Απόβαση στη Νορμανδία – Η προειδοποίηση που αγνόησε ο Χίτλερ

Απόβαση στη Νορμανδία – Η προειδοποίηση που αγνόησε ο Χίτλερ, Παντελής Καρύκας

Λίγο πριν ξεκινήσει η απόβαση στη Νορμανδία, ο Γερμανός πράκτορας Πάουλ Φιντρμούτς –κωδικό όνομα “Όστρο”– γνώριζε τι επρόκειτο να συμβεί. Λίγες ημέρες πριν την απόβαση, ο Όστρο, ο οποίος βρισκόταν στη Λισαβόνα, είχε στα χέρια του και την παραμικρότερη λεπτομέρεια της Επιχείρησης Overlord, όπως ήταν η κωδική ονομασία της σχεδιαζόμενης απόβασης στη Νορμανδία.

Οι Σύμμαχοι δεν θα αποβιβάζονταν στο Καλαί, όπως πίστευε η γερμανική διοίκηση και ο Χίτλερ, αλλά στις ακτές της Νορμανδίας, έχοντας συγκεντρώσει 200.000 στρατιώτες, σε δύο κλιμάκια εφόδου. Ο Όστρο θέλησε να ενημερώσει τους ανωτέρους του στο Βερολίνο. «Το σχέδιο προβλέπει επίθεση από αέρος και από θαλάσσης στην περιοχή του Καρεντάν, ανατολικά του Χερβούργου», έγραφε στο μήνυμά του.

Ο Όστρο ήταν Αυστριακός. Από νωρίς ενεπλάκη στον σκοτεινό κόσμο της κατασκοπείας. Μιλούσε άπταιστα έξι γλώσσες και είχε ιδιαίτερα υψηλό δείκτη ευφυΐας. Για ένα διάστημα είχε συνεργαστεί και με τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες. Εξαιτίας της συνεργασίας τους αυτής συνελήφθη, το 1935, από τη Γκεστάπο. Παρόλα αυτά συνέχισε να εργάζεται και για τους Βρετανούς, τους οποίους ενημέρωσε για τα σχέδια του Χίτλερ να προσαρτήσει την Αυστρία και την Τσεχοσλοβακία.

Το 1939 έγινε μέλος του Ναζιστικού κόμματος και το 1940 στάλθηκε στη Λισαβόνα. Εκεί ανέπτυξε δίκτυο κατασκοπείας υπέρ της Γερμανίας, διαβιβάζοντας όμως και παραπλανητικές πληροφορίες που του προμήθευαν, με τρόπο, οι Βρετανοί. Το γεγονός ότι ορισμένες από τις πληροφορίες που μετέδιδε δεν ήταν ακριβείς, έκαναν τους Γερμανούς να τον υποψιάζονται να μην αξιολογούν, ως έπρεπε, τις πληροφορίες που τους έστελνε.

Αυτή ήταν και η τύχη της αναφοράς του σχετικά με την επικείμενη συμμαχική απόβαση στη Νορμανδία. Ο Χίτλερ αρνήθηκε να αποδεχτεί την αυθεντικότητά της με τα γνωστά αποτελέσματα. «Το γεγονός ότι ο Όστρο μας υποδεικνύει την ακριβή, θέση, ώρα και ημέρα της απόβασης, με οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η πληροφορία είναι πλαστή», είχε πει τότε ο Χίτλερ. Ο Φιντρμούτς επέζησε του πολέμου. Πέθανε στο 1958 στην Ισπανία, εργαζόμενος εκεί ως ανταποκριτής του Der Spiegel. Αν η αναφορά του για την απόβαση είχε γίνει πιστευτή, ίσως η πορεία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου να ήταν διαφορετική.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι