ΘΕΜΑ

Στις επαναστάτριες της Ιστορίας η Μπουμπουλίνα κατά τον Independent

Στις επαναστάτριες της Ιστορίας η Μπουμπουλίνα κατά τον Independent, Ελένη Λογοθέτη

Εννιά από τις πιο δυναμικές και σκληροτράχηλες γυναίκες στην παγκόσμια ιστορία παρουσίασε σε αφιέρωμά της, η βρετανική εφημερίδα Independent.  Ανάμεσα τους και η ηρωίδα της ελληνικής επανάστασης του 1821, που έδωσε όλη της την περιουσία στον αγώνα για την απελευθέρωση, Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα! Η εφημερίδα έκανε το αφιέρωμα σε αυτές τις γυναίκες-λαϊκές ηρωίδες, επειδή, αν και πρωτοστάτησαν στους πολέμους και στους αγώνες, συχνά αγνοούνται από τους ιστορικούς.

Σύμφωνα με τον Independent, οι πιο δυναμικές γυναίκες που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της παγκόσμιας ιστορίας είναι:

Αδελφές Tru’ng, εθνικές ηρωίδες του Βιετνάμ. Κόρες ενός πανίσχυρου Βιετναμέζου άρχοντα που έζησε στις αρχές του 1ου αιώνα μ.Χ., όταν τα εδάφη του ήταν υπό κινεζική κατοχή. Οργάνωσαν μια μεγάλης έκτασης επανάσταση, με 80.000 άντρες και γυναίκες, θέτοντας μάλιστα επικεφαλής των αντάρτικων ομάδων κυρίως γυναίκες. Η επανάσταση πνίγηκε στο αίμα, αλλά αυτές πέρασαν στην ιστορία και στις καρδιές του λαού τους.

Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα (1771-1825): Ελληνίδα πλοιοκτήτρια και πρωτεργάτισσα της Επανάστασης του 1821. Έδωσε όλη την περιουσία της για να φτιάξει πλοία για τον αγώνα, ενώ είχε σχηματίσει δικό της εκστρατευτικό σώμα από Σπετσιώτες, τους οποίους αποκαλούσε «γενναία μου παλικάρια». Οι Ρώσοι, μάλιστα, μετά τον θάνατό της, της απένειμαν τον τίτλο της “Ναυάρχου”, έναν τίτλο με παγκόσμια μοναδικότητα για γυναικεία μορφή.

Emmeline Pankhurst (1858-1928): Βρετανίδα Σουφραζέτα, ιδρύτρια της οργάνωσης Κοινωνική και Πολιτική Ένωση Γυναικών (Women’s Social and Political Union), γνωστή για τις βίαιες κινητοποιήσεις της συμμετοχής στα κοινά και ίση μεταχείριση με τους άντρες. Έπεισε τις Βρετανίδες να χρησιμοποιήσουν μέχρι και δυναμίτη για να διεκδικήσουν το δικαίωμα ψήφου και την υποδύθηκε πρόσφατα η Μέριλ Στριπ στην ταινία ″Σουφραζέτες″.

Vilma Espín (1983-2007) Κουβανή επαναστάτρια: Κουνιάδα του Φιντέλ  Κάστρο. Υπήρξε χημικός μηχανικός και αγωνίστηκε για την ανατροπή του δικτάτορα Μπατίστα. Νυμφεύτηκε τον αδελφό του Φιντέλ Κάστο, Ραούλ το 1959.

Η Emmeline Pankhurst, Βρετανίδα Σουφραζέτα, ιδρύτρια της οργάνωσης Κοινωνική και Πολιτική Ένωση Γυναικών // Η Vilma Espín, Κουβανή επαναστάτρια που αγωνίστηκε για την ανατροπή του δικτάτορα Μπατίστα
Η Emmeline Pankhurst, Βρετανίδα Σουφραζέτα, ιδρύτρια της οργάνωσης Κοινωνική και Πολιτική Ένωση Γυναικών // Η Vilma Espín, Κουβανή επαναστάτρια που αγωνίστηκε για την ανατροπή του δικτάτορα Μπατίστα

 

Lalla Fatma N’Soumer (περίπου 1830-1863) επαναστάτρια της Αλγερίας: Στο πλευρό της συσπειρώθηκαν οι ιθαγενείς Kabyle, προκειμένου να πολεμήσουν ενάντια στη γαλλική εισβολή στη Αλγερία. Αν και η Αλγερία  τελικά αποικίστηκε από τη Γαλλία το 1857 και η Fatma συνελήφθη και φυλακίστηκε από τους Γάλλους, ο αγώνας της έβαλε τα θεμέλια για τις απαρχές της αντίστασης που τελικά οδήγησε στην ανεξαρτησία της την Αλγερία πάνω από 100 χρόνια αργότερα.

Οι υπόλοιπες ηρωίδες στον Independent

Sojourner Truth (1797-1883) ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των μαύρων και των γυναικών: Κόρη σκλάβων της Νέας Υόρκης, η πρώτη μαύρη που κέρδισε υπόθεση επιμέλειας κατά του λευκού άντρα της, προκειμένου να κερδίσει τον γιο της.

Lalla Fatma N'Soumer, επαναστάτρια της Αλγερίας έβαλε τα θεμέλια για τις απαρχές της αντίστασης για την ανεξαρτησία της χώρας της // Sojourner Truth, κόρη σκλάβων που αγωνίστηκε για τα δικαιώματα των μαύρων και των γυναικών
Lalla Fatma N’Soumer, επαναστάτρια της Αλγερίας έβαλε τα θεμέλια για τις απαρχές της αντίστασης για την ανεξαρτησία της χώρας της // Sojourner Truth, κόρη σκλάβων που αγωνίστηκε για τα δικαιώματα των μαύρων και των γυναικών

 

Ching Shih, βασίλισσα των Πειρατών στην Κινεζική Θάλασσα: Το 1809, ανέλαβε τον έλεγχο των πλοίων των νεκρού συζύγου της και έγινε ο φόβος και ο τρόμος στα νερά της Κινεζικής Θάλασσας.

Nanyehi (Nancy Ward) (περίπου 1738-1824), πολεμίστρια της φυλής των Τσερόκι: Από τις λίγες γυναίκες που είχαν θέση στο συμβούλιο της φυλής.

Ching Shih, βασίλισσα έγινε ο φόβος και ο τρόμος στα νερά της Κινεζικής Θάλασσας // Nanyehi (Nancy Ward) πολεμίστρια της φυλής των Τσερόκι
Ching Shih, βασίλισσα έγινε ο φόβος και ο τρόμος στα νερά της Κινεζικής Θάλασσας // Nanyehi (Nancy Ward) πολεμίστρια της φυλής των Τσερόκι

 

Hedy Lamarr, διάσημη ηθοποιός και κατάσκοπος: Βοήθησε στην εφεύρεση ενός συστήματος επικοινωνιών, ώστε να βοηθήσει στον πόλεμο κατά των Ναζί, ενώ οι έρευνές της, θα γίνονταν αργότερα η ραχοκοκαλιά για τη δημιουργία των τηλεφώνων και του Wi-Fi (!) Πέθανε το 2000.

Η διάσημη ηθοποιός Hedy Lamarr, κατάσκοπος κατά τον Ναζί, βοήθησε στην εφεύρεση ενός συστήματος επικοινωνιών, που αργότερα υπήρξε η βάση για τη δημιουργία του Wi-Fi

 


Σε συνεργασία με το womanidol

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι