Ο μικρός επίλεκτος στρατός στη μεγάλη σύγκρουση του 18ου αιώνα

Ο μικρός επίλεκτος στρατός στη μεγάλη σύγκρουση του 18ου αιώνα, Παντελής Καρύκας

Το κρατίδιο του Σάουμπουργκ Λίπε ήταν ένα από εκατοντάδες μικρά γερμανικά κρατίδια που συνιστούσαν την Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία του Γερμανικού Έθνους. Κατά τον Επταετή Πόλεμο (1756-63), μια πραγματικά παγκόσμια σύγκρουση οι μικρές δυνάμεις του κρατιδίου τάχθηκαν υπέρ της Πρωσίας και του ένδοξου βασιλιά της Φρειδερίκου του Μεγάλου.

Ο κυβερνήτης του κόμης Γουλιέλμος κληρονόμησε μόλις έναν λόχο γρεναδιέρων-φρουρών από τον πατέρα του. Αυτός ήταν όλος ο στρατός του κράτους! Σύντομα όμως ο νέος κυβερνήτης αποφάσισε να μεγαλώσει τον στρατό του. Από τον μοναδικό λόχο συγκροτήθηκε ένα τάγμα με τέσσερις λόχους, ενώ το 1756 το τάγμα είχε έναν λόχο γρεναδιέρων και τέσσερις λόχους μουσκετοφόρων. Το 1757 το τάγμα έγινε σύνταγμα με δύο τάγματα, έκαστο με έναν λόχο γρεναδιέρων, τρεις λόχους μουσκετοφόρων και έναν έμπεδο λόχο.

Το 1760 κάθε λόχος ενισχύθηκε και με ένα ελαφρύ πυροβόλο. Επίτιμος διοικητής ήταν ο ίδιος ο κόμης, αλλά την διοίκηση στο πεδίο ασκούσε ο συνταγματάρχης φον Μπεμ. Στις 24 Απριλίου 1757 το σύνταγμα ενώθηκε με τον συμμαχικό στρατό (Βρετανοί, Αννοβεριανοί, εκ της Έσσης) που πολεμούσε κατά των Γάλλων αντιπάλων της Πρωσίας στη Δυτική Γερμανία.

Έλαβε δε το βάπτισμα του πυρός στη μάχη του Χάστενμπεκ. Διακρίθηκε ιδιαίτερα στη μάχη του Κρέφλεντ (1758) συντρίβοντας τις γαλλικές επιθέσεις ως κυματοθραύστης. Το ίδιο έτος έλαβε μέρος στην ατυχή για τους συμμάχους μάχη του Λούτερμπεργκ και πάλι διακρίθηκε εκτελώντας χρέη οπισθοφυλακής κατά τη υποχώρηση, αποκρούοντας κάθε εχθρική επίθεση. Το 1759 πολέμησε στην περίφημη μάχη του Μίντεν όπου οι σύμμαχοι νίκησαν κατά κράτος τους Γάλλους, αλλά λόγω βρετανικής αστοχίας δεν τους συνέτριψαν, όπως μπορούσαν. Το σύνταγμα πολέμησε επίσης στη μάχη του Φελινγκχάουζεν (1761) και του Βίχελμστάλ (1762).

Οι Καραμπινιέροι και οι Κυνηγοί του Σάουμπουργκ Λίπε

Το «σώμα» Καραμπινιέρων συγκροτήθηκε το 1753. Αποτελείτο από 75 ιππείς και 50 πεζούς ακροβολιστές. Οι ιππείς ήταν βαριά εξοπλισμένοι. Έφεραν θώρακα που κάλυπτε όλον τον κορμό και τα χέρια, σπάθη, κοντόκαννο μουσκέτο (καραμπίνα) και δύο πιστόλες. Αργότερα η δύναμη των ιππέων διπλασιάστηκε. Αν και μικρής αριθμητικής ισχύος το σώμα έγραψε τη δική του ιστορία και οι άνδρες του είχαν τη φήμη σκληρών και ανηλεών πολεμιστών που δεν έπιαναν αιχμαλώτους.

Το σώμα πολέμησε στη μάχη του Χάστενμπεκ, το 1757, αλλά διακρίθηκε ιδιαίτερα στο Μερ, το 1758, όταν μόλις 40 άνδρες του απέκρουσαν ισχυρή γαλλική επίθεση. Ο λόχος των Κυνηγών ήταν αρχικά αποσπασμένο στους Καραμπινιέρους, όπως αναφέρθηκε. Αργότερα όμως κατέστη ανεξάρτητη μονάδα και πολέμησε διακρινόμενη σε 11 μικρές και μεγάλες μάχες.

Το 1752 συγκροτήθηκε το πυροβολικό του κρατιδίου. Εκείνη την εποχή στο πυροβολικό εντασσόταν και οι άνδρες του μηχανικού. Επικεφαλής του μηχανικού ήταν ο λοχαγός Ρέμερ που θεωρείτο ένας από τους καλύτερους της εποχής στην Ευρώπη. Το όπλο του πυροβολικού είχε αρχικά δύναμη 109 ανδρών αλλά με την έκρηξη του Επταετούς Πολέμου η δύναμή του αυξήθηκε στους 400 άνδρες. Διέθετε δε 29 ελαφρά πυροβόλα των 3 λιβρών, 4 των 8 λιβρών, 2 βαριά των 12 λιβρών, 3 βαριά πυροβόλα των 18 λιβρών, 3 οβιδοβόλα και τέσσερα ολμοβόλα. Στη μάχη του Λούτεμπεργκ ένας ουλαμός με 28 πυροβολητές και 2 πυροβόλα πολέμησε μέχρις εσχάτων. Όλοι οι άνδρες έπεσαν μαχόμενοι στα κανόνια τους.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx