Επίθεση κατά της ΕΣΣΔ το 1940 σχεδίαζαν Βρετανία και Γαλλία!

Επίθεση κατά της ΕΣΣΔ το 1940 σχεδίαζαν Βρετανία και Γαλλία! Γιώργος Μουσταϊρας

Στις 23 Αυγούστου 1939 ο υπουργός Εξωτερικών της εθνικοσοσιαλιστικής Γερμανίας Γιόαχιμ φον Ρίμπεντροπ και ο υπουργός Εξωτερικών της ΕΣΣΔ Βιατσεσλάβ Μιχάηλοβιτς Μολότωφ υπέγραψαν στη Μόσχα το Σύμφωνο μη Επίθεσης, γνωστό και ως Σύμφωνο Μολότωφ-Ρίμπεντροπ. Χαρακτηριστική ήταν η πρόποση του Ιωσήφ Στάλιν για να χαιρετήσει την υπογραφή: «Επειδή μαθαίνω πως οι Γερμανοί εργάτες αγαπούν τον Φύρερ τους, πίνω εις υγείαν του Φύρερ»!

Τη συνθήκη αυτή επικύρωσε το Ανώτατο Σοβιέτ, οκτώ ημέρες μετά, στις 31 Αυγούστου. Την επομένη, 1η Σεπτεμβρίου 1939, τα γερμανικά στρατεύματα εισέβαλαν στην Πολωνία. Στο Σύμφωνο Ρίμπεντροπ-Μολότωφ υπήρχαν μυστικά προσαρτήματα, που προέβλεπαν ότι:

  • Η Πολωνία θα διαμελιστεί μεταξύ των δύο χωρών με σύνορα τους ποταμούς Νάρεφ, Βιστούλα και Σαν.
  • Με εξαίρεση τη Λιθουανία οι Βαλτικές χώρες, η Φινλανδία και η Ρουμανία θα ανήκουν στη σοβιετική σφαίρα επιρροής.
  • Οι γερμανικές μειονότητες της σοβιετικής σφαίρας (στις Βαλτικές χώρες, στη Βεσσαραβία και στην Μπουκοβίνα) θα πρέπει να την εγκαταλείψουν.

Το γερμανικό αντίγραφο υπήρχε μόνο σε μικροφίλμ, καθώς το χάρτινο αντίγραφο καταστράφηκε στους βομβαρδισμούς του Βερολίνου. Δόθηκε στη δημοσιότητα το 1946 μέσω του βρετανικού και αμερικανικού τύπου. Το σοβιετικό αντίγραφο αποχαρακτηρίστηκε το 1992 και δόθηκε στη δημοσιότητα το 1993. Στο πλαίσιο των μυστικών προσαρτημάτων του Συμφώνου η Σοβιετική Ένωση εισέβαλε στην Πολωνία στις 17 Σεπτεμβρίου. Και μετά πήρε σειρά η Φινλανδία. Ο σοβιετο-φινλανδικός πόλεμος του 1939 ή “Χειμερινός Πόλεμος” ξεκίνησε στις 26 Οκτωβρίου, με τη σοβιετική εισβολή στο φινλανδικό έδαφος την 30η Νοεμβρίου 1939 και τελείωσε στις 13 Μαρτίου 1940, με τη συνθήκη ειρήνης της Μόσχας.

Από εκεί και πέρα η “επίσημη” ιστοριογραφία όσον αφορά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο –για λόγους που θα γίνουν εύκολα αντιληπτοί στην συνέχεια– θολώνει. Υπάρχουν κάποια κενά, όσον αφορά τις σχέσεις των Δυτικών συμμάχων με την Σοβιετική Ένωση. Ένα από αυτά τα κενά φωτίζει έγγραφο της Κύριας Διεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας της NKVD, που αποχαρακτηρίστηκε πρόσφατα και επιβεβαιώνει πως η Βρετανία και η Γαλλία, στις αρχές του 1940, σχεδίαζαν να χτυπήσουν την ΕΣΣΔ από τη Φινλανδία αλλά, τελικά, δεν πρόλαβαν, δεδομένου ότι τον Μάρτιο 1940 υπογράφηκε η Συνθήκη της Μόσχας.

Ο πόλεμος ΕΣΣΔ-Φινλανδίας

Σύμφωνα με αυτά τα έγγραφα, που αποχαρακτηρίστηκαν πρόσφατα, στις αρχές του 1940, η Μεγάλη Βρετανία και η Γαλλία υπολόγιζαν στην παράταση του σοβιετο-φινλανδικού πολέμου για να επιτεθούν από κοινού, την κατάλληλη στιγμή, στην θεωρούμενη εξασθενημένη ΕΣΣΔ από το έδαφος της Φινλανδίας. Μεταξύ των δημοσιευμένων εγγράφων είναι ένα σημείωμα από το 5ο τμήμα της Διεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας (NKVD) «σχετικά με πληροφορίες που ελήφθησαν από την Κίνα ότι η Μεγάλη Βρετανία και η Γαλλία θέλουν να διεξάγουν πόλεμο εναντίον της ΕΣΣΔ στη Φινλανδία». Το έγγραφο συντάχθηκε στις 4 Μαρτίου 1940, δηλαδή  μερικές ημέρες πριν το τέλος του “Χειμερινού Πολέμου”. «Η Γαλλία και η Αγγλία θέλουν πολύ να συνεχιστεί ο πόλεμος για μεγάλο χρονικό διάστημα, προκειμένου να αποδυναμώσουν την ισχύ της ΕΣΣΔ», ανέφερε η πηγή πληροφοριών των Σοβιετικών, που δραστηριοποιείτο στην Κίνα.

Ο στρατηγός Terenty Fomich Shtykov (κέντρο) εξετάζει τα όπλα του Κόκκινου Στρατού κατά τη διάρκεια του Σοβιετο - Φινλανδικού πολέμου.

Το έγγραφο επισήμαινε ότι το Λονδίνο και το Παρίσι προσπαθούσαν να χρησιμοποιήσουν τον πόλεμο της Φινλανδίας για να διεγείρουν την κοινή γνώμη στις χώρες τους ενάντια στην ΕΣΣΔ και να προετοιμάσουν ψυχολογικά τον πληθυσμό, ώστε να υποστηρίξει τις κυβερνήσεις σε όλα τα μέτρα που θα στρέφονταν κατά της Σοβιετικής Ένωσης. Από την αρχή του “χειμερινού πολέμου” η Δύση παρείχε στη Φινλανδία όχι μόνο διπλωματική, αλλά και στρατιωτική υποστήριξη.

Οι πρωθυπουργοί της Γαλλίας και της Μεγάλης Βρετανίας Νταλαντιέ και Τσάμπερλεν σε καρτ – ποστάλ εποχής.

Συγκεκριμένα, μια διεθνής μονάδα σχεδόν στο μέγεθος μιας μεραρχίας (περίπου 10.000 στρατιώτες), που σχηματίστηκε από Σουηδούς, Νορβηγούς και Δανούς, πολεμούσε στο πλευρό των Φινλανδών. Αμερικανοί, Βρετανοί και Εσθονοί εθελοντές κατέφθασαν στη Φινλανδία και ο φινλανδικός στρατός έλαβε βοήθεια από τη Δύση 350 μαχητικά αεροσκάφη, 1.500 πυροβόλα διαφόρων διαμετρημάτων, 2.500.000 οβίδες, 6.000 πολυβόλα και 100.000 τουφέκια. Επιπλέον, η Μεγάλη Βρετανία και η Γαλλία αποφάσισαν να συγκροτήσουν εκστρατευτικό σώμα και ετοίμαζαν επέμβαση κατά της ΕΣΣΔ. Τελικά, το σχέδιο έμεινε στα χαρτιά γιατί ο πόλεμος έληξε στις 13 Μαρτίου 1940.

Εδώ θα πρέπει να προστεθεί πως στο πλαίσιο του αγγλογαλλικού σχεδίου επέμβασης, το Λονδίνο και το Παρίσι δεν σκόπευαν να περιοριστούν μόνο στην αποστολή στρατευμάτων στο Βορρά. Το 1939-1940, προετοιμάζονταν εντατικά για μια κοινή επίθεση στα νότια της ΕΣΣΔ, με στόχο τον έλεγχο ή αλλιώς την καταστροφή των πετρελαιοπηγών του Μπακού. Γι’ αυτό, μεγάλος αριθμός δυνάμεων συγκεντρώθηκαν στη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με έγγραφα των σοβιετικών μυστικών υπηρεσιών, που δημοσιεύθηκαν σε προηγούμενο χρόνο. Τελικά, η γερμανική εισβολή στην Σοβιετική Ένωση το 1941 ανέτρεψε τα πάντα σε επίπεδο συμμαχιών, οι χθεσινοί φίλοι γίνανε εχθροί και αντίστοιχα οι χθεσινοί εχθροί γίνανε φίλοι και “σωτήρες” της ανθρωπότητας, μοιράζοντας τον κόσμο κατά πώς τους βόλευε. 

Στάλιν και Τσόρτσιλ και το χαρτί με το οποίο μοίρασαν τα Βαλκάνια…

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version