Το μικρότερο πυρηνικό όπλο του Ψυχρού Πολέμου (vid.)

Παντελής Καρύκας
475

Στις αρχές του Ψυχρού Πολέμου το ΝΑΤΟ ανησυχούσε σοβαρά η τρομακτική αριθμητική υπεροχή των Σοβιετικών σε άρματα μάχης. Για να αντιμετωπίσουν αυτή την απειλή, οι Αμερικανοί, κατέφυγαν στη λύση των πολύ ελαφρών, τακτικών, πυρηνικών βλημάτων. Ένα από αυτά ήταν και το «Davy Crockett», Μ-28 και Μ-29, το πρώτο διαμετρήματος 120 χλστ. και το δεύτερο διαμετρήματος 155 χλστ.

Το «Davy Crockett» ήταν ουσιαστικά ένας εκτοξευτής, άνευ οπισθοδρομήσεως, ένα όπλο τύπου ΠΑΟ (Πυροβόλο Άνευ Οπισθοδρομήσεως), το οποίο έβαλλε τη μικρή πυρηνική κεφαλή Μ-388, σε απόσταση 2χλμ. αυτό των 120χλστ. και σε απόσταση 4χλμ. αυτό των 155χλστ.

Η ακτίνα φονικότητας της εκλυόμενης ραδιενέργειας ήταν της τάξης των 400μ. από το σημείο της έκρηξης. Ωστόσο μπορούσε, υπό προϋποθέσεις, να σκοτώσει κάποιον σε απόσταση μέχρι και 1.500μ. από το σημείο της έκρηξης.

Φυσικά η ραδιενέργεια, ακόμα και όταν δεν σκότωνε κάποιον, άμεσα, του προκαλούσε βλάβες στην υγεία του, σε βάθος χρόνου. Η ισχύς της έκρηξης του πυρομαχικού ισοδυναμούσε με αυτή που θα προκαλούσαν 20 τόνοι ΤΝΤ.

Το «Davy Crockett» άρχισε να παράγεται το 1956. Συνολικά κατασκευάστηκαν 2.100. Ήταν πολύ ελαφρύ και μπορούσε εύκολα να μεταφερθεί ακόμα και από ένα τζιπ.

Ωστόσο το όπλο ήταν ιδιαίτερα επικίνδυνο ακόμα και τους χειριστές του, καθώς το μικρό του βεληνεκές τους έθετε εντός της ζώνης εκλυόμενης ραδιενέργειας. Τελικά αποσύρθηκε το 1971, από το αμερικανικό οπλοστάσιο.

Και οι Σοβιετικοί, από την πλευρά τους, κατασκεύασαν τακτικά πυρηνικά όπλα. Άλλωστε τακτικά πυρηνικά όπλα υπάρχουν και σήμερα.