Μια μονάδα με ιστορία 345 ετών – 6ο Σύνταγμα Γρεναδιέρων και Λοξή Φάλαγγα

Μια μονάδα με ιστορία 345 ετών – 6ο Σύνταγμα Γρεναδιέρων και Λοξή Φάλαγγα

Ένα από τα καλύτερα συντάγματα πεζικού όλων των εποχών ήταν το 6ο Σύνταγμα Γρεναδιέρων της Πρωσίας. Το σύνταγμα έχει μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ιστορία δόξας ειδικά κατά τον Επταετή Πόλεμο. Το σύνταγμα συγκροτήθηκε το 1675 και διέθετε αρχικά δύο τάγματα. Λίγο αργότερα κατέστη το σύνταγμα της σωματοφυλακής του ηγεμόνα της Φρειδερίκου. Το 1677 πολέμησε κατά των Σουηδών στην Πομερανία, ενώ το 1686 εντάχθηκε στην συμμαχική δύναμης του Ιερού Συνασπισμού και έδρασε εξαιρετικά κατά των Τούρκων στην Ουγγαρία.

Πολέμησε κατά των Γάλλων στον Πόλεμο της Μεγάλης Συμμαχίας και έλαβε μέρος στις μάχες και τις πολιορκίες στο Κάιζερβερτ, τη Βόννη, το Λάουτσε, το Στεενκέρκεν, το Ναμύρ, τη Γάνδη και το Ουντενάρντ. Κατά τον Πόλεμο της Ισπανικής Διαδοχής, ενταγμένο στον συμμαχικό στρατό του Πρίγκιπα Ευγένιου, έλαβε μέρος στην περίφημη μάχη του Μπλενχάιμ.

Το 1710 συγκροτήθηκε το λεγόμενο “Κόκκινο Τάγμα”, τη διοίκηση του οποίου ανέλαβε ο πρίγκιπας διάδοχος και πατέρας του Μεγάλου Φρειδερίκου, της Πρωσίας Φρειδερίκος Γουλιέλμος. Το εν λόγω τάγμα κατέστη μονάδα μοντέλο βάσει της τακτικής του οποίου όφειλαν να εκπαιδευτούν όλοι οι Πρώσοι πεζοί και εντάχθηκε στο Σύνταγμα.

Όταν ο Φρειδερίκος Β’ ο μετέπειτα Μέγας, έγινε βασιλιάς, το 1740, δύο τάγματα αφαιρέθηκαν από το σύνταγμα και εντάχθηκαν σε άλλα, ένα από αυτά στο περίφημο 15ο Σύνταγμα της Φρουράς. Το 6ο απέμεινε με ένα μόνο τάγμα, αλλά διατήρησε τον τίτλο του συντάγματος και μετατράπηκε σε μονάδα γρεναδιέρων. Μαζί με τα τρία τάγματα του 15ου Συντάγματος της Βασιλικής Φρουράς συγκρότησε την Ταξιαρχία της Φρουράς.

Το τάγμα πολέμησε εξαιρετικά στο Χοχενφρίεντμπεργκ, το 1745 (Πόλεμος Αυστριακής Διαδοχής ή Β’ Σιλεσιακός Πόλεμος), υφιστάμενο απώλειες 184 ανδρών. Στη μάχη του Ζόορ (1745) η Ταξιαρχία της Φρουράς διέσπασε το εχθρικό κέντρο. Όταν ξέσπασε ο Επταετής Πόλεμος, το 1756, το τάγμα διοικούσε συνταγματάρχης φον Ρέτσοφ. Το 1760 τον διαδέχθηκε ο υποστράτηγος φον Ζάλντεμ. Το τάγμα/σύνταγμα είχε μεγαλύτερη αριθμητική δύναμη των λοιπών ταγμάτων του πρωσικού στρατού, παρατάσσοντας συνολικά 864.

Επταετής Πόλεμος. Τα χρόνια της δόξας και του αίματος

Με την έναρξη του Επταετούς Πολέμου το 6ο, ενταγμένο στην δύναμη που διοικούσε προσωπικά ο βασιλιάς Φρειδερίκος, συμμετείχε στην εισβολή στην Σαξωνία. Έλαβε μέρος στην φονική μάχη της Πάργας (6 Μαΐου 1757), στην περιώνυμη μάχη του Ρόσμπαχ και στην περίφημη μάχη του Λιούτεν, την τελειότερη εφαρμογή της τακτικής της Λοξής Φάλαγγας από τον καιρό των Επαμεινώνδα και Πελοπίδα.

Σύμφωνα με περιγραφές της εποχής το 6ο «επιτέλεσε ένα θαύμα γενναιότητας», στο Λιούτεν, μαχόμενο στο ομώνυμο χωριό και υφιστάμενο απώλειες της τάξεως του 27%. Στην καταστροφική μάχη του Χόκιρχ (14 Οκτωβρίου 1758) το 6ο και πάλι πολέμησε ηρωικά χάνοντας το ήμισυ σχεδόν των ανδρών του.

Το 6ο πολέμησε και στη μάχη του Λίεγκνιτς, όπου και διακρίθηκε και στην ιδιαίτερα αιματηρή, αν και νικηφόρα, μάχη του Τόργκαου (3 Νοεμβρίου 1760) όπου υπέστη απώλειες της τάξεως του 48%. Η συμμετοχή του 6ο στον Επταετή Πόλεμο ολοκληρώθηκε στη νικηφόρα μάχη του Όμσντορφ, στις 20 Ιουλίου 1762, όπου με έφοδο κατέλαβε το ομώνυμο φρούριο. Το σύνταγμα, με άλλη αρίθμηση, πολέμησε και στους Ναπολεόντειους Πολέμους, στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ το σημερινό Τάγμα Φρουράς στο Βερολίνο έλκει την καταγωγή του από το 6ο Γρεναδιέρων.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι