“Λευκό Ρόδο”: Ο ορθόδοξος Γερμανός που τα έβαλε με τον Χίτλερ

"Λευκό Ρόδο": Ο ορθόδοξος Γερμανός που τα έβαλε με τον Χίτλερ, Παντελής Καρύκας
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Ο Αλεξάντερ Σμόρελ αποτελεί μια ιδιάζουσα περίπτωση στην ιστορία. Ήταν Γερμανός, ορθόδοξος και υπήρξε μέλος της οργάνωσης “Λευκό Ρόδο”, μιας οργάνωσης νέων Γερμανών αγωνιστών κατά του χιτλερικού καθεστώτος. Γεννήθηκε στη Ρωσία το 1917. Ο πατέρας του ήταν Γερμανός που ζούσε στη Ρωσία και η μητέρα του Ρωσίδα. Βαπτίστηκε ορθόδοξος χριστιανός και ανατράφηκε, μετά τον πρόωρο θάνατο της μητέρας του, από ορθόδοξη Ρωσίδα τροφό που τον καθοδήγησε στην πίστη.

Η οικογένεια το 1921 εγκαταστάθηκε στο Μόναχο. Όταν ο Χίτλερ ανήλθε στην εξουσία ο Αλεξάντερ ήταν έφηβος. Μετά την αποφοίτησή του από το γυμνάσιο υπηρέτησε στην Υπηρεσία Εργασίας και κατόπιν στον στρατό συμμετέχοντας στις επιχειρήσεις κατάληψης της Αυστρίας και της Τσεχοσλοβακίας.

Ο Σμορέλ συμμετείχε και στις πολεμικές επιχειρήσεις στη Γαλλία το 1940. Αξίζει να σημειωθεί στην ορκωμοσία του ως στρατιώτης αρνήθηκε να ορκιστεί πίστη στον επικεφαλής του Τρίτου Ράιχ, Αδόλφο Χίτλερ. Το απίστευτο είναι πως ο επικεφαλής του αξιωματικός δεν τον τιμώρησε…

Το “Λευκό Ρόδο”

Το φθινόπωρο του 1940 όμως εγγράφηκε ως φοιτητής στην ιατρική σχολή του Μονάχου. Εκεί συνάντησε για πρώτη φορά τον Χανς Σολ, μαζί με τον οποίο και άλλους, δημιούργησαν το “Λευκό Ρόδο”. Το ίδιο το όνομα της οργάνωσης το πρότεινε ο Σμόρελ, εμπνεόμενος από τον Ντοστογιέφσκι. Ήδη τα περί των μαζικών εξοντώσεων των Εβραίων και όχι μόνο ήταν κοινό μυστικό στη Ναζιστική Γερμανία, παρά τα όσα λέγονται σήμερα.

Οι νεαροί Γερμανοί του “Λευκού Ρόδου”, δεν μπορούσαν να αντέξουν στην συνείδησή τους ένα τέτοιο βάρος. Από το καλοκαίρι του 1942, με έναν πολύγραφο, ο Σμόρελ και ο Σολ τύπωσαν τις πρώτες τέσσερις προκηρύξεις του “Λευκού Ρόδου” που απευθύνονταν στον γερμανικό λαό και με τις οποίες επιχειρούσαν να τον βγάλουν από την Ναζιστική αυταπάτη του και να τον κάνουν να αντιδράσει στο χιτλερικό καθεστώς. Οι προκηρύξεις μοιράστηκαν στο Μόναχο. Η δεύτερη προκήρυξη που την έγραψε ο Σμόρελ, ενημέρωνε τους Γερμανούς για το εν εξελίξει Ολοκαύτωμα.

Λίγο αργότερα Ο Σμόρελ, μαζί με τον Σολ και τον φίλο τους και μέλος της ομάδας Βίλι Γκραφ στάλθηκαν στο Ανατολικό Μέτωπο ως ιατρικό προσωπικό. Εκεί και οι τρεις παρακολούθησαν ορθόδοξες λειτουργίες, φορώντας τις γερμανικές στολές. Επιστρέφοντας στη ναζιστική Γερμανία τον Οκτώβριο του 1942 ενέτειναν τον αγώνα του “Λευκού Ρόδου”, εντάσσοντας νέα μέλη. Τότε εντάχθηκε και η αδελφή του Χανς Σόφι Σολ, ο καθηγητής Κουρτ Χούμπερ και άλλοι. Τον Ιανουάριο του 1943 η ομάδα κυκλοφόρησε την πέμπτη της προκήρυξη. Με μεγάλο κίνδυνο μοιράστηκαν χιλιάδες, αυτή τη φορά, προκηρύξεις όχι μόνο στο Μόναχο, αλλά και στη Βιέννη, το Λιντς, το Ζάλτσμπουργκ.

  Ετοιμάζοντας την εισβολή στο Ιράκ – Τα "όπλα μαζικής καταστροφής" του Σαντάμ

Η μοιραία έκτη προκήρυξη

Μετά την συντριβή στο Στάλινγκραντ, η ομάδα ετοίμασε την έκτη προκήρυξη. Στις 18 Φεβρουαρίου 1943 όμως ο Χανς και η Σόφι συνελήφθησαν να μοιράζουν την προκήρυξη. Ακολούθησαν έρευνες και για τον Σμόρελ, ο οποίος επιχείρησε, χωρίς επιτυχία, να διαφύγει στην Ελβετία. Στις 24 Φεβρουαρίου συνελήφθη επίσης.

Στο μεταξύ ο Χανς, η Σόφι και ένα ακόμα μέλος της ομάδας, ο Κριστόφ Προμπζτ, δικάστηκαν, καταδικάστηκαν και εκτελέστηκαν στις 23 Φεβρουαρίου. Ο Σμόρελ, μαζί με τον Γκραφ και τον καθηγητή Χούμπερ καταδικάστηκαν σε θάνατο στις 19 Απριλίου 1943. Ο Σμόρελ και ο Χούμπερ αποκεφαλίστηκαν στη λαιμητόμο στις 13 Ιουλίου. Ο Γκραφ εκτελέστηκε στις 12 Οκτωβρίου.

Στο τελευταίο του γράμμα προς τον πατέρα του ο μόλις 25 ετών Αλεξάντερ έγραφε: «Με τη θέληση του Θεού τελειώνει σήμερα η επίγεια ζωή μου και μεταβαίνων στην αιώνια όπου όλοι θα συναντηθούμε… Το πλήγμα είναι μεγαλύτερο για σας παρά για μένα καθώς γνωρίζω πως υπηρέτησα την αλήθεια»… Το 2012 η ρωσική ορθόδοξη εκκλησία τον κατέταξε μεταξύ των αγίων της.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι