Ποιος ήταν ο Χήνας που έκανε άνω κάτω την Αθήνα του 1902

Ποιος ήταν ο Χήνας που έκανε άνω κάτω την Αθήνα του 1902, Γιώργος Μουσταίρας

Οι παλιές εφημερίδες αποτελούν, κυριολεκτικά, θησαυροφυλάκια απίθανων ιστοριών παρελθόντων χρόνων. Χωρίς καμιά διάθεση υπερβολής, στον ερευνητή που θα αποφάσιζε να ψάξει μεθοδικά ανάμεσα στις σελίδες τους για παράξενες ανθρώπινες ιστορίες, πιστεύω πως δεν θα του έφταναν τρεις ζωές!

Ο λωποδύτης της ιστορίας μας, που καταγράφεται από τον αθηναϊκό Τύπο 120 χρόνια πριν, αναφέρεται ως… Χήνας. Το προσωνύμιο, κοινώς παρατσούκλι, τού το κόλλησαν όταν συνελήφθη για πρώτη φορά επειδή είχε κλέψει κάποιες… χήνες. Όταν ο υπαστυνόμος του Τμήματος τον ρώτησε γιατί το έκανε, αυτός, με απόλυτη ψυχραιμία απάντησε:

«Κατά λάθος!». «Πώς κατά λάθος;» εξανέστη ο υπαστυνόμος. «Ενόμισα, κυρ υπαστυνόμε, πως ήσαν δικές μου!». Από τότε τού κόλλησε το παρατσούκλι “Χήνας”, με το οποίο αναφέρεται στα μετέπειτα αστυνομικά ρεπορτάζ.

Περί τα τέλη Σεπτεμβρίου του 1902, ο Χήνας βρέθηκε κρατούμενος στο 6ο Αστυνομικό Τμήμα των Αθηνών, όπου αστυνόμος ήταν κάποιος Συνωκίδης και δεύτερος αστυνόμος κάποιος Μαυρομιχάλης (μικρά ονόματα δεν αναφέρονται), για μία σειρά διαρρήξεων μετά κλοπών. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, μέσα σε 27 ημέρες διέπραξε 27 κλοπές, με… μπάζα 27 χιλιάδες δραχμές! Μέρα και χιλιάρικο, δηλαδή! Έλα, όμως, που την δράση του αυτή την εμπιστεύθηκε σε «άπιστον και ελαφρόν γύναιον»… Ας πρόσεχε!

Η σύλληψη του Χήνα!

Η συνέπεια ήταν να συλληφθεί και να οδηγηθεί στο Τμήμα, όπου, ως γνωστόν, κατά την ρήση παλαιού αστυνομικού, «το ξύλο αποτελούσε άριστον ανακριτικόν μέσον». Και αυτός δεν το άντεχε το ξύλο. Έτσι, την ανάγκη φιλοτιμία ποιούμενος, ανέλαβε την πρωτοβουλία να αποδώσει πίσω τα κλοπιμαία, τα οποία είχαν συγκεντρωθεί στο Τμήμα και που ένεκα της συγκέντρωσης αυτής εμφάνιζε εικόνα αποθήκης εμπορικού καταστήματος!

Αφού, λοιπόν, του παραχωρήθηκε τραπέζι σε δωμάτιο του Αστυνομικού Τμήματος, άρχισαν να παρελαύνουν μπροστά του, καθημερινά, όσοι είχαν πέσει θύματα κλοπών τις προηγούμενες ημέρες. Η δημοσιογραφική πένα έχει καταγράψει χαρακτηριστικές ερωτήσεις των παθόντων καθώς και απαντήσεις του Χήνα:

«Μήπως πήρες από το σπίτι μου δυο τραπεζομάντιλα;».
«Μήπως έκλεψες εσύ το ρολόι μου;».
«Έκανες καμία κλοπή στην οδό Κολοκυνθούς;».

Ιδού και κάποιες από τις απαντήσεις του:

«Εγώ τα πήρα. Είναι στο τάδε μέρος».
«Αυτά τα παρέδωσα στον κύριο Αστυνόμο».
«Αυτά δεν υπάρχουν πλέον. Τα πούλησα».

Ανάμεσα στα θύματα του Χήνα ήταν και ο δημοσιογράφος Αυγέρης, της εφημερίδας που έκανε το ρεπορτάζ. Ο διαρρήκτης ομολόγησε ότι αυτός έκλεψε το ρολόι και διάφορα ρούχα από το σπίτι του. Είχε βρεθεί εκεί, κοντά στα ξημερώματα. Από ένα διπλανό περιβολάκι πήρε μια σκάλα, ανέβηκε στο παράθυρο της αυλής και μπήκε μέσα. Στην ομολογία του απαρίθμησε ένα προς ένα τα κλοπιμαία, προσθέτοντας ότι τα έχει κρύψει σε γαλακτοπωλείο στην οδό Προαστείου, στα Εξάρχεια (το 1928 μετονομάστηκε σε Εμμανουήλ Μπενάκη)… «Έννοια σου αφεντικό» είπε, απευθυνόμενος στον δημοσιογράφο, «Τα πράγματα είναι καλά φυλαγμένα και θα βρεθούν!».

Τραγελαφικά στιγμιότητα

Υπήρξαν και φαιδρά στιγμιότυπα. Όπως όταν ένας από τους παθόντες, μετά την επιστροφή κάποιων κλοπιμαίων από το σπίτι του, παρατήρησε ότι του έλειπαν και άλλα πράγματα και ο Χήνας, θιγμένος, δήλωνε κατηγορηματικά: «Με συγχωρείτε κύριε, δεν είμαστε λωποδύτες! Αυτά είναι τα πράγματά σας!». Ή όταν μια γριά εμφανίσθηκε στο Τμήμα και του ζητούσε, σώνει και καλά, να της επιστρέψει την… γάτα της! «Τι λες κυρά μου» της απάντησε ο Χήνας. «Μήπως με πέρασες για γάτο, να κάνω τέτοια απαγωγή;».

Σε άλλη περίπτωση εμφανίσθηκε ένας ταλαίπωρος στην εμφάνιση και του ζητούσε δυο χρυσά δαχτυλίδια, που έχασε… Ο λωποδύτης γύρισε, τον κοίταξε από πάνω μέχρι κάτω και σχολίασε: «Βρε, αδικημένος είσαι κι εσύ; Εσύ δεν έχεις παντελόνι να φορέσεις και μας λες πως έχασες χρυσά δαχτυλίδια;».

Κάθε μέρα που περνούσε ο Χήνας ξεθάρρευε. Καθώς, μάλιστα, επέβλεπε την επιστροφή των κλοπιμαίων, έδινε και συμβουλές προστασίας στα θύματά του: «Τη νύχτα να μην αφήνετε τα παράθυρα του δρόμου ανοιχτά. Ακόμα και αν δεν μπει μέσα λωποδύτης, μπορεί να τραβήξει έξω πράγματα με… αγκίστρι!». Σε έναν από τους παθόντες, έδωσε και… ατομική γνωμάτευση: «Κοιμάσαι πολύ βαριά και να προσέχεις στο εξής. Η Αθήνα είναι γεμάτη λωποδύτες!».

Ο δημοσιογράφος της εποχής έκλεινε ως εξής το ρεπορτάζ του της 5ης Οκτωβρίου 1902:
Τι είναι, τελικά, αυτός ο Χήνας, ο βασιλιάς των λωποδυτών και ο άνθρωπος της ημέρας;
Ένας τύπος πολύ περίεργος. Τόσος δα! Ηλικίας όχι πάνω από 25 ετών. Μελαψός, κοντός, αεικίνητος, με δυο μάτια που σπιθίζουν από εξυπνάδα. Στην Αστυνομία είναι σχεδόν ελεύθερος. Και γίνεται σκέψη να μην του ασκηθεί δίωξη, αλλά να τον προσλάβουν ως μυστικό πράκτορα, προς καταδίωξη των κλεφτών!


Πηγή: Εφημερίδα “ΕΜΠΡΟΣ” 2 & 5 Οκτωβρίου 1902.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι