Βασίλι Μπλοχίν: Ο δήμιος που σκότωσε μόνος του 7.000 Πολωνούς

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Ο Βασίλι Μιχαίλοβιτς Μπλοχίν αποτελεί μια ιδιόμορφη περίπτωση. Γεννημένος το 1895 ή κατ’ άλλες πηγές στο 1887 στη μικρή πόλη Σιζτάλ, είναι άγνωστο πως μεγάλωσε και σε τι οικογένεια. Κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο κατατάχθηκε στον ρωσικό τσαρικό στρατό, αλλά το 1921 τον βρήκε ενταγμένο στο Κομμουνιστικό Κόμμα και στη διαβόητη VChK (Cheka).

Από εκεί ξεκίνησε την “δράση” του κερδίζοντας την προσοχή του Στάλιν από τότε. Όταν ο Στάλιν ανέλαβε τα ηνία της ΕΣΣΔ δεν ξέχασε τον «ταλαντούχο» φονιά Μπλοχίν και τον τοποθέτησε διοικητή του ειδικού αποσπάσματος των δημίων της NKVD (διαδόχου της Cheka). Το Ειδικό Απόσπασμα είχε δύναμη λόχου και έδρευε στη Λουμπιάνκα, στη Μόσχα. Το Απόσπασμα λάμβανε διαταγές κυρίως από τον ίδιο τον Στάλιν.

Αρχικά το Απόσπασμα δεν ενεπλάκη στις 828.000 εκτελέσεις-δολοφονίες που διεπράχθησαν κατά τη διάρκεια της «βασιλείας» του Στάλιν.  Δραστηριοποιήθηκε κυρίως κατά τις διαβόητες δίκες της Μόσχας με τον Μπλοχίν να δολοφονεί με τα χέρια του όλα τα ανώτατα πρώην στελέχη του ΚΚΣΕ που ήθελε να εξοντώσει ο Στάλιν καθώς και τον στρατάρχη Τουχασέφσκι που ο Σοβιετικός ηγέτης θεωρούσε απειλή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μπλοχίν σκότωσε με εντολή του Στάλιν και δύο από τα μικρότερα πρώην αφεντικά του τους Γιακόντα και Γεζόφ, αμφότεροι «κομισάριοι εσωτερικών υποθέσεων» που έκαναν τη βρώμικη δουλειά για τον Στάλιν στο διάστημα 1936-40 και κατόπιν ήταν άχρηστοι. Για την «εξαιρετική» του δράση δε ο Μπλοχίν παρασημοφορήθηκε από τον Στάλιν το 1937!

Κατίν 1940

Μετά την σοβιετική εισβολή, στις 17 Σεπτεμβρίου 1939, στην ψυχορραγούσα Πολωνία και τη μοιρασιά της με τον Χίτλερ, ο Στάλιν αποφάσισε να εξοντώσει τους Πολωνούς αξιωματικούς, αλλά και επιστήμονες και ανωτάτους διοικητικούς υπαλλήλους και γενικά όσους Πολωνούς θεωρούσε ότι απειλούσαν την σοβιετική κυριαρχία στα υπό κατοχή της ΕΣΣΔ πολωνικά εδάφη. Έτσι δόθηκε η διαταγή δολοφονίας πάνω από 14.000 Πολωνών, κυρίως αξιωματικών (μεγάλος αριθμός από αυτούς έφεδροι) που κρατούντο από το 1939 σε τρία σοβιετικά στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Στον Μπλοχίν ανατέθηκε η «εκκαθάριση» των 7.000 Πολωνών που κρατούντο στο στρατόπεδο του Κοζέλσκ, νοτιοδυτικά της Μόσχας. Τα θύματα οδηγήθηκαν από το στρατόπεδο στο Σμολένσκ και από εκεί κατά ομάδες στο δάσος του Κατίν, δυτικά της πόλης. Οι δολοφονίες πραγματοποιήθηκαν βάσει της Διαταγής 00485 της NKVD. Ο Μπλοχίν έθεσε ως «νόρμα» τις 300 εκτελέσεις ανά 24ωρο και έπιασε δουλειά.

  "Ξεκίνησε η αντεπίθεση" λένε Κίεβο και Δύση – Τί ισχυρίζεται η Μόσχα

Οι Πολωνοί οδηγούνταν σε ένα μικρό δωμάτιο όπου επιβεβαίωναν τα στοιχεία τους. Κατόπιν οδηγούνταν σε ένα άλλο δωμάτιο με ηχομόνωση όπου άνδρες του Μπλοχίν τους έδεναν τα χέρια και τους κρατούσαν την ώρα που ο ίδιος, φορώντας δερμάτινη μακριά ποδιά, δερμάτινα μεγάλα γάντια και δερμάτινο καπέλο, για να μη λερώνεται από το αίμα, τους πυροβολούσε στο πίσω μέρος του κρανίου με ένα γερμανικό πιστόλι Walther Model 2.

Ο λόγος για τον οποίο επέλεξε γερμανικό πιστόλι ήταν διττός. Πρώτον το επέλεξε διότι ήταν αξιόπιστο και μπορούσε να αντέξει στην σκληρή χρήση που το ανέμενε και δεύτερον θα μπορούσε να αποτελέσει κάλυψη και μετατόπιση της ευθύνης στους Γερμανούς, όπως και έγινε για χρόνια. Αφού τα θύματα δολοφονούνταν, μεταφέρονταν με φορτηγά στο δάσος και θάβονταν σε ομαδικούς τάφους μήκους 10 μ. περίπου. Ο Μπλοχίν «εργαζόταν» ακατάπαυστα επί 10 ώρες κάθε βράδυ, από τη δύση του Ηλίου μέχρι λίγο πριν την ανατολή. Για τη δράση του τιμήθηκε, στις 27 Απριλίου 1940, από τον Στάλιν με το παράσημο της Ερυθρής Σημαίας, ένα από τα κορυφαία της ΕΣΣΔ!

Σε διάστημα 28 νυκτών είχε δολοφονήσει μόνος του 7.000 αθώους ανθρώπους θέτοντας και κρατώντας ακόμα το παγκόσμιο ρεκόρ μαζικών δολοφονιών από έναν… λέμε τώρα, «άνθρωπο». Είχε «καταφέρει» να σκοτώνει έναν άνθρωπο κάθε 3 λεπτά της ώρας με ρυθμό μηχανής! Το τρομακτικό έγκλημα στο Κατίν ανακαλύφθηκε τυχαία το 1943 όταν οι Γερμανοί του εγκληματία Χίτλερ, βρήκαν τους ομαδικούς τάφους. Τότε η σοβιετική προπαγάνδα απέδωσε το έγκλημα στους Γερμανούς και οι Δυτικοί Σύμμαχοι ασπάστηκαν την άποψη αυτή για χάρη της συμμαχίας. Οι Πολωνοί όμως ήξεραν. Κανείς όμως δεν τους άκουσε τότε. Μόλις το 1990 ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ παρέδωσε στην Πολωνία τους φακέλους των σφαγών στο Κατίν, το Σταρομπίλσκ και το Καλίνιν.

Ο Μπλοχίν πάντως προήχθη σε υποστράτηγο και παρέμεινε στην θέση του μέχρι το 1953 όταν ο Στάλιν απάλλαξε τη Γη από την παρουσία του. Χάνοντας την στήριξη του «αφεντικού» ο Μπλοχίν έπεσε σε δυσμένεια μετά την πτώση και του διαβόητου Λαβρέντι Μπέρια, τον Ιούνιο του 1953. Ο Μπλοχίν έπεσε θύμα της «αποσταλινοποίησης» του Κρουτσόφ και έχασε τον βαθμό και τη θέση του. Ο Μπλοχίν κατάντησε αλκοολικός και το 1955 αυτοκτόνησε.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι