Λιχτενστάιν: Το Πριγκιπάτο που ύψωσε ανάστημα στους Ναζί

Λιχτενστάιν: Το Πριγκιπάτο που ύψωσε ανάστημα στους Ναζί , Παντελής Καρύκας
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Το Λιχτενστάιν είναι μια από τις μικρότερες χώρες του κόσμο. Σήμερα ο πληθυσμός του είναι περίπου 38.000 κάτοικοι. Το μικρό πριγκιπάτο βρίσκεται μεταξύ Αυστρίας και Ελβετίας. Το μικρό γερμανικό κρατίδιο έχει μεγάλη ιστορία, συνδεόμενη με αυτή της Αυτοκρατορίας των Αψβούργων. Το Λιχτενστάιν είναι σήμερα μια από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου με το κατά κεφαλή εισόδημα να φτάνει τις 140.000 δολάρια.

Σήμερα η χώρα δεν διαθέτει στρατό, παρά μόνο μια μικρή αστυνομική δύναμη. Για την άμυνά του στηρίζεται στην Ελβετία. Μέχρι το 1866 όταν η ήττα της Αυστρίας είχε ως αποτέλεσμα να αναλάβει την γερμανική πρωτοκαθεδρία η Πρωσία (και κατόπιν η ενοποιημένη Γερμανία) το Λιχτενστάιν ήταν υπόχρεο παροχής στρατιωτικής δύναμης, βάσει μεσαιωνικών φεουδαρχικών υποχρεώσεων. Μέχρι τότε διατηρούσε στρατό ενός λόχου, αποτελούμενου από 80 άνδρες… Άλλωστε ο οίκος των Λιχτενστάιν είχε προσφέρει μεγάλους στρατηγούς στους Αψβούργους, μέχρι και τους Ναπολεόντειους Πολέμους.

Κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο όμως το Λιχτενστάιν έστειλε ένα απόσπασμα για να βοηθήσει τους Αυστριακούς. Δεν είναι γνωστός ο αριθμός των ανδρών που αποτέλεσαν το εν λόγω απόσπασμα. Το παράξενο όμως είναι πως το απόσπασμα όταν επέστρεψε στη χώρα αριθμούσε περισσότερους άνδρες, από όσους είχε όταν έφυγε!

Οι άνδρες του Λιχτενστάιν δεν ανέλαβαν μάχιμη υπηρεσία. Για όλο το διάστημα που παρέμειναν σε αυστριακή υπηρεσία φρουρούσαν το πέρασμα του Μπρένερ. Όταν όμως έληξε ο πόλεμος και επέστρεψαν είχαν μαζί τους έναν ακόμα στρατιώτη. Ορισμένες πηγές αναφέρουν ότι επρόκειτο για έναν Ιταλό λιποτάκτη που τους ακολούθησε με σκοπό να εγκατασταθεί εκεί και να γλιτώσει το στρατοδικείο.

Το Λιχτενστάιν απομονώνει τους φιλοναζιστές

Σύμφωνα με άλλη πηγή το απόσπασμα του Λιχτενστάιν είχε δύναμη 58 ανδρών και σε αυτούς προστέθηκε ένας Αυστριακός αξιωματικός. Σύμφωνα με παραλλαγή της ιστορίας ο αξιωματικός ήταν του αυστριακού στρατού, αλλά ιταλικής καταγωγής. Όποια και αν είναι η αλήθεια ο “στρατός” του Λιχτενστάιν είναι ο μοναδικός στην ιστορία που γύρισε πίσω “ισχυρότερος” απ’ ότι έφυγε.

Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου το μικρό πριγκιπάτο του Λιχτενστάιν, χάρη στην ελβετική στήριξη, κατάφερε να μην υφαρπαχθεί από την χιτλερική Γερμανία, αντίθετα με την Αυστρία. Το Λιχτενστάιν είχε αναθέσει, κατά τη διάρκεια του πολέμου, τη διπλωματική του εκπροσώπηση στην Ελβετία.

Φυσικά υπήρξαν φιλοναζιστές στη χώρα, οι οποίοι είχαν ιδρύσει και κόμμα. Όμως με απόφαση του πρίγκιπα της χώρας Φραγκίσκου Ιωσήφ Β’ το ναζιστικό κόμμα διαλύθηκε το 1943, χωρίς ποτέ να αποκτήσει κάποια επιρροή. Η επίσημη δικαιολογία για τη διάλυσή του ήταν τα κηρύγματα μίσους κατά των Εβραίων και η απόπειρα μελών του να καταταγούν στα Waffen SS. Το Λιχτενστάιν αποτέλεσε ασφαλές καταφύγιο για αριθμό Εβραίων. Εξάλλου η σύζυγος του προηγούμενου πρίγκιπα, του Φραγκίσκου Α’ ήταν Αυστριακή εβραϊκής καταγωγής.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι