Πόλεμος Φόκλαντ: Καταδρομή… “υπόδειγμα” στο νησί Πεμπλ
05/05/2020Ο πόλεμος των Φόκλαντ ξέσπασε στις 2 Απριλίου 1982 όταν η Αργεντινή κατέλαβε τα ομώνυμα νησιά καθώς και τη νήσο της Νότιας Γεωργίας. Οι Βρετανοί αντέδρασαν και μερικές ημέρες μετά τα πλοία τους πλησίασαν στα νησιά. Το νησί Πεμπλ είναι ένα από τα πολλά του συμπλέγματος των Φόκλαντ. Βρίσκεται βόρεια του Δυτικού Φόκλαντ και εκεί υπήρχε αεροπορική βάση των Αργεντινών όπου έδρευαν αεροσκάφη κρούσης FMA IA 58 Pucara, ελαφρά επιθετικά/εκπαιδευτικά T-34 Turbo Mentor και μεταγωγικά. Επίσης στη βάση είχαν δημιουργηθεί αποθήκες πυρομαχικών και καυσίμων.
Οι Αργεντινοί, αμέσως μετά την κατάληψη των Φόκλαντ κατασκεύασαν την αεροπορική βάση στο νησί Πεμπλ, η οποία όμως αποτελούσε σοβαρή απειλή για τους Βρετανούς, καθώς υπήρχε περίπτωση τα εχθρικά αεροσκάφη να προσέβαλαν τις αποβατικές δυνάμεις που αναμένονταν. Έτσι αποφασίστηκε η καταστροφή της βάσης και των εκεί αεροσκαφών. Η αποστολή ανατέθηκε στην περίφημη SAS (Special Air Service) που αποτελεί μέρος των Ειδικών Δυνάμεων των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων. Μια ομάδα της Μοίρας D της SAS εκτέλεσε αναγνώριση μεταβαίνοντας στο νησί με κανό.
Οι έμπειροι αυτοί άνδρες αντελήφθησαν ότι λόγω των κακών καιρικών συνθηκών το τμήμα προσβολής θα είχε χρόνο μόλις 30 λεπτών να εκτελέσει την αποστολή του καθώς ο χρόνος πτήσης των ελικοπτέρων που θα το μετέφεραν από τα βρετανικά πλοία θα ήταν αυξημένος λόγω του καιρού. Η αναφορά αυτή μετέβαλε τα σχέδια των Βρετανών που αρχικά προέβλεπαν την πραγματική καταστροφή της βάσης και την εξουδετέρωση του προσωπικού της. Τώρα τέθηκε ως προτεραιότητα η καταστροφή των αεροσκαφών.
Προετοιμασία
Η επιδρομή αποφασίστηκε να εκτελεστεί τη νύκτα της 14ης προς 15η Μαΐου. Την διεύθυνση της όλης επιχείρησης είχε ο ταγματάρχης Σέντρικ Ντελβς του 22ου Συντάγματος SAS με δεύτερο στην ιεραρχία τον λοχαγό Γκάβιν Χάμιλτον, διοικητή της D Μοίρας. Οι 45 συνολικά άνδρες της D Μοίρας της SAS θα μεταφέρονταν στο νησί με δύο ελικόπτερα Westland Sea King HC4 της 846ης Ναυτικής Μοίρας.
Οι Βρετανοί κομάντο θα αποβιβάζονταν από τα ελικόπτερα σε ένα σημείο σε απόσταση 6 χλμ. από την βάση. Οι Βρετανοί μετέφεραν εκρηκτικά γεμίσματα και φορητούς αντιαρματικούς εκτοξευτές L1A1 (βρετανική ονομασία του γνωστού LAW των 66 χλστ.). Οι Βρετανοί κομάντο ήταν οπλισμένοι με τυφέκια εφόδου Μ-16, μερικά εκ των οποίων με προσαρμοσμένο εκτοξευτή βομβίδων. Το τμήμα θα οδηγούσαν οι άνδρες που είχαν εκτελέσει την προηγούμενη αναγνώριση. Την επιχείρηση υποστήριζε από τη θάλασσα το παλαιό αντιτορπιλικό HMS Glamorgan.
Επίθεση
Οι Βρετανοί κομάντο αποβιβάστηκαν χωρίς προβλήματα στο νησί πετώντας από το αεροπλανοφόρο HMS Hermes. Μέρος των ανδρών αναπτύχθηκε περιμετρικά της ζώνης αεραπόβασης ενώ το τμήμα εφόδου κινήθηκε προς τον στόχο. Οι Βρετανοί είδαν έναν Αργεντινό σκοπό ο οποίος όμως δεν τους αντελήφθη. Έτσι προσέγγισαν χωρίς πρόβλημα τα αεροσκάφη και τοποθέτησαν εκρηκτικά σε επτά από αυτά. Όταν τα εκρηκτικά τοποθετήθηκαν οι Βρετανοί άνοιξαν πυρ με τα όπλα τους και τους φορητούς αντιαρματικούς εκτοξευτές πλήττοντας όλα τα εχθρικά αεροσκάφη.
Η έναρξη πυρών ήταν το σύνθημα για τo αντιτορπιλικό HMS Glamorgan να ανοίξει επίσης πυρ με τα δύο του πυροβόλα των 114 χλστ. (4,5in). Τα πυρά του πλοίου ήταν ιδιαιτέρως εύστοχα πλήττοντας τις αποθήκες καυσίμων και πυρομαχικών των Αργεντινών. Η αργεντινή φρουρά – 150 πεζοναύτες υπό τον λοχαγό Ρικάρντο Μαρέγκα, εντελώς αιφνιδιασμένη, δεν αντέδρασε παρά αφού οι Βρετανοί είχαν ολοκληρώσει το καταστροφικό τους έργο και ετοιμάζονταν να αποχωρήσουν. Ένας Βρετανός τραυματίσθηκε, αλλά οι κομάντο απάντησαν σκοτώνοντας με τα πυρά τους τον Αργεντινό λοχαγό και υποχρεώνοντας τους άνδρες του να «λουφάξουν».
Οι Βρετανοί υποχώρησαν χωρίς πρόβλημα μεταφέροντας και τον τραυματία τους. Επιβιβάστηκαν στα ελικόπτερα και επέστρεψαν στο αεροπλανοφόρο. Τα αποτελέσματα της επίθεσης ήταν εντυπωσιακά, σε στρατιωτικό και ψυχολογικό επίπεδο. Καταστράφηκαν 11 συνολικά αεροσκάφη (έξι Pucara, 4 Τ-34 Τurbo Mentor, 1 μεταγωγικό Short SC7 Skyvan). Επίσης καταστράφηκαν οι αποθήκη πυρομαχικών και αυτή των καυσίμων. Με τον τρόπο αυτό εξαλείφθηκε η απειλή για την επερχόμενη βρετανική αποβατική δύναμη. Η επιδρομή όμως είχε και ψυχολογικό αντίκτυπο σε αμφοτέρους τους αντιπάλους. Καταρράκωσε το ηθικό των Αργεντινών και ανύψωσε το ηθικό των Βρετανών.