Όττο Σκορτσένι: Από την απελευθέρωση Μουσολίνι στις υπηρεσίες της Μοσάντ

Όττο Σκορτσένι: Από την απελευθέρωση Μουσολίνι στις υπηρεσίες Μοσάντ, Παντελής Καρύκας

Ο Όττο Σκορτσένι ήταν ένας από τους διασημότερους Γερμανούς μαχητές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Μέλος της επίλεκτης “Brandenburg” σχεδίασε, εκτέλεσε, συμμετείχε ή κατεύθυνε τις πλέον παράτολμες γερμανικές καταδρομικές επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Αν και είναι περισσότερο γνωστός για τη δραματική απελευθέρωση του Μουσολίνι και τη δράση της μονάδας του στην αντεπίθεση των Αρδεννών, εντούτοις είχε συμμετοχή σε ακόμα πιο δύσκολες επιχειρήσεις. Για τους Συμμάχους ο Σκορτσένι ήταν περίπου το πνεύμα του κακού. Παρόλα αυτά, αν και είχε διαταχθεί να ξεκινήσει ανταρτοπόλεμο κατά των Συμμάχων, ο ίδιος, στο τέλος του πολέμου, προτίμησε να παραδοθεί στους Αμερικανούς.

Παρέμεινε φυλακισμένος για κάποιο διάστημα. Δικάστηκε για εγκλήματα πολέμου αλλά αθωώθηκε. Το 1948 δραπέτευσε με τη βοήθεια βετεράνων των SS. Ο ίδιος πάντως υποστήριξε ότι η όλη δραπέτευση ήταν εν γνώσει των Αμερικανών, που βοήθησαν μάλιστα. Τα μεταγενέστερα γεγονότα φαίνεται πως επιβεβαιώνουν την άποψη αυτή. Ο Σκορτσένι έδωσε και πάλι σημεία ζωής στην Ισπανία, το 1951. Ήταν μια περίοδος που ο Ψυχρός Πόλεμος είχε καταστεί θερμός με τον Πόλεμο της Κορέας να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Η δυτική Ευρώπη, αποδυναμωμένη στρατιωτικά και οικονομικά, προστατευόταν έναντι σοβιετικής εισβολής μόνο χάρη στα αμερικανικά πυρηνικά όπλα. Ο φόβος ενός πολέμου με τους Σοβιετικούς στην Ευρώπη ήταν έντονος. Ο Σκορτσένι δεν έμενε “παροπλισμένος” στην Ισπανία. Εν γνώσει της CIA ενεργούσε για τη δημιουργία μιας γερμανικής στρατιωτικής δύναμης, με σκοπό τον αγώνα κατά των Σοβιετικών εφόσον η ΕΣΣΔ εισέβαλε στη δυτική Ευρώπη.

Ο Σκορτσένι στην Ισπανία

Ο Σκορτσένι άρχισε να στρατολογεί Γερμανούς βετεράνους που είχαν καταφύγει στην Ισπανία του Φράνκο. Οι ΗΠΑ δεν επιθυμούσαν με κανέναν τρόπο να πέσει ο Σκορτσένι στα χέρια των Σοβιετικών και έτσι η CIA διατάχθηκε να τον αφήσει ανενόχλητο, αλλά και να τον προστατεύσει από τους Σοβιετικούς. Ο ίδιος δήλωσε ότι προετοίμαζε μια δύναμη 200.000 με αμερικανική υποστήριξη.

Το 1953 ο Σκορτζένι μετέβη στην Αίγυπτο μετά από εισήγηση του στρατηγού Γκέλεν, πρώην επικεφαλής τμήματος της υπηρεσίας πληροφοριών του γερμανικού στρατού στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, έμπιστο της CIA και κατόπιν επικεφαλής των υπηρεσιών της Δυτικής Γερμανίας. Εκεί ανέλαβε για λίγο καθήκοντα στρατιωτικού συμβούλου. Ο Σκορτσένι εκπαίδευσε και Παλαιστίνιους ως καταδρομείς. Ένας από αυτούς ήταν και ο Γιασέρ Αραφάτ, ενώ παρέμεινε σύμβουλος και του Νάσερ, για ένα διάστημα.

Στρατολογημένος από την Μοσάντ

Το 1989 διέρρευσαν πληροφορίες ότι ο Σκορτσένι στρατολογήθηκε από την ισραηλινή Μοσάντ, το 1963, δίνοντας πληροφορίες για το αιγυπτιακό πυραυλικό πρόγραμμα. Την συνεργασία του Σκορτσένι με την Μοσάντ επιβεβαίωσε, έμμεσα και ο πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας Ισέρ Χαρέλ, ο οποίος δήλωσε πως πράγματι το Ισραήλ είχε στρατολογήσει Γερμανούς πρώην στρατιωτικούς που δρούσαν στις αραβικές χώρες.

Ορισμένες πηγές αναφέρουν ότι ο Σκορτσένι εργαζόταν για τη Μοσάντ χωρίς να το γνωρίζει. Άλλες πάλι αναφέρουν ότι εργάστηκε με αντάλλαγμα την απαλλαγή του από κατηγορίες περί εγκλημάτων πολέμου. Το πιθανότερο πάντως είναι ότι ο Σκορτσένι γνώριζε πάρα πολύ καλά για ποιον εργαζόταν.

Χάρη στον Σκορτσένι οι Ισραηλινοί σκότωσαν τον Γερμανό πυραυλικό επιστήμονα Χάιντς Κρουγκ, που εργαζόταν για λογαριασμό των Αιγυπτίων και αργότερα τοποθέτησαν βόμβα και σκότωσαν πέντε Αιγύπτιους στο Εργοστάσιο 333 όπου κατασκευάζονταν πύραυλοι. Παράλληλα Ο Σκορτσένι έδωσε στους Ισραηλινούς στοιχεία για τις ευρωπαϊκές εταιρείες που προμήθευαν με στρατιωτικό υλικό τους Αιγυπτίους. Ο Σκορτσένι πέθανε το 1975 διατηρώντας πάντα τον θρύλο, χαρακτηριζόμενος ως «ο πλέον επικίνδυνος άνθρωπος στην Ευρώπη».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι