Ποιο βρετανικό άρμα μάχης διέπρεψε στον Β’ Παγκόσμιο

Ποιο βρετανικό άρμα μάχης διέπρεψε στον Β' Παγκόσμιο, Παντελής Καρύκας

Ο βρετανικός στρατός, κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πολέμου, υστερούσε δραματικά στην σχεδίαση αρμάτων μάχης. Όταν όμως, το 1942, εμφανίστηκε το βαρύ γερμανικό άρματα μάχης Tiger I, τρόμος κατέλαβε τους Βρετανούς αρματιστές.  Έτσι αποφασίστηκε η σχεδίαση ενός νέου άρματος, βασισμένου στο άρμα Cromwell, το οποίο θα ήταν εφοδιασμένο με το ισχυρότερο βρετανικό αντιαρματικό πυροβόλο σε υπηρεσία, αυτό των 17pdr (77χλστ.).

Το νέο άρμα ονομάστηκε Comet, ενώ η επίσημη ονομασία του ήταν Α34 Cruiser Tank. Το άρμα μάχης έφερε μέγιστη θωράκιση πάχους 102 χλστ. Είχε βάρος 35.696 κιλά, μήκος 7,66 μ. πλάτος 3,04 μ. και ύψος 2,98 μ. Το άρμα κινούσε ένας υδρόψυκτος βενζινοκινητήρας κινητήρας Rolls-Royce Meteor Mk 3 V-12, απόδοσης 600 Ίππων. Το άρμα μάχης ανέπτυσσε μέγιστη ταχύτητα σε οδό 51 χλμ. την ώρα και είχε ακτίνα δράσης 200 χλμ. περίπου. Μπορούσε να περάσει τάφρο πλάτους έως 2,43 μ. και κάθετο εμπόδιο ύψους 0,92 μ. Πέραν του πυροβόλου, το άρμα έφερε και δύο πολυβόλα των 7,92 χλστ.

Το άρμα εντάχθηκε σε υπηρεσία το 1944, με την 11η Τεθωρακισμένη Μεραρχία και ως εκ τούτου δεν πρόλαβε να δει ιδιαίτερη δράση στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Παρόλα αυτά έδρασε στην Κορέα και παρέμεινε σε υπηρεσία στον βρετανικό στρατό μέχρι το 1958. Η Νότια Αφρική πάντως το διατήρησε σε υπηρεσία μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1980. Η Φινλανδία χρησιμοποίησε τα δικά της μέχρι το 1970. Η δημοκρατία της Ιρλανδίας τα χρησιμοποίησε μέχρι το 1973. Άρματα μάχης αυτού του τύπου χρησιμοποίησε επίσης η Κούβα και η Μιανμάρ.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx