Βενετία 1849: Ο πρώτος εναέριος βομβαρδισμός στην ιστορία
18/07/2023Από τον Σουν Τζου μέχρι και την Χαμάς, οι πυρκαγιές χρησιμοποιήθηκαν ως πολεμικό όπλο: Η ισλαμική οργάνωση, εκτός των ρουκετών, εξαπολύει κατά του Ισραήλ ρουκέτες, εξαπέλυε μικρά αερόστατα, μπαλόνια ηλίου και χαρταετούς, έκαστο των οποίων μετέφερε μια εμπρηστική συσκευή. Με τον τρόπο αυτό προκαλεί πολλές πυρκαγιές εντός του ισραηλινού εδάφους. Ωστόσο, η ιδέα δεν είναι καινούργια. Χρησιμοποιήθηκε τουλάχιστον δύο φορές στο παρελθόν από Αυστριακούς στη Βενετία και από τους Ιάπωνες κατά των Αμερικανών.
H Βενετία ήταν ανεξάρτητο κράτος μέχρι το 1797 που κατακτήθηκε από τον Ναπολέοντα. Μετά τους Ναπολεόντειους πολέμους δόθηκε στην Αυστρία. Το 1848, όταν το ιταλικό Βασίλειο του Πεδεμοντίου κήρυξε τον πόλεμο στην Αυστρία, η Βενετία επαναστάτησε κατά των Αυστριακών. Οι πολίτες της ανακήρυξαν τη Δημοκρατία του Αγίου Μάρκου, η οποία διατηρήθηκε μέχρι τις 28 Αυγούστου 1849.
Οι Αυστριακοί μετά τη νίκη τους έναντι των ιταλικών στρατευμάτων πολιόρκησαν τη Βενετία. Ήταν τότε, στις 12 Ιουλίου 1849, που πραγματοποίησαν τον πρώτο εναέριο βομβαρδισμό της ιστορίας, χρησιμοποιώντας μικρά αερόστατα, το καθένα από τα οποία μετέφερε μια βόμβα βάρους 15 κιλών.
Τα “εκρηκτικά” αυτά αερόστατα ήταν εφεύρεση του Αυστριακού στρατηγού του πυροβολικού και εφευρέτη Φραντς φον Ουχάτιους. Τα αερόστατά του ήταν κατασκευασμένα από χαρτί. Τα αερόστατα θα απελευθερώνονταν όταν θα φυσούσε ο κατάλληλος άνεμος, εφοδιασμένα με χρονοδιακόπτη 30 λεπτών, ώστε να απελευθερώσουν τη βόμβα που μετέφεραν όταν θα βρίσκονταν πάνω από την πόλη.
Τελικά απελευθερώθηκαν από ένα πολεμικό πλοίο του Αυστριακού ναυτικού, αλλά ο άνεμος, δυνάμωσε ξαφνικά, παρασύροντάς τα, τα περισσότερα τουλάχιστον, πέρα από την πόλη. Έτσι ο εναέριος βομβαρδισμός απέτυχε. Ωστόσο, ο Ουχάτιους δεν απογοητεύτηκε και δοκίμασε ξανά, στις 22 Αυγούστου.
Και πάλι η επιτυχία δεν ήταν μεγάλη, αλλά αυτή τη φορά τουλάχιστον, κάποια από τα 200 που εξαπολύθηκαν έπληξαν την πόλη, προκαλώντας κάποιες ζημιές. Στο σχέδιο αυτό πάντως βασίστηκαν και οι Ιάπωνες, οι οποίοι στα τέλη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου εξαπέλυσαν 9.000 εκρηκτικά αερόστατα κατά των ΗΠΑ, χωρίς όμως επιτυχία.