ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

“Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος. Η μάχη των ελληνικών φτερών” στο Πολεμικό Μουσείο

“Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος. Η μάχη των ελληνικών φτερών” στο Πολεμικό Μουσείο

Στις 20 Ιανουαρίου 2026, και ώρα 7.00 μ.μ. θα γίνει παρουσίαση στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών υπό την αιγίδα του Συνδέσμου Αποφοίτων Σχολής Ικάρων (Σ.Α.Σ.Ι), του βιβλίου των Παντελή Βατάκη και Κωνσταντίνου Λαγού: 1918 Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος. Η μάχη των ελληνικών φτερών, (εκδόσεις “Ψυχογιός”).

Το πόνημα καταγράφει τη δράση των Ελλήνων ναυτικών αεροπόρων στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, με αποκορύφωμα τις επιχειρήσεις εναντίον των γερμανικών πολεμικών πλοίων «Γκαίμπεν» και «Μπρεσλάου» που είχαν ενταχθεί στον τουρκικό στόλο. Τον Ιανουάριο του 1918 τα πλοία αυτά επέδραμαν στο βόρειο Αιγαίο με στόχο την ολοσχερή καταστροφή των συμμαχικών βάσεων και ναυτικών δυνάμεων στην Ίμβρο και το Μούδρο της Λήμνου, κυρίως με τα τρομερά πυροβόλα του θωρηκτού «Γκαίμπεν».

Έτσι προέκυψε η πρώτη παγκοσμίως ευρείας κλίμακας αεροναυτική επιχείρηση, στο ΒΑ Αιγαίο και τα Δαρδανέλλια. Δεκάδες συμμαχικά και γερμανικά αεροπλάνα ενεπλάκησαν σ’ έναν ανελέητο αγώνα πάνω από το “Γκαίμπεν” και “Μπρεσλάου”, με πρωταγωνιστές τους αεροπόρους, ανάμεσά τους και αρκετούς Έλληνες υπό τον θρυλικό αρχηγό τους Αριστείδη Μωραϊτίνη.

Εκτός από τους επίλεκτους Γερμανούς πιλότους, οι Έλληνες αεροπόροι είχαν να αντιμετωπίσουν και εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες όταν πετούσαν. Τα αεροπλάνα της εποχής ήταν ακόμη πρωτόγονα αφού η άτρακτος ήταν ξύλινη και τα φτερά πάνινα. Δεν είχαν καλύπτρα και οι χειριστές τους ήταν εκτεθειμένοι στα καιρικά φαινόμενα. Επιπλέον, σε μία αερομαχία ήταν συνηθισμένο ένα αεροπλάνο να αρπάξει φωτιά από τα πυρά του πολυβόλου κάποιου εχθρικού αεροσκάφους. Στην περίπτωση αυτή, ο πιλότος του χτυπημένου αεροπλάνου για να επιβιώσει έπρεπε να κάνει αναγκαστική προσγείωση αφού στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο δεν διατίθονταν αλεξίπτωτα στους πιλότους.

Για το βιβλίο θα μιλήσει ο ιστορικός και υπεύθυνος του Ιστορικού Αρχείου του Μουσείου Μπενάκη κ. Τάσος Σακελαρόπουλος, ο Αντιπτέραρχος (Ι) ε.α. Γεώργιος Γερούλης, ο Υποπτέραρχος ε.α. Διογένης Τσιπουρίδης. Την εκδήλωση θα συντονίσει η δημοσιογράφος κ. Βίκυ Φλέσσα.

Η διοργάνωση της εκδήλωσης από το Σ.Α.Σ.Ι. γίνεται στο πλαίσιο της ανάδειξης/προβολής της ιστορίας της Πολεμικής Αεροπορίας, ένας από τους βασικούς στόχους του συνδέσμου, την οποία θα τιμήσει με την παρουσία της η πολιτικοστρατιωτική ηγεσία. Με το πέρας της, θα απονεμηθούν τιμητικές διακρίσεις σε απογόνους πεσόντων αεροπόρων του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Στο φουαγιέ του Αμφιθεάτρου θα λειτουργεί πολυθεματική έκθεση με ιστορικά κειμήλια των αεροπόρων, συνεισφορά των οικογενειών και του Πολεμικού Μουσείου.

Επίσης, μοναδικά–χειροποίητα μοντέλα αεροσκαφών και πολεμικών πλοίων της περιόδου 1912-1918, έργα του Υποπτεράρχου ε.α. Διογένη Τσιπουρίδη και κ. Βασίλη Ταρλάμη, Πλοιάρχου του Εμπορικού Ναυτικού με τη συνδρομή της I.P.M.S Hellas. Στην έκθεση συμπεριλαμβάνονται και 12 πίνακες με φωτογραφίες και ιστορικές καταγραφές αεροπορικών γεγονότων του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου στη Λήμνο, σε επιμέλεια του κ. Γκαλιούρη και κ. Τσιπουρίδη. Τέλος, θα παρατεθεί μικροδεξίωση από τον εκδοτικό οίκο “Ψυχογιός”.

Την εκδήλωση θα καλύψει το τηλεοπτικό και διαδικτυακό κανάλι “Φρυκτωρίες”.

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx