Το “πνεύμα της Τάιγκα” – Ο ελεύθερος σκοπευτής που έτρεμαν οι Γερμανοί

Το "πνεύμα της Τάιγκα" – Ο ελεύθερος σκοπευτής που έτρεμαν οι Γερμανοί, Παντελής Καρύκας

Ο Σεμιόν Ντανίλοβιτς Νομοκόνοφ ήταν ένας θρυλικός Σοβιετικός ελεύθερος σκοπευτής, που πολέμησε στο Β΄ Παγκοσμίο Πόλεμο. Δεν ξεκίνησε όμως έτσι… Ο Νομοκόνοφ γεννήθηκε στη ανατολική Σιβηρία το 1900. Ήταν ιθαγενής τη μικρής φυλής των Εβένκ, η οποία αριθμεί σήμερα περί τις 70-75.000 ψυχές σε Ρωσία, Κίνα και Μογγολία.

Όλοι στην οικογένειά του ήταν κυνηγοί και ήταν φυσικό και αυτός να εξελιχθεί σε άριστο κυνηγό, με “μάτι γερακιού”, όπως έλεγαν χαρακτηριστικά. Για πρώτη φορά έριξε με τυφέκιο σε ηλικία επτά μόλις ετών! Στα 15 του βαπτίστηκε ορθόδοξος χριστιανός και έλαβε το όνομα Σεμιόν (Συμεών).

Όταν οι Γερμανοί εισέβαλαν στην Σοβιετική Ένωση κλήθηκε, τον Αύγουστο του 1941, να υπηρετήσει, αν και ήταν ήδη 41 ετών. Για αυτό και τοποθετήθηκε σε βοηθητική υπηρεσία ως ξυλουργός και βοηθός νοσοκόμος. Έγινε δε ελεύθερος σκοπευτής τυχαία! Το φθινόπωρο του 1941 μετέφερε έναν πληγωμένο συνάδελφό του, όταν είδε έναν Γερμανό να σημαδεύει τον τραυματία. Αμέσως άρπαξε το τυφέκιο του τελευταίου και σκότωσε τον Γερμανό.

Σύμφωνα με άλλη παραλλαγή της ιστορίας, τον Οκτώβριο του 1941, ο Νομοκόνοφ θέλησε να δοκιμάσει ένα τυφέκιο και το έπραξε σκοτώνοντας έναν Γερμανό. Όπως και να ‘χει μετά το συμβάν αυτό τοποθετήθηκε σε διμοιρία ελευθέρων σκοπευτών, της 221ης Μεραρχίας Τυφεκιοφόρων.

Ελεύθερος σκοπευτής, χωρίς σκοπευτικό φακό!

Οπλισμένος με ένα τυφέκιο Mosin Nagant χωρίς σκοπευτικό φακό, πολέμησε από την Μαντζουρία το 1939, το Λένινγκραντ, την Καρέλια και τη Λιθουανία, μέχρι την Ουκρανία, την Ανατολική Πρωσία φτάνοντας στον βαθμό του λοχία. Στη Μαντζουρία σκότωσε οκτώ Ιάπωνες στρατιώτες. Αναφέρεται ότι έπληξε αντίπαλο σε απόσταση 1.000μ. πάντα διά γυμνού οφθαλμού, χωρίς σκοπευτικό φακό!

Οι έντρομοι Γερμανοί τον ονόμαζαν “πνεύμα της Τάιγκα”. Πολλές φορές χρησιμοποιούσε μικρά κομμάτια από σπασμένους καθρέπτες για να παρασύρει τους Γερμανούς, οι οποίοι άνοιγαν πυρ στην αντανάκλαση του φωτός επάνω στα κομμάτια, αποκάλυπταν την θέση τους και έπεφταν άμεσα νεκροί από τον Νομοκόνοφ.

Είχε πάντα μαζί του μια ξύλινη πίπα στην οποία χάραζε τις επιτυχίες του. Κατά τη διάρκεια της δράσης του σκότωσε 367 (368 σύμφωνα με άλλες πηγές, ή 637 σύμφωνα με τα επίσημα σοβιετικά αρχεία) αντιπάλους, μεταξύ τους και έναν Γερμανό υποστράτηγο. Επίσης τραυματίσθηκε 10 φορές, δύο από εκρήξεις και άλλες οκτώ από εχθρικά πυρά. Τέλος εκπαίδευσε πάνω από 150 σκοπευτές.

Με το τέλος του πολέμου επέστρεψε στο σπίτι του και εργάστηκε ως ξυλουργός. Το σοβιετικό κράτος του έδωσε ως ανταμοιβή ένα τυφέκιο, ένα άλογο και κιάλια. Ο ίδιος δεν μιλούσε παρά ελάχιστα για τη δράση του. Πέθανε το 1973, αφήνοντας πίσω του εννέα παιδιά και 49 εγγόνια!

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx