ΘΕΜΑ

Το DNA μαρτύρησε την ταυτότητα του Τζακ του Αντεροβγάλτη

Το DNA μαρτύρησε τη ταυτότητα του Τζακ του Αντεροβγάλτη, Γιώργος Μουσταϊρας

Μια σειρά ανατριχιαστικών φόνων με θύματα γυναίκες συγκλόνισε το Λονδίνο στα τέλη του 19ου αιώνα. Ήταν το 1888 που πέντε γυναίκες βρέθηκαν κατακρεουργημένες. Οι φόνοι συνέβησαν στην περιοχή Ουαϊτσάπελ της βρετανικής πρωτεύουσας. Ο άγνωστος μέχρι πριν μερικά χρόνια δράστης πήρε το όνομα “Τζακ ο Αντεροβγάλτης”, μετά από επιστολή που στάλθηκε στο Κεντρικό Πρακτορείο Ειδήσεων του Λονδίνου, από άτομο που υποστήριζε πως ήταν ο δολοφόνος και χρησιμοποιούσε το όνομα αυτό.

Τα επιβεβαιωμένα θύματα ήταν πέντε γυναίκες: η Μέρι Αν “Πόλυ” Νίκολς, 42 ετών (31 Αυγούστου), η Άννι Τσάπμαν, 47 ετών (8 Σεπτεμβρίου), η Λιζ Στράιντ, 45 ετών (30 Σεπτεμβρίου), η Κάθριν Ήντοους (30 Σεπτεμβρίου) και η Μέρι Τζέιν Κέλλυ (9 Νοεμβρίου). Έχει διατυπωθεί επίσης η άποψη ότι υπήρχε και άλλο θύμα του, η Μάρθα Τάμπραμ, που βρέθηκε δολοφονημένη στις 7 Αυγούστου.

Οι γυναίκες βρέθηκαν με κομμένο λαιμό και ακρωτηριασμένο σώμα. Επειδή δεν υπήρξε αίμα στον τόπο της ανεύρεσής των, θεωρήθηκε πως ο θάνατός τους επήλθε από στραγγαλισμό. Στα τρία θύματα, μάλιστα, είχαν αφαιρεθεί τα εσωτερικά όργανα, έτσι ταίριαξε και ο χαρακτηρισμός “Αντεροβγάλτης”.

Τα θύματα του "Αντεροβγάλτη".

Η αποκαλυπτική επιστολή

Μια επιστολή 14 γραμμών, που είχε βγει προς πώληση και αγοράστηκε στο eBay, αποκαλύπτει πως ένας από τους κύριους υπόπτους στην υπόθεση τού “Αντεροβγάλτη” είχε επιτεθεί σε μια γυναίκα με ψαλίδι λιγότερο από ένα χρόνο μετά τις φρικιαστικές δολοφονίες. Σε ένα, μάλιστα σημείο αυτής της επιστολής τονίζεται: «Είναι θαύμα που δεν τον έχουν κρεμάσει γι’ αυτό που έκανε σε αυτά τα φτωχά κορίτσια».

Ο ύποπτος ήταν ο Πολωνοεβραίος Ααρών Κοσμίνσκι. Αυτό το όνομα δεν ήταν άγνωστο στις διωκτικές αρχές. Συγκεκριμένα, το όνομα “Κοσμίνσκι” είχε πρωτοαναφερθεί σε υπόμνημα τού 1894, που γράφτηκε από τον Σερ Μέλβιλλ Μακνάχτεν, Βοηθό Αρχηγό της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λονδίνου, όπου κατονομαζόταν ως ένας από τους τρεις υπόπτους στην υπόθεση τού “Τζακ του Αντεροβγάλτη”.

Φωτογραφία της επιστολής.

Η επιστολή ανακαλύφθηκε μέσα στις σελίδες ενός παλιού βιβλίου, στο τμήμα Θεολογίας τού Πανεπιστημίου της Μελβούρνης και αγοράστηκε για 250 λίρες από τον Τιμ Άτκινσον, 58 ετών, ταπητουργό από το Μπράντφορντ. Συγκλονισμένος από τα αποκαλυπτόμενα στοιχεία ζήτησε από έναν ειδικό επιστήμονα τού Πανεπιστήμιου τού Λίβερπουλ να εξετάσει το έγγραφο, χρησιμοποιώντας το Video Spectral Comparator (VSC).

Το VSC, που συνδυάζει ψηφιακή απεικόνιση και μεταβλητές πηγές φωτός και φίλτρα, εξέτασε εξονυχιστικά το αντικείμενο σε διαφορετικά μήκη κύματος, επιβεβαιώνοντας ότι δεν έχει γίνει κάποια διόρθωση σ’ αυτό. Επίσης, επιβεβαίωσε ότι τόσο το μελάνι όσο και το χαρτί ήταν σύγχρονα με την ύστερη βικτωριανή εποχή και δεν είχαν υποστεί τεχνητή παλαίωση, όπως αναφέρεται σε σχετικό ρεπορτάζ τής αγγλικής Mirror.

Το DNA στο σάλι του θύματος

Τον Σεπτέμβριο του 2014, ο συγγραφέας Ράσελ Έντουαρντς, που έχει αναλώσει τριάντα χρόνια στην έρευνα της υπόθεσης, ανακοίνωσε ότι επιβεβαίωσε την ταυτότητα του “Τζακ του Αντεροβγάλτη”, με τη χρήση του DNA. Ο Έντουαρντς είχε αποκτήσει σε δημοπρασία το 2007 ένα ματωμένο σάλι τής Κάθριν Ήντοους, το οποίο μετά από ταυτοποίηση DNA βρέθηκε να έχει επάνω του βιολογικό υλικό τού θύματος καθώς και τού 23χρονου Άαρον Κοσμίνσκι, που είχε καταφύγει στις αρχές της δεκαετίας τού 1880 στο Λονδίνο, όπου εργάζονταν ως κουρέας.

Το σάλι τής Κάθριν Ήντοους.

Χρησιμοποιώντας τεχνολογία αιχμής αναδόμησης προσώπου, ο Ράσελ Έντουαρντς δημιούργησε και την ασπρόμαυρη εικόνα του δολοφόνου.

Το πρόσωπο τού δολοφόνου.

Τον λόγο έχει η Δικαιοσύνη

Ο Ράσελ Έντουαρντς στηριζόμενος σε μια αξιόλογη νομική ομάδα σκοπεύει να διεκδικήσει τη διενέργεια νέας έρευνας, με βάση τα προκύψαντα νέα στοιχεία που υποδεικνύουν την ταυτότητα του δράστη, ώστε να αποκαλυφθεί και επισήμως η αλήθεια, πέραν κάθε αμφιβολίας, για το πρόσωπο του δολοφόνου και να αποδοθεί δικαιοσύνη στα θύματα.

Η Κάρεν Μίλλερ, απόγονος της Κάθριν Ήντοους, τόνισε πως η ταυτοποίηση του δράστη θα ήταν μια μορφή δικαιοσύνης. «Υπάρχουν οι αποδείξεις, πρέπει τώρα να αναγνωριστεί και νομικά ο δολοφόνος». Η Σου Πάρλουρ, συγγενής της Μέρι Αν “Πόλυ” Νίκολς, τόνισε την ανάγκη να αποκατασταθεί η μνήμη των δολοφονημένων γυναικών γιατί: «Άξιζαν δικαίωση και όχι περιφρόνηση».

 

Η υπόθεση έχει περάσει, πλέον, στην αρμοδιότητα του Γενικού Εισαγγελέα Ρίτσαρντ Χέρμερ, ο οποίος πρέπει να αποφασίσει αν τα νέα στοιχεία, που έχουν προκύψει είναι επαρκή ώστε να επιτραπεί η αίτηση για νέα έρευνα. Ο δικηγόρος δρ. Τιμ Σάμσον δηλώνει με σιγουριά: «Αν οι νέες αποδείξεις ήσαν διαθέσιμες τότε, θα οδηγούσαν στη δίωξη του Ααρών Κοσμίνσκι για τις δολοφονίες». Από την πλευρά της η δικαστής, Νάντια Πέρσωντ, έχει δηλώσει ότι αναμένει τη σχετική εντολή ώστε να προεδρεύσει στη νέα έρευνα.

Τον λόγο, πλέον, έχει η Δικαιοσύνη του Ηνωμένου Βασιλείου…

Ο τάφος τού Ααρών Κοσμίνσκι στο εβραϊκό νεκροταφείο τού Ήστ Χαμ (Λονδίνο)...

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

1 ΣΧΟΛΙΟ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια

Μπράβο, ρε Πατρίδα! Μόνο άνθρωποι του τόπου όπου γεννήθηκες και ζης μπορούν και να λύσουν τέτοια -καθόλου περιφρονητέα – ζητήματα. Μού θυμίζεις τη γιαγιά μου, Αννούλα Δαγρέ, από τη Δαλαμανάρα.

1
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx