Β Παγκόσμιος: Πόσο σημαντική ήταν η Απόβαση στη Νορμανδία;

Β Παγκόσμιος: Πόσο σημαντική ήταν η Απόβαση στη Νορμανδία, Παντελής Καρύκας
Landscape

Τραγική, άστοχη, άδικη και γεμάτη αχαριστία είναι η στάση της σημερινής Ρωσίας, όπως και της Σοβιετικής Ένωσης προηγουμένως, που επιμένει ότι κέρδισε μόνη τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και ότι η συμμετοχή των άλλων Συμμάχων ήταν αμελητέα. Θέση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών είναι ότι η Απόβαση στη Νορμανδία δεν είχε αποφασιστικό ρόλο για την εξέλιξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και πως η συμμετοχή των Συμμάχων στον πόλεμο είναι υπερτιμημένη…

Αλήθεια; Η Μόσχα ξεχνά πως ο Στάλιν ήδη από το 1941 ζητούσε τη δημιουργία δευτέρου μετώπου, καθώς οι Γερμανοί είχαν διαλύσει το παν στο πέρασμά τους και είχαν λιώσει, κυριολεκτικά, τις απέναντί τους σοβιετικές δυνάμεις. Λησμονεί ότι χωρίς την υλική ενίσχυση των δυτικών Συμμάχων οι Γερμανοί θα είχαν φτάσει ακόμα βαθύτερα στην ΕΣΣΔ, ίσως και μέχρι την Σιβηρία.

Ξεχνά ότι χωρίς τις ΗΠΑ σχεδόν το 60% των σοβιετικών αεροσκαφών απλώς δεν θα μπορούσε να πετάξει, λόγω έλλειψης αεροπορικού καυσίμου. Συνολικά οι Αμερικανοί έδωσαν στους Σοβιετικούς: 11.400 αεροσκάφη, 7.000 άρματα μάχης, 6.303 άλλα θωρακισμένα οχήματα, 427.284 φορτηγά και τζιπ, 35.170 μοτοσυκλέτες, 2.328 άλλα οχήματα γενικής χρήσης, 2.670.371 τόνους παραγώγων πετρελαίου – περιλαμβανομένου του 57,8% του αεροπορικού καυσίμου που χρησιμοποιούσε η Ερυθρά αεροπορία.

Συνολικά η Βρετανία παρέδωσε στους Σοβιετικούς πάνω από 7.000 αεροσκάφη, 27 μικρά πλοία, 5.218 άρματα μάχης, άνω των 5.000 αντιαρματικών πυροβόλων, 4.020 ασθενοφόρα και άλλα φορτηγά γενικής χρήσης. Επίσης παραχωρήθηκαν 323 φορτηγά κινητά συνεργεία, πάνω από 2.500 ελαφρά τεθωρακισμένα Carrier, 1.721 μοτοσικλέτες, 1.474 ραντάρ, 4.338 ασυρμάτους, 600 ναυτικά ραντάρ και ηχοβολιστικές συσκευές, αεροπορικούς κινητήρες αξίας 1.15 δισ. στερλινών της εποχής, ναυτικά πυροβόλα και συνολικά 4 εκ. τόνοι εφοδίων και πολεμικού υλικού, ακόμα και 15 εκ. ζεύγη μπότες.

Τί ξεχνά η Μόσχα

Ξεχνά ότι μερικά από τα καλύτερα μαχητικά της ΕΣΣΔ ήταν… αμερικανικά! Ξεχνά η Ρωσία, όπως ήθελε και ο Στάλιν να ξεχάσει και να κάνει και τους Σοβιετικούς πολίτες να ξεχάσουν, ότι χωρίς τα οχήματα που τους παραχωρήθηκαν δεν θα μπορούσαν καν να προελάσουν, πολλώ δε μάλλον να υποστηρίξουν λογιστικά τις μαχόμενες δυνάμεις τους.

Ξεχνούν ότι ένας από τους λόγους που η χειμερινή σοβιετική επίθεση πέτυχε απόλυτα, τον Ιανουάριο του 1945, ήταν η εμπλοκή 50+ γερμανικών μεραρχιών στο Δυτικό Μέτωπο. Αν οι δυνάμεις αυτές υπήρχαν διαθέσιμες στο Ανατολικό Μέτωπο πραγματικά πιστεύουν στη Μόσχα ότι θα έφταναν στις πύλες του Βερολίνου;

Και αναφέρει η Μόσχα το Στάλινγκραντ, αλλά ξεχνά το Ελ Αλαμέιν και την Τυνησία, όπου χάθηκαν επίσης πάνω από 400.000 στρατιώτες του Άξονα. Ξεχνά επίσης ότι η Νορμανδία ήταν το τρίτο μέτωπο… Το δεύτερο είχες ήδη ανοιχτεί στην Ιταλία, από το καλοκαίρι του 1943 και είχε θέσει εκτός έναν εταίρο του Άξονα. Ξεχνά τέλος η Μόσχα ότι οι Δυτικοί Σύμμαχοι, παράλληλα με τους Γερμανούς, πολεμούσαν και τους Ιάπωνες, έναντι των οποίων ο ένδοξος Κόκκινος Στρατός, δεν έριξε ούτε τουφεκιά, παρά τον Αύγουστο του 1945, όταν όλα είχαν κριθεί.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι