Ποια επιθυμία ενός Βρετανού αιχμαλώτου πολέμου ικανοποίησε ο Κάιζερ

Ποια επιθυμία ενός Βρετανού αιχμαλώτου πολέμου ικανοποίησε ο Κάιζερ, Παντελής Καρύκας
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Όταν ο Βρετανός αιχμάλωτος, λοχαγός Ρόμπερτ Κάμπελ έλαβε, μέσω του Ερυθρού Σταυρού, μια επιστολή που τον ενημέρωνε πως η γηραιά μητέρα του πεθαίνει και έχει εκφράσει την επιθυμία να τον δει για τελευταία φορά, δεν θα μπορούσε να φανταστεί την τροπή που θα έπαιρναν τα πράγματα.

Ο Κάμπελ είχε ενταχθεί στον βρετανικό στρατό το 1903. Με την έκρηξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου βρέθηκε στη Γαλλία, ως διοικητής λόχου του 1ου Τάγματος του Συντάγματος East Surrey. Στις σκληρές μάχες που ακολούθησαν ο Κάμπελ ανέλαβε τη διοίκηση του τάγματος, ως ο αρχαιότερος, εν ζωή, αξιωματικός. Ωστόσο, στην επόμενη γερμανική επίθεση ο Κάμπελ τραυματίστηκε βαριά και αιχμαλωτίστηκε.

Οι Γερμανοί τον μετέφεραν σε νοσοκομείο στην Κολωνία, όπου ανάρρωσε και κατόπιν σε στρατόπεδο αιχμαλώτων στο Μαγδεμβούργο. Εκεί, το 1916, τον βρήκε η επιστολή της μητέρας του. Ο Κάμπελ ήταν απελπισμένος και σε αυτή την κατάσταση αποφάσισε να γράψει ένα γράμμα στον Γερμανό αυτοκράτορα, τον Κάιζερ Γουλιέλμο, ζητώντας το απίθανο, δηλαδή να του επιτραπεί να επισκεφτεί την ετοιμοθάνατη μητέρα του.

Η απρόσμενη απάντηση του Κάιζερ

Προς μεγάλη έκπληξη όλων ο Κάιζερ έδωσε πράγματι άδεια δύο εβδομάδων στον Βρετανό λοχαγό, με τον όρο να δώσει τον λόγο του ως αξιωματικός ότι θα επέστρεφε. Ο Κάμπελ δέχτηκε και έδωσε τον λόγο της τιμής του «ως άνδρας και αξιωματικός», όπως είπε, ότι θα επέστρεφε. Το επίσης εκπληκτικό είναι ότι η βρετανική διοίκηση συμφώνησε!

Ο τραυματισμός του Κάμπελ στη μάχη όπου και αιχμαλωτίσθηκε.

Αφού, λοιπόν, οι Γερμανοί παρέδωσαν τον Κάμπελ στις βρετανικές γραμμές, του επετράπη να ταξιδέψει με ειδικό φύλλο πορείας, σιδηροδρομικά και ακτοπλοϊκά, μέχρι το σπίτι του, στο Γκράβεσεντ του Κεντ, στο οποίο έφτασε στις 7 Νοεμβρίου 1916. Έμεινε εκεί μια εβδομάδα και κατόπιν πήρε τον δρόμο της επιστροφής για το στρατόπεδο αιχμαλώτων στη Γερμανία. Η βρετανική διοίκηση, σεβόμενη τον λόγο τιμής του λοχαγού, διευκόλυνε την επιστροφή του και δεν του απαγόρευσε την επιστροφή, όπως θα ήταν ίσως λογικό, αλλά όχι έντιμο.

Έτσι ο Κάμπελ επέστρεψε στο στρατόπεδο αιχμαλώτων. Η μητέρα του πέθανε τελικά τον Φεβρουάριο του 1917. Ο Κάμπελ προσπάθησε, αργότερα, να αποδράσει, αλλά συνελήφθη. Τελικά απελευθερώθηκε με τη λήξη του πολέμου. Παρέμεινε στον Βρετανικό Στρατό μέχρι το 1925 που αποστρατεύτηκε. Επανήλθε στο στράτευμα το 1939, με την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, υπηρετώντας, λόγω ηλικίας, σε βοηθητικές θέσεις. Πέθανε το 1966 σε ηλικία 81 ετών.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι