Τα τέκνα Γιλντιρίμ “επιθεωρούν” το κέντρο φιλοξενίας στο Σχιστό

Τα τέκνα Γιλντιρίμ “επιθεωρούν” το κέντρο φιλοξενίας στο Σχιστό

 

Δεν είναι η πρώτη φορά που εκπρόσωποι διεθνών θεσμικών φορέων επισκέπτονται τα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα. Στην περίπτωση της Μπαχάρ Μπουσρά Γιλντιρίμ, όμως, η κινητοποίηση από πλευράς κυβέρνησης ήταν ιδιαίτερα μεγάλη, παρά το γεγονός ότι η κόρη του Τούρκου πρωθυπουργού δεν αποτελεί προσωπικότητα διεθνούς κύρους, ούτε έχει κάποια συγκεκριμένη αρμοδιότητα που να δικαιολογεί την επίσκεψη αυτή.

Η Μπαχάρ Μπουσρά Κοϊλουμπέι, όπως είναι το όνομά της μετά τον γάμο της, έκανε έντονη την παρουσία της στη δημόσια σφαίρα προσφάτως. Η ξαφνική της εξωστρέφεια συμπίπτει με το δημοψήφισμα που θα πραγματοποιηθεί στα μέσα του Απριλίου με σκοπό να ενισχύσει στο έπακρο τις εξουσίες του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν. Ο πατέρας της Μπιναλί Γιλντιρίμ, άλλωστε, πρωτοστατεί στην καμπάνια υπέρ του “ναι”. Για τον σκοπό αυτό, μάλιστα, έχει επιστρατεύσει και μέλη της οικογένειάς του που παρελαύνουν στα τουρκικά Μίντια.

Παρ’ όλα αυτά, ο υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, μετά από σχετικό αίτημα που έγινε μέσω της διπλωματικής οδού και είχε την έγκριση του Μεγάρου Μαξίμου, δεν περιορίστηκε στο να δεχθεί εθιμοτυπικά στο γραφείο του τη θυγατέρα Γιλντιρίμ. Όχι μόνο της επέτρεψε ένα είδος επιθεώρησης στο κέντρο υποδοχής προσφύγων στο Σχιστό, αλλά και τη συνόδευσε. Μαζί της ήταν και πολυμελές τουρκικό κλιμάκιο.

Τα τουρκικά Μίντια αναφέρθηκαν στην επίσκεψη αυτή που διήρκησε μία ώρα, κάνοντας λόγο «για επιτελικό ρόλο της Τουρκίας στη διαχείριση του μεταναστευτικού, αλλά και στην προάσπιση των απανταχού μουσουλμάνων». Δεν παρέλειψαν, μάλιστα, να αναφερθούν και στην ενόχληση που προκάλεσε αυτή επίσκεψη της θυγατέρας του Γιλντιρίμ στην Αθήνα.

Η Μπαχάρ, όμως, δεν είναι το πρώτο μέλος της οικογένειας Γιλντιρίμ που επισκέπτεται το Σχιστό. Το προηγούμενο καλοκαίρι, αμέσως μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο γιος του Ερκάν παρέθεσε γεύμα στο Κέντρο Παραμονής Αλλοδαπών (ΚΕΠΑ) του Σχιστού με προσκεκλημένους τους μουσουλμάνους μετανάστες και πρόσφυγες που γιόρταζαν το ραμαζάνι. Το εορταστικό αυτό δείπνο αποκαλείται ιφτάρ και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μουσουλμανικά έθιμα.

Ο Ερκάν Γιλντιρίμ είχε βρεθεί στην Ελλάδα με αφορμή τη ναυτιλιακή έκθεση “Ποσειδώνια”. Σύμφωνα με πληροφορίες, αρχικά οι ελληνικές αρχές είχαν αρνηθεί το αίτημα του, αλλά στο τέλος υποχώρησαν κι έτσι σχεδόν 2000 άτομα, στην πλειοψηφία τους Αφγανοί, βρέθηκαν γύρω από το τραπέζι που στρώθηκε από το νεαρό επιχειρηματία με εδέσματα που συνάδουν με το μουσουλμανικό τυπικό, όπως κεμπάπ, πιλάφι, σαλάτα, χαλβά και αϊράνι.

Είναι αξιοσημείωτο ότι η κυβέρνηση απέφυγε επιμελώς να δημοσιοποιήσει την επίσκεψη και το γεύμα που παρέθεσε ο Ερκάν Γιλντιρίμ στο Σχιστό, προφανώς για να μην προκαλέσει αντιδράσεις. Η τουρκική εφημερίδα Χουριέτ, όμως, αναφέρθηκε στο γεγονός. Στο δημοσίευμα με τίτλο «Ιφτάρ στην Αθήνα» περιγράφεται η επίμαχη επίσκεψη σε μικρή απόσταση από το ναύσταθμο του Πολεμικού Ναυτικού στον Σκαραμαγκά με υπέρτιτλο: «Από τον γιο του Γιλντιρίμ».

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι η υπόθεση κρατήθηκε μυστική, ενώ αποκαλύπτεται ότι: «οι Έλληνες αξιωματούχοι γνωστοποίησαν αρχικά ότι δεν πρέπει κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού να δοθεί κανονικό γεύμα ιφτάρ. Αλλά τις επόμενες μέρες άλλαξαν για άγνωστο λόγο γνώμη και αποδέχτηκαν την πρόταση. Όταν έγινε γνωστό ότι το ιφτάρ δεν θα δοθεί απλά από κάποιον αξιωματούχο, αλλά τον επιχειρηματία γιο του Πρωθυπουργού Μπιναλι Γιλντιρίμ, η διαδικασία επισπεύσθηκε».

Μετά τη λήξη της επίσκεψης, μάλιστα, Έλληνες αρμόδιοι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους που για πρώτη φορά διοργανώθηκε στην Ελλάδα δείπνο ιφτάρ για μουσουλμάνους που έχουν έρθει ως πρόσφυγες ή μετανάστες. Την πρόθεσή του για την πρωτοβουλία αυτή ο νεαρός επιχειρηματίας είχε αρχικά εκφράσει στον Τούρκο πρέσβη στην Αθήνα Κερίμ Ουράς. Αυτός ήταν που ανέλαβε να υλοποιήσει το σχέδιο, το οποίο, όπως αναφέρει η Χουριέτ «προετοιμάστηκε με άκρα μυστικότητα».

Ο Ερκάν έμεινε μόνο μία ημέρα στην Αθήνα και στο πλευρό του ήταν διαρκώς αξιωματούχοι της τουρκικής πρεσβείας, με πρώτο τον πρέσβη Κερίμ Ουράς. Δεν ήταν λίγοι οι μετανάστες που έσπευσαν στο πλευρό του για να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη τους, ακόμα και φιλώντας του το χέρι. Παρ’ ότι στην εκδήλωση έδωσε το παρόν και ο Ερυθρός Σταυρός, μέσω του οποίου ήρθε και η κόρη Γιλντιρίμ, την πρωτοβουλία είχε το τουρκικό κράτος και συγκεκριμένα το γραφείο του Τούρκου πρωθυπουργού.

Ο Ερκάν και η Μπαχάρ Μπουσρά είναι τα δύο από τα τρία παιδιά του Μπιναλί, του ανθρώπου που στην Τουρκία θεωρείται σκιά του Ερντογάν. Έχει ακόμα ένα γιο που προς το παρόν αποφεύγει τη δημοσιότητα. Ξεκίνησε την καριέρα του ως ναυπηγός και υπήρξε στέλεχος του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO). Τότε ήταν που γνώρισε τον Ερντογάν, ενώ εκείνος είχε μόλις εκλεγεί δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης.

Η φιλία τους μετατράπηκε σε στενή συνεργασία που μετράει πλέον περισσότερες από δύο δεκαετίες. Κατά τη διάρκεια της, ο Γιλντιρίμ έχει –σύμφωνα με τις κακές γλώσσες– και τον ρόλο του ταμεία. Η αρχή έγινε όταν ανέλαβε το ταμείο της δημαρχίας. Από τότε, η οικογένεια Γιλντιρίμ κέρδισε το προσωνύμιο «Οι Ωνάσσηδες της Τουρκίας». Και δικαιολογημένα, καθώς σύμφωνα με την αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Τζουμχουριέτ ο σημερινός πρωθυπουργός της Τουρκίας είναι κάτοχος 17 εμπορικών εταιριών και 28 πλοίων. Διαθέτει, επίσης, δυο σουπερ γιότ για τις κρουαζιέρες της οικογενείας του και όχι μόνο. Όπως όμως λέγεται ο αριθμός των πλοίων που είναι υπό την πραγματική ιδιοκτησία του είναι πολύ περισσότερα. Του αποδίδουν, επίσης, την ιδιοκτησία αναρίθμητων offshore.

Επισήμως, ο γιος Ερκάν και η κόρη Μπαχάρ Μπούσρα ένωσαν τις δυνάμεις τους και ίδρυσαν την εταιρεία Derin Denizcilik Taşımacılık Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi που εμπορεύεται πολυτελή σκάφη. Κάποια χρόνια νωρίτερα, ο Ερκάν είχε εμπλακεί σε σκάνδαλο. Πιο συγκεκριμένα, το 2003, όταν ίδρυσε τη πρώτη ναυτιλιακή εταιρεία του, κατηγορήθηκε ότι αγοράζει πλοία σε εξευτελιστικές τιμές με αθέμιτα μέσα. Επίσης, κατηγορήθηκε ότι εξασφάλιζε αποκλειστικές θαλάσσιες διαδρομές στα καλύτερα λιμάνια χωρίς να συμμετάσχει σε διαγωνισμούς.

Η περιουσία της οικογένειας Γιλντιρίμ έχει απασχολήσει την αντιπολίτευση. Ο κουρδικής καταγωγής βουλευτής Σεζγκίν Τανρικουλού της αξιωματικής αντιπολίτευσης (CHP) έχει προτείνει τη σύσταση κοινοβουλευτικής εξεταστικής επιτροπής για να διερευνήσει τις συνθήκες αυτού του ξαφνικού πλουτισμού.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός έχει αδυναμία στον πρωτότοκο γιό του Ερκάν. Όταν το 2013 ξέσπασε σκάνδαλο με φωτογραφίες που απεικόνιζαν το νεαρό άνδρα να παίζει σε καζίνο της Σιγκαπούρης, ο πατέρας του έσπευσε να τον υπερασπιστεί. Τότε εκείνος είχε δηλώσει ότι τον είχε παρασύρει μία άγνωστη παρέα, καθώς ο ίδιος, σαν καλός μουσουλμάνος, δεν γνώριζε τίποτα από τυχερά παιχνίδια και τζόγο!

Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ υποστηρίζουν ότι ο Ερκάν είναι εθισμένος στον τζόγο και χάνει τεράστια ποσά σε καζίνα της Ασίας. Ως γιός του πρωθυπουργού και κυρίως ως στενός φίλος των δύο γιών του Ερντογάν, του Αχμέτ και του Νετσμεντίν, δεν αντιμετωπίζει προβλήματα. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, ετοιμάζεται να εισέλθει και στον κλάδο της ενέργειας με δική του εταιρεία φυσικού αερίου.

Αυτός είναι, άλλωστε, που έχει αναλάβει τις οικονομικές δραστηριότητες της οικογένειας. Και τα τρία αδέλφια Γιλντιρίμ διάγουν πολυτελέστατο βίο που αντιπολιτευόμενα Μίντια στην Τουρκία παρομοιάζουν με τον τρόπο ζωής Σαουδαράβων πριγκίπων. Ο Ερκάν διαμένει σε διαμέρισμα πολλών εκατομμυρίων σε γνωστό ουρανοξύστη στην Κωνσταντινούπολη, ενώ τις περισσότερες ημέρες του μήνα βρίσκεται στην Ευρώπη και στην Ασία, όπου επιλέγει τα πολυτελέστερα ξενοδοχεία.

Μέχρι πρότινος, μάλιστα, τα καλοκαίρια επισκεπτόταν πολύ συχνά την Ελλάδα με το σκάφος του. Ένας από τους αγαπημένους προορισμός του ίδιθου, αλλά και του πατέρα του είναι οι Οινούσσες. Ίσως γι’ αυτό και το συγκεκριμένο νησί, όπως και η παρακείμενη νησίδα Παναγιά έχουν γίνει μόνιμος στόχος του τουρκικού επεκτατισμού.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στο κέντρο φιλοξενίας στο Σχιστό, η μοναχοκόρη του Γιλντιρίμ ήταν απλά ντυμένη χωρίς κοσμήματα και φορώντας την χαρακτηριστική μαντήλα. Μοίρασε γλυκά και ευχές στους μετανάστες, ενώ συνομίλησε συνεσταλμένα με εργαζόμενους. Η εμφάνιση και η παρουσία της εν γένει ήταν παραπλανητική. Δεν αποτυπώνει την πραγματική ζωή της.

Έχοντας απωθημένα από τη δική του φτωχική παιδική ηλικία στην Κωνσταντινούπολη, ο πατέρας Γιλντιρίμ κακόμαθε τα παιδιά του, πνίγοντάς τα στο χρυσάφι. Η κόρη του, άλλωστε, μεγάλωσε την εποχή που εκείνος είχε αναλάβει να επιβλέπει τα φαραωνικά προγράμματα υποδομής της κυβέρνησης Ερντογάν που κόστιζαν εκατοντάδες εκατομμύρια.

Ο Γιλντιρίμ φροντίζει να δείχνει πως ακολουθεί τον παραδοσιακό μουσουλμανικό τρόπο ζωής. Φρόντισε, μάλιστα, να κυκλοφορήσουν φωτογραφίες που έδειχναν την μαντηλοφορούσα σύζυγό του να γευματίζει μόνη της, την ώρα που ο ίδιος γευμάτιζε σε διπλανό τραπέζι αποκλειστικά με άνδρες. Η κόρη του, όμως, απολαμβάνει προνόμια που η συντριπτική πλειονότητα των ανδρών ούτε έχει ονειρευτεί.

Η ίδια δηλώνει ότι ζει σεμνά και ταπεινά. Πληροφορίες, όμως, θέλουν τη νεαρή να συνδυάζει τη μαντήλα της με σύνολα χιλιάδων ευρώ, τα οποία προμηθεύεται από τις ακριβότερες ευρωπαϊκές αγορές. Έχει μία σπάνια συλλογή κοσμημάτων και οι μαντήλες της έχουν τη σφραγίδα των μεγαλύτερων οίκων. Έχει διακοσμήσει το σπίτι της με πανάκριβες αντίκες που έχουν έρθει με ιδιωτικό αεροπλάνο από το Παρίσι. Παραθέτει συχνά δείπνα, στα οποία οι φιλοξενούμενοί της θαμπώνονται από τις μεταξένιες ταπετσαρίες, τα χρυσά έπιπλα, τα πανάκριβα σερβίτσια και τους πανάκριβους πολυέλαιους.

Η θυγατέρα Γιλντιρίμ συμμετέχει ενεργά στη διαχείριση της οικογενειακής περιουσίας. Εχθροί και φίλοι, εξάλλου, την χαρακτηρίζουν ιδιαίτερα σκληρή στις διαπραγματεύσεις. Κατά τα άλλα της αρέσει να διαβάζει μυθιστορήματα. Στο σπίτι της ακούει μοντέρνα μουσική και βλέπει χολιγουντιανές ταινίες.

Ο Γιλντιρίμ διαψεύδει όλες τις φήμες που αφορούν τα παιδιά του. Εκτός, όμως, από τα κουτσομπολιά που κατά καιρούς κυκλοφορούν για τον προκλητικό βίο που διάγουν, έχει να αντιμετωπίσει και την εμπλοκή του αδελφού της γυναίκας του (πρώην δασκάλα) σε σκάνδαλο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, είναι ο ίδιος ο Γιλντιρίμ που τον ανέμιξε στις μπίζνες του. Ο κουνιάδος του, όμως, το παράκανε, με αποτέλεσμα να βρεθεί στη δίνη ενός σκανδάλου, που υποχρέωσε την υπηρεσία δίωξης οικονομικού εγκλήματος να του χτυπήσει την πόρτα. Μετά από σχετική έρευνα, του ασκήθηκε δίωξη για ακάλυπτες επιταγές. Δίωξη, όμως, που δεν είχε συνέχεια. Ως δια μαγείας η υπόθεση εξαφανίστηκε…

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι