Η “παρέα της Αίγινας”: βρε πως αλλάζουν οι καιροί!

Η “παρέα της Αίγινας”: βρε πως αλλάζουν οι καιροί!
«Aigina? Last year», αναφώνησε ένας από τους ελάχιστους ξένους δημοσιογράφους που βρίσκεται και αυτό το καλοκαίρι στο νησί του Αργοσαρωνικού. Είναι η δεύτερη χρονιά που ο συγκεκριμένος συνδυάζει το τερπνόν μετά του ωφελίμου, καθώς και πέρυσι πέρασε τις διακοπές του εδώ, κυνηγώντας με τη φωτογραφική μηχανή του τα κυβερνητικά στελέχη που παρήλαυναν αμέριμνα στο νησί. «Θυμάμαι ότι μία φωτογραφία του Γιάνη Βαρουφάκη κόστιζε κάποιες χιλιάδες ευρώ. Τώρα δεν είμαι σίγουρος ότι θα την ήθελε κανείς, ή και αν την ήθελε δεν θα έπιανε πάνω από 100-150 ευρώ».

Η ζήτηση των φωτογραφιών δεν είναι το μόνο πράγμα που έχει αλλάξει μέσα στο διάστημα των τελευταίων 12 μηνών. Η περίφημη «παρέα της Αίγινας», όπως την αποκάλεσαν οι Financial Times, έχει γίνει σκορποχώρι. Η εποχή της αθωότητας έχει περάσει ανεπιστρεπρί και οι πρώην σύντροφοι δεν κλείνουν ραντεβού στα γνωστά στέκια για κουτσομπολιό και πολιτικές ζυμώσεις. Τουναντίον! Τρέμουν μη συναντήσουν ο ένας τον άλλον τυχαία στο πλοίο ή στα σοκάκια του νησιού.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα φαίνεται να το έχει ο Αλέκος Φλαμπουράρης. Λάτρης του νησιού και ιδιοκτήτης ενός εξοχικού στη Ράχη Μοσχονά, λίγο έξω από την πόλη της Αίγινας, συνεχίζει να περνάει τον ελεύθερο χρόνο του στο προσωπικό καταφύγιό του. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι το σπίτι του Γιάνη Βαρουφάκη και της Δανάης Στράτου βρίσκεται μερικά μέτρα μακριά.

Ο υπουργός Επικρατείας ενημερώνεται για την παρουσία του πρώην υπουργού Οικονομικών στο νησί και είναι ιδιαίτερα προσεχτικός να μην διασταυρωθούν οι δρόμοι τους. «Το νησί δεν τους χωράει και τους δύο», σχολιάζει κάτοικος. «Ο Αλέκος γνωρίζει ότι θα έκανε χάρη στον Γιάνη αν κάποιος κατάφερνε να αποθανατίσει την αμήχανη συνάντησή τους, οπότε τον αποφεύγει όπως ο διάολος το λιβάνι».

Σε αντίθεση με το περασμένο καλοκαίρι που όλοι έψαχναν τον Βαρουφάκη, τώρα οι περισσότεροι μοιάζει να τον αποφεύγουν. «Δεν ασχολείται κανείς μαζί του πια. Έχει βγει να φάει με την παρέα του χωρίς να γίνει ιδιαίτερος σαματάς», σχολιάζει σερβιτόρος της περιοχής. «Όταν εκείνο το θρυλικό Σαββατοκύριακο ήρθε εδώ αντί να πάει να ψηφίσει στη Βουλή ήρθαν εκατοντάδες δημοσιογράφοι από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο για να τον ψάξουν, να πάρουν μια δήλωση, να βγάλουν μια αποκλειστική φωτογραφία. Τέτοιες δόξες δεν υπάρχουν πια».

Ο πολιτικός μέντορας του πρωθυπουργού, πάντως, μετά τις απανωτές επιθέσεις που δέχτηκε στο σπίτι του στα Εξάρχεια, με αποτέλεσμα συχνά να διαμένει σε γνωστό ξενοδοχείο της Αθήνας, είναι ιδιαίτερα προσεχτικός και στην Αίγινα. Οι μέρες που κυκλοφορούσε με τη γυναίκα του χωρίς συνοδεία έχουν περάσει.

Ενδεικτικό και το καυτό τριήμερο του Αγίου Πνεύματος. Μαζί με την παρέα του βρέθηκε στην παραλία Σαρπά, συνοδευόμενος πάντα από σωματοφύλακες. Δεν είναι ο μόνος! «Οι μέρες που οι κάτοικοι ή επισκέπτες του νησιού φωτογραφίζονταν και πλησίαζαν τα στελέχη της κυβέρνησης φαίνονται μακρινές», σχολιάζει επιχειρηματίας του νησιού. «Δύσκολα θα τους δεις σε κάποιο μαγαζί και αν σκοπεύουν να επισκεφτούν κάποιο το καταλαβαίνουμε από την έλευση των αστυνομικών που έρχονται νωρίτερα για να επιτηρήσουν το μέρος και να βεβαιωθούν ότι είναι ασφαλές».

Η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Θεανώ Φωτίου είναι ένα από τα μέλη της κυβέρνησης που επίσης διαθέτουν σπίτι στο νησί. Αν και θα υπέθετε κανείς ότι οι δύο σύντροφοι κάνουν στενή παρέα, κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να ισχύει. Η υπουργός που κέρδισε το προσωνύμιο της “Μαρίας Αντουανέτας” μετά την προτροπή της να αντιμετωπίσει ο λαός την φτώχεια του, μαγειρεύοντας γεμιστά και πίτες φαίνεται πως δεν ανήκει στον στενό πυρήνα των φίλων του Φλαμπουράρη. Ενώ συνέπεσαν στο νησί, απέφυγαν ο ένας τον άλλον, ακόμα και μέσα στο πλοίο. Η Φωτίου κάθισε απομονωμένη σε μία γωνιά διαβάζοντας την εφημερίδα της. Βρέθηκαν, μάλιστα, και στην ίδια παραλία με μία ημέρα διαφορά.

Φέτος, η Αίγινα δεν μοιάζει τόσο γοητευτική και για τα διάφορα κομματικά στελέχη που το προηγούμενο καλοκαίρι είχαν φροντίσει να καταθέσουν τα διαπιστευτήριά τους στα παραλιακά μπαράκια. Ο πρώην γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κορωνάκης, άλλωστε, που είχε θεαθεί να απολαμβάνει το ουζάκι του στην ταβέρνα “Μπάμπης”, πλέον δεν ανταλλάσει ούτε καλημέρα με τους πρώην συντρόφους του. Τί να έρθει να κάνει;

Με τον μόνο που διατηρεί φιλικές σχέσεις είναι με τον Θοδωρή Μιχόπουλο, ο οποίος επίσης δεν φαίνεται ότι θα επιλέξει το αγαπημένο νησί του Καζατζάκη για τις καλοκαιρινές του διακοπές. Υποθέτουμε ότι οι εσωκομματικές γκρίνιες που τον ταλανίζουν όλο τον χειμώνα θα τον ωθήσουν σε κάποιο πιο μακρινό προορισμό.

Ο καθηγητής Γιάννης Μηλιός είναι ένα ακόμα πρώην στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που ίσως αποφύγει φέτος τον συγκεκριμένο προορισμό. Κάθε χρόνο έδινε το παρόν, καθώς φιλοξενείτο σε φιλικό του σπίτι στην περιοχή Άγιοι Ασώματοι. Μετά την αποχώρησή του από το κόμμα είχε εξαπολύσει επίθεση σε κάποιους από τους συντρόφους του και βέβαια στον ίδιο τον πρωθυπουργό. Οποιαδήποτε συνάντησή τους θα ήταν ιδιαίτερα αμήχανη.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η περίπτωση του ζεύγους Τασίας Χριστοδουλοπούλου και Θοδωρή Δρίτσα. Μπορεί το Πάσχα που μας πέρασε να γιόρτασαν την Ανάσταση παρέα με τον πρωθυπουργό, αλλά από τότε έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι. Η υπόθεση της COSCO έχει δηλητηριάσει την ήδη περίπλοκη σχέση τους.

Το Μαξίμου θεωρεί ότι ο υπουργός Ναυτιλίας τους εξέθεσε, εμφανίζοντας την κυβέρνηση δέσμια των εσωκομματικών αντιπαραθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως της “ομάδας των 53”, στην οποία ανήκει το ζευγάρι. Το σημερινό κλίμα μάλλον θα τους κρατήσει απομονωμένους στο σπίτι τους, μακριά από τα μέρη που θα συχνάζει ο υπουργός Επικρατείας και η παρέα του.

Επιπλέον, η πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής είναι ένα άτομο που έχει προκαλέσει το κοινό αίσθημα. Η ίδια το έχει αντιληφθεί αυτό και έχει μετριάσει την αλλοτινή εξωστρέφειά της. Ακόμα και στην Αίγινα αποφεύγει τα γεμάτα κόσμο μέρη, επιλέγοντας την ησυχία του σπιτιού της ή απόμερα ταβερνάκια.

Κατά καιρούς σε καλοκαιρινά τραπέζια στο νησί έχει παρευρεθεί και η Ρένα Δούρου. Αν και στην Κίνα αυτή και ο σύντροφός της είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν ένα ποιοτικό βράδυ με το ζεύγος Τσίπρα, ακούγοντας τζαζ στο μπαρ του ξενοδοχείου, λέγεται ότι δεν είναι και τόσο καλοδεχούμενη από το στενό περιβάλλον του Τσίπρα. «Η περιφερειάρχης όχι μόνο έχει τη δική της ατζέντα, αλλά και στις πιο δύσκολες φάσεις που αντιμετώπισε η κυβέρνηση εξαφανίστηκε από προσώπου γης. Δεν νομίζω ότι αυτό το καλοκαίρι θα λάβει πρόσκληση για ολιγοήμερες διακοπές στην Αίγινα», μας είπε κυβερνητικό στέλεχος.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν διαθέτει δικό του σπίτι στο νησί, αλλά είναι συχνά πυκνά φιλοξενούμενος εκεί. Παρ’ ότι το νησί μετράει απώλειες, δεν αποκλείεται να κερδίσει νέους επισκέπτες. Ένας από αυτούς που πιθανολογείται ότι θα γεμίσει τις μπαταρίες του για τον χειμώνα εκεί, είναι ο υπουργός Υποδομών, Το ζεύγος Σπίρτζη κάνει συχνά παρέα με το ζεύγος Φλαμπουράρη και δεν αποκλείεται να περάσουν μαζί κάποιες ημέρες στην Αίγινα, αν και κάποιες ημέρες θα περάσει στο οικογενειακό καταφύγιο σε παραλία της Εύβοιας.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι