Ποιο ήταν το πρώτο παγωτό στον κόσμο – Ποιος αρχαίος Έλληνας το λάτρευε
21/07/2025
Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς έναν κόσμο χωρίς παγωτό, ειδικά τώρα που νέες καινοτομίες παγωτού εμφανίζονται σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο! Αυτό το υπέροχο επιδόρπιο με τα χίλια πρόσωπα έπρεπε να προέρχεται από κάπου, οπότε θέσαμε το παλιό ερώτημα – τι στο καλό ήταν το πρώτο παγωτό στον κόσμο; Και τι δουλειά έχει ο Μέγας Αλέξανδρος με το παγωτό;
Αν η πρώτη σας εικασία ήταν ότι έπρεπε να είναι κάποια στιγμή γύρω από την εφεύρεση της ηλεκτρικής κατάψυξης, θα είχατε δίκιο. Η άφιξη της εμπορικά διαθέσιμης ψύξης πυροδότησε μια έκρηξη κατεψυγμένων εφευρέσεων, η οποία μας οδήγησε στο παγωτό, που όλοι αγαπάμε σήμερα! Ωστόσο, η προέλευση του παγωτού ως είδους κατεψυγμένου επιδόρπιου πηγαίνει πιο πίσω από ό,τι θα περίμενε κανείς.
Θα πρέπει να αναγνωρίσουμε, πρώτον, ότι στην πραγματικότητα δεν υπάρχει οριστική απάντηση σε αυτό το ερώτημα. Υπάρχει ακόμα πολλή συζήτηση για το πρώτο παγωτό στον κόσμο, και γνωρίζουμε μόνο όσα γνωρίζουμε από τις ιστορικές αναφορές που έχουμε καταφέρει να ανακαλύψουμε. Αμέτρητοι πολιτισμοί, ο καθένας με πλούσιες γαστρονομικές παραδόσεις, που εξελίχθηκαν σε δεκάδες χιλιάδες χρόνια, και πολλοί από αυτούς μοιράζονταν την αγάπη τους για το παγωτό, ακριβώς όπως εμείς!
Η αρχαία Περσία φαίνεται να είναι η γενέτειρα του παγωτού
Πιο πιθανός υποψήφιος, ωστόσο, για τη γενέτειρα του παγωτού είναι η αρχαία Περσία, στο σύγχρονο Ιράν. Μέχρι το 400 π.Χ., οι Πέρσες είχαν αναπτύξει εξελιγμένες τεχνικές ψύξης, με καινοτομίες, όπως το yakhchāl, που ήταν μεγάλοι υπόγειοι θάλαμοι μονωμένοι από τη ζέστη της ερήμου. Η δυνατότητα αποτελεσματικής αποθήκευσης πάγου από τα βουνά σήμαινε ότι τα παγωμένα επιδόρπια άκμασαν σε όλη την περιοχή, συνήθως φτιαγμένα από μείγματα πάγου, μελιού, λιωμένων φρούτων, μπαχαρικών όπως σαφράν.
Το φαλουντέ είναι ένα από τα παλαιότερα παγωμένα επιδόρπια στον κόσμο. Συνδέεται στενά με την πόλη Σιράζ, από όπου πιστεύεται ότι προέρχεται αρχικά. Η αρχαία πόλη, το Σιράζ ήταν μια σημαντική τοποθεσία κατά τη διάρκεια της βασιλείας της Αυτοκρατορίας των Σελευκιδών. Το φαλουντέ πιστεύεται ότι εφευρέθηκε περίπου την ίδια εποχή, χρονολογούμενο γύρω στο 400 π.Χ.
Χωρίς τη σύγχρονη τεχνολογία, η παρασκευή του ήταν αρχικά μια αργή και επίπονη διαδικασία. Η παραδοσιακή μέθοδος περιελάμβανε ένα μεγάλο μπολ με πάγο και ένα μικρότερο μπολ με γάλα. Τοποθετώντας το ένα μέσα στο άλλο, το γάλα ανακατευόταν συνεχώς, ενώ το κρύο από τον πάγο το πάγωνε αργά σε παγωτό. Το αποτέλεσμα ήταν ένα επιδόρπιο κυριολεκτικά κατάλληλο για έναν βασιλιά, με παγωμένες λιχουδιές, σαν αυτές να απολαμβάνουν ευρέως οι Πέρσες αριστοκράτες.
Μέχρι και σήμερα, φτιάχνεται με λεπτά noodles κατεψυγμένα και συνήθως αρωματίζονται με ροδόνερο και χυμό λάιμ, γαρνιρισμένα με λίγο σιρόπι κερασιού. Μερικές φορές φτιάχνεται και με σαφράν, δίνοντάς του έντονο κίτρινο χρώμα. Σύγχρονες εκδοχές εξακολουθούν να πωλούνται στα Bastani (παραδοσιακά περσικά καταστήματα παγωτού) στο Ιράν σήμερα, κάτι που θα μπορούσε επίσης να σημαίνει ότι θα μπορούσε κάλλιστα να είναι ένα από τα παλαιότερα σωζόμενα παγωτά στον κόσμο!
Ο Μέγα Αλέξανδρος λάτρευε το παγωτό!
Από όλες τις διάσημες ιστορικές προσωπικότητες που αγαπούσαν το παγωτό, ίσως εκπλαγείτε με το ποια μπορεί να μας έδωσε μια από τις παλαιότερες καταγεγραμμένες συνταγές παγωτού: ο Μέγας Αλέξανδρος! Γνωστός για τη στρατιωτική του ευφυΐα, που τον βοήθησε να κατακτήσει την πορεία του από την Ελλάδα στην Ινδία τον 300 π.Χ., οι αφηγήσεις της ζωής του περιέγραφαν την αγάπη του για σωρούς από χιόνι και πάγο αρωματισμένο με μέλι και νέκταρ.
Τι λέει η ιστορία;
Ο Αλέξανδρος Γ΄ της Μακεδονίας, πιο γνωστός ως Μέγας Αλέξανδρος, ήταν ένας από τους πιο διάσημους στρατιωτικούς ηγέτες στην ιστορία. Έλληνας στρατηγός, οι στρατοί του εξαπλώθηκαν ανατολικά από τη Μεσόγειο, κατακτώντας τα πάντα στο πέρασμά τους και τελικά χτίζοντας μια από τις μεγαλύτερες αυτοκρατορίες, που έχει δει ποτέ ο κόσμος. Γύρω στο 330 π.Χ., ο Αλέξανδρος ήταν αυτός που ανέτρεψε την Αυτοκρατορία των Αχαιμενιδών. Ήταν επίσης εξαιρετικά λάτρης του παγωτού!
Ο Μέγας Αλέξανδρος λέγεται ότι απολάμβανε ένα παγωμένο επιδόρπιο που ονομαζόταν “μακεδονία”, το οποίο πήρε το όνομά του από την πατρίδα του. Η μακεδονία παρασκευαζόταν από φρέσκο χιόνι, αναμεμειγμένο με γάλα και φρούτα και αρωματισμένο με μέλι. Σύμφωνα με τον θρύλο, ο Αλέξανδρος ήταν τόσο ερωτευμένος με το παγωτό που διέταξε τους στρατιώτες να ταξιδέψουν στα βουνά για να μαζέψουν φρέσκο χιόνι για να το ετοιμάσουν οι μάγειρές του.
Αυτές οι ιστορίες είναι τόσο μεγαλοπρεπείς όσο θα περίμενε κανείς να είναι οι μύθοι ενός διάσημου κατακτητή, αλλά είναι απολύτως πιθανό η πραγματικότητα να μην ήταν πάντα τόσο επιδεικτική. Άλλωστε, με την Περσία πλέον υπό την διοίκησή του, δεν θα είχε έλλειψη γιαχτσάλ για να προμηθευτεί τον πάγο που χρειαζόταν. Η λατρεία του Αλεξάνδρου για γλυκά μπορεί να εμπνεύστηκε από τις κουζίνες με επιδόρπια από την Ελλάδα. Οι αρχαίοι Έλληνες απολάμβαναν ήδη κατεψυγμένα επιδόρπια από τη γέννηση του Αλεξάνδρου, τα οποία έφτιαχναν αναμειγνύοντας χιόνι με μέλι και φρούτα. Αυτή η δροσιστική λιχουδιά ήταν πολύ δημοφιλής στην Αθήνα γύρω στον 5ο αιώνα π.Χ.
Και μερικές ακόμη αναφορές
Οι παλαιότερες αναφορές για κατεψυγμένες λιχουδιές είναι αποσπασματικά αρχεία, που εκτείνονται περίπου 3000 χρόνια πίσω (το ξέρουμε, είναι τρελό!). Σε ορισμένες πηγές της Μέσης Ανατολής, ο βασιλιάς Σολομών περιγράφηκε ως άνθρωπος που είχε μια τάση για κατεψυγμένους πουρέδες φρούτων, και η Παλαιά Διαθήκη αναφέρει το κατεψυγμένο γάλα κατσίκας ως μια λιχουδιά που απολάμβανε ο Αβραάμ. Στην αρχαία Μεσοποταμία, το χιόνι αναμειγνύονταν με λιωμένα φρούτα για βασιλικά σνακ, και οι αρχαίοι Αιγύπτιοι σέρβιραν θρυμματισμένο πάγο από τα βουνά του Λιβάνου με χυμούς φρούτων.
Τους επόμενους αιώνες είδαμε μια πληθώρα κατεψυγμένων επιδορπίων να ξεφυτρώνει σε όλο τον κόσμο, εξαπλώθηκαν από τη Μογγολική Αυτοκρατορία στην Κίνα, την Ινδία και στη συνέχεια στην Ευρώπη. Σήμερα, μπορούμε να απολαύσουμε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο τοπίο παγωτού που κρατά τους γευστικούς μας κάλυκες σε εγρήγορση οπότε την επόμενη φορά που θα γλείψετε την αγαπημένη σας μπάλα παγωτού, αφιερώστε λίγο χρόνο για να εκτιμήσετε όλους τους πρωτοπόρους του παγωτού που ήρθαν πριν από εμάς!
Σε συνεργασία με το WomanIdol.