Τα αμερικανικά σχέδια για τα ραντάρ στην Κύπρο το 1974
26/11/2024Στα τέλη Ιουλίου του 1974, καλά πληροφορημένη πηγή στην Ουάσινγκτον περιγράφει με ειδικές στοχεύσεις τα παρακάτω για τα ραντάρ στην Κύπρο και το αμερικανικό ενδιαφέρον.
«Σταθμοί ραντάρ στην Κύπρο, με εμβέλεια “πέραν του ορίζοντα”, θεωρήθηκαν τόσο προηγμενοι που οι αξιωματούχοι του ΗΠΑ εξέτασαν είτε την ανάπτυξη δυνάμεων αμέσου προσγείωσης και δράσης για να τους προστατεύσουν είτε αν οι διπλωματικές λύσεις δεν βρίσκονταν στην εκεί πρόσφατη πολεμική ελληνοτουρκική σύρραξη να προχωρήσουμε στην ακραία λύση της καταστροφής του εξοπλισμού (“destroying the equipment”)».
Η διαρροή αυτή δημοσιεύεται στον αμερικάνικο πτητικό Τύπο στις 5 Αυγούστου του 1974 μαζί με λεπτομέρειες για τη βελτίωση των βρετανικών εγκαταστάσεων ραντάρ από ειδικούς Αμερικανούς τεχνικούς.
Το δημοσίευμα επεξηγεί την παρακολούθηση από τον σταθμό ραντάρ στην Κύπρο των σοβιετικών εγκαταστάσεων βαλλιστικών πυραύλων στη Ρωσία. Η διαρροή αυτή δεν είναι βέβαια ουδέτερη, αλλά εκπλήσσει η άνεση με την οποία αποκαλύπτει τον αμερικάνικο έλεγχο και την εποπτεία των ραντάρ, σε βαθμό που τους απασχολεί η ανάπτυξη των αμερικανικών δυνάμεων για προστασία.
Η ανάπτυξη δυνάμεων ήταν εφικτή, αφού στην περιοχή ήτο σε ετοιμότητα το θρυλικό USS INCHON, το οποίο ήταν το τελευταίο πλοίο της κλάσης ελικοπτερφόρων IWO JIMA. Το USS INCHON σχεδιάστηκε ειδικά για να πραγματοποιει προσγειώσεις αμφίβιων δυνάμεων, παρέχοντας υποστήριξη ελικοπτέρων στα στρατεύματα μεταφοράς και βοηθώντας στην καθιέρωση αεροπορικής υπεροχής στην καθορισμένη περιοχή προσγείωσης.
Αναλυτικά γνωρίζουμε και τα αποσπάσματα ελικοπτέρων που επιβιβάστηκαν στο INCHON, τα οποία περιλάμβαναν τα CH-53E Super Stallions, CH-46 Sea Knights, UH-1 Hueys και AH-1 Cobras. Επιπλέον γνωρίζουμε ότι μια Ομάδα Προσγείωσης Τάγματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ (BLT) αποτελούμενη από 2.000 στρατιώτες και τον εξοπλισμό τους, είχε παραχωρηθεί για τις πολεμικές αναπτύξεις του INCHON.
Η διαρροή ίσως να έχει προειδοποιητικό χαρακτήρα για την τουρκική αεροπορία, η οποία δημιούργησε στις πρώτες μέρες της εισβολής προβλήματα στον αμερικανικό κατασκοπευτικό σταθμό της περιοχής Καραβά όπου αποκλείστηκε και κινδύνευε αμερικανικό προσωπικό.
Επιπρόσθετα οι Αμερικάνοι ανησυχούσαν για τη διαρροή άκρων απορρήτων για τα ραντάρ στους Σοβιετικούς και Ανατολικογερμανούς, οι οποίοι πάντα αναζητούσαν πληροφόρηση για τους κόμβους κατασκοπείας στην Κύπρο και στην Ιαπωνία.