε από τον Γίσραελ Κάρμι, αξιωματικό της Εβραϊκής Ταξιαρχίας, που είχε ενταχθεί στον Βρετανικό Στρατό ήδη από το 1939.

Τον Ιούνιο του 1945 ο Κάρμι και άνδρες του πέρασαν από την Ιταλία στη Γερμανία και επισκέφτηκαν το στρατόπεδο συγκέντρωσης Μαουτχάουζεν για να συγκεντρώσουν πληροφορίες για τις φήμες, που ακόμα κυκλοφορούσαν περί του Ολοκαυτώματος, την έκταση του οποίου δεν είχε ακόμα κανείς συνειδητοποιήσει. Οι άνδρες αυτοί συνέλεξαν πληροφορίες και έτσι ο Κάρμι αποφάσισε την σύσταση της Tilhas Teezee Gesheften.

Η Εβραϊκή Ταξιαρχία εν δράσει

Ο Κάρμι συγκέντρωσε 18 σελίδες με ονόματα προς εκτέλεση εγκληματιών πολέμου μέσω ενός αξιωματικού της Gestapo, τον οποίο απείλησε να σκοτώσει εάν δεν μιλούσε. Μόλις είχαν τα ονόματα και διευθύνσεις ο Κάρμι και οι άνδρες του άρχισαν δράση. Ο Κάρμι και οι άνδρες του έφτιαξαν ψεύτικα χαρτιά και στρατιωτικές ταυτότητες, ώστε να ξεγελούν τους Βρετανούς και εκτέλεσαν εκατοντάδες Γερμανούς, Αυστριακούς και Ιταλούς φασίστες που εμπλέκονταν με το Ολοκαύτωμα. Δεν είναι γνωστός ο αριθμός όσων εκτελέστηκαν, κάποιες πηγές όμως κάνουν λόγο για πάνω από 1.500.

«Είχαμε πολύ θυμό. Θεωρούσαμε ότι η συμμετοχή μας στον πόλεμο κατά των Γερμανών δεν αρκούσε. Αποφασίσαμε, λίγοι από εμάς, να εκδικηθούμε αυτούς που ενεπλάκησαν στο Ολοκαύτωμα. Ξέραμε ότι δεν μπορούσαμε να τους βρούμε όλους, αλλά κάποιους τουλάχιστον θα τους βρίσκαμε. Όσους βρίσκαμε τους διαβάζαμε τις κατηγορίες και τους σκοτώναμε, συνήθως με στραγγαλισμό», ανέφερε αργότερα μέλος της ομάδας σε συνέντευξή του.

Σύντομα όμως η μανία για εκδίκηση ξεθώριασε και η TTG ανέλαβε την αποστολή διάσωσης Εβραίων επιζώντων τους οποίους, κρυφά, βοηθούσε να μετοικήσουν στην Παλαιστίνη. Επίσης συνεργάστηκε με την εβραϊκή Hagana (Άμυνα) στην Παλαιστίνη, προετοιμάζοντας τη δημιουργία εβραϊκού κράτους. Τα περισσότερα μέλη της Tilhas Teezee Gesheften επίσης πέρασαν στο νεοϊδρυθέν κράτος του Ισραήλ και πολέμησαν κατά των Αράβων το 1948.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι