Πως τα ροζ σκάνδαλα γκρεμίζουν πολιτικές καριέρες

Πως τα ροζ σκάνδαλα γκρεμίζουν πολιτικές καριέρες

Αυτές τις μέρες, το πρώην μέλος του Κογκρέσου Άντονι Γουάινερ δήλωσε ένοχος για αποστολή μηνυμάτων σεξουαλικού περιεχομένου σε μία ανήλικη, κάτι που μπορεί να έχει ως συνέπεια χρόνια φυλάκισης. Ο Γουάινερ ήταν υποψήφιος για τη δημαρχεία της Νέας Υόρκης και σύζυγος της Ούμα Αμπεντίν, η οποία ήταν το δεξί χέρι της Χίλαρι Κλίντον. (Για περισσότερα πατήστε εδώ)

Ο Γουάινερ συμφώνησε, μάλιστα, να μην ασκήσει έφεση για οποιαδήποτε ποινή μεταξύ 21-27 μηνών στη φυλακή. Μπορεί σήμερα, ο πρώην γερουσιαστής της Νέας Υόρκης να είναι κατάδικος, αλλά δεν πάει πολύς καιρός που ήταν ανερχόμενος και ιδιαίτερα δημοφιλής ως υποψήφιος δήμαρχος Νέας Υόρκης.

Την πολιτική καριέρα και τον γάμο του, όμως, ανέκοψε το πικάντικο ερωτικό σκανδάλο, στο οποίο πρωταγωνίστησε και ονομάστηκε Γουάινεργκέιτ, εμπνευσμένο από το Γουότεργκέιτ. Αυτό προκλήθηκε όταν είδε το φως της δημοσιότητας μια φωτογραφία του με εσώρουχα. Τη φωτογραφία είχε στείλει ο ίδιος από τον λογαριασμό του στο Twitter.

Ο παντρεμένος Γουάινερ αρνιόταν πεισματικά ότι έστελνε τολμηρές φωτογραφίες του μέσω του Twitter και του Facebook σε άγνωστες γυναίκες. Μία εβδομάδα αφότου το παραδέχθηκε, τον Ιούνιο του 2011, υπέβαλε την παραίτησή του, προκαλώντας ανακούφιση στο Δημοκρατικό Κόμμα. Μετά από αυτό ήρθαν στη δημοσιότητα και άλλες παράνομες σχέσεις και ακόμα περισσότερες προσωπικές φωτογραφίες, με τις οποίες προσπαθούσε να δελεάσει νεαρές κοπέλες.

Παρά τον θόρυβο δεν ήταν το πρώτο σκάνδαλο, ούτε το τελευταίο. Είχε προηγηθεί ο Έλιοτ Σπίτσερ, πρώην κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, ο οποίος είχε αναγκαστεί να παραιτηθεί. Στις 11 Μαρτίου 2008, η αμερικανική πολιτική σκηνή συνταράσσεται από το μεγαλύτερο σεξουαλικό-πολιτικό σκάνδαλο μετά από το σκάνδαλο Κλίντον-Λεβίνσκι. Ο Σπίτσερ εθεωρείτο μελλοντικός υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος για την προεδρία των ΗΠΑ.

Σε δημοσίευμά της, η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας New York Times αφήνει να εννοηθεί ότι ο γνωστός πολιτικός είχε σχέση με ένα υπό έρευνα κύκλωμα πορνείας υψηλού επιπέδου. Τα ΜΜΕ στρέφονται εναντίον του με ανθρωποφαγικές τάσεις. Υπό την πίεση των αποκαλύψεων και του κλίματος υστερίας που καλλιεργείται, ο Σπίτσερ παραιτείται.

Εμφανίζεται δημόσια μαζί με την αμήχανη γυναίκα του. Ζητάει συγγνώμη και απομονώνεται, εγκαταλελειμμένος απ’ όλους. Ας σημειωθεί ότι ο Σπίτσερ, ως εισαγγελέας και ως πολιτικός είχε συγκρουσθεί μετωπικά με τη Γουόλ Στρήτ, η οποία δεν το ξέχασε. Έτσι, ο άλλοτε αδέκαστος κατάντησε αντικείμενο ενός αδηφάγου εξοντωτικού κουτσομπολιού. Το πάθος του περιφέρεται από τα πρωτοσέλιδα εφημερίδων σε τηλεοπτικές εκπομπές και αντίστροφα.

Ευρωπαϊκή και αμερικανική προσέγγιση

Τα ροζ πολιτικά σκάνδαλα ανέκαθεν πουλούσαν. Υπάρχουν μέχρι σήμερα, όμως, δύο σχολές. Η αμερικανική υποστήριζε πως ένας αξιωματούχος που απατά δεν είναι έντιμος στο γάμο του. Επομένως, δεν θα είναι έντιμος ούτε στα κρατικά καθήκοντά του. Η άλλη σχολή, κυρίως ευρωπαϊκή, έχει την τάση να κλείνει τα μάτια στις εξωσυζυγικές σχέσεις, καθώς «η ιδιωτική ζωή του πολιτικού είναι ιερή και δεν αφορά κανέναν άλλο, πέρα από τους εμπλεκόμενους».

Η υπόθεση Στρος Καν αποτύπωσε με τον καλύτερο τρόπο την αντίθεση της αμερικανικής σεμνοτυφίας με την ευρωπαϊκή ανεκτικότητα. Από την άλλη πλευρά, όμως, είναι εμφανές ότι το αμερικανικό μοντέλο έχει αρχίσει να κερδίζει έδαφος και στη Γηραιά Ήπειρο.

Τί είναι, όμως, εκείνο που κάνει τους Αμερικανούς τόσο ευαίσθητους στα ερωτικά σκάνδαλα; Είναι αξιοσημείωτη η ηδονοβλεπτική μανία, με την οποία παρακολούθησαν τις καταθέσεις του Μπιλ Κλίντον ενώπιον του ειδικού ανακριτή Κένεθ Σταρ στην υπόθεση Λεβίνσκι.

Υπενθυμίζουμε ότι ακόμα και η πιο μικρή λεπτομέρεια της προεδρικής μοιχείας προβαλλόταν σε εθνικό δίκτυο. Ο συγγραφέας Φίλιπ Ροθ, μάλιστα, περιγράφει γλαφυρά την περίοδο εκείνη: «Ήταν το καλοκαίρι που το πέος ενός προέδρου βρισκόταν στο μυαλό του καθενός».

Παράδοση ροζ σκανδάλων

Η εμμονή των ΜΜΕ για υποθέσεις ροζ σκανδάλων, όπως και για υποθέσεις με μυστικές υπηρεσίες, έχει προϊστορία. Η ταινία του Κλιντ Ίστγουντ “Τζ. Έντγκαρ” σκιαγραφεί την ιστορία του πανίσχυρου διευθυντή του FBI από το 1924 έως το 1972 Έντγκαρ Χούβερ.

Στην ταινία του, ο Ίστγουντ δείχνει μια πιο ανθρώπινη πλευρά του Χούβερ. Απεικονίζει τη βασανιστική ερωτική σχέση του με τον δεύτερο στην ιεραρχία του FBI Κλάιντ Τόλσον.

Σύμφωνα με την ταινία, ο Χούβερ παρέμεινε στην εξουσία για 48 χρόνια, κυρίως επειδή είχε στην κατοχή του αρχεία για τους πολιτικούς αντιπάλους του κι όχι μόνο. Η δημοφιλής αυτή άποψη υποστηρίζει ότι ο Χούβερ δρούσε αυτόνομα, επηρεάζοντας το αμερικανικό πολιτικό παιχνίδι από τα άδυτα του FBI. Από εκεί χειριζόταν τα μυστικά των άλλων, εξασφαλίζοντας την προστασία και του δικού του.

Στις ΗΠΑ ένα από τα πρώτα ερωτικά σκάνδαλα που έκαναν τα πρόσωπα της επιφανούς κοινωνίας να κοκκινίσουν, ήταν αυτό του 28ου προέδρου, του Γούντροου Ουίλσον. Ο Ουίλσον αποδείχθηκε ότι είχε ερωμένη. Ο επόμενος πρόεδρος Γουόρεν Χάρντινγκ δεν δίστασε να απολαύσει την ηδονή με τη γυναίκα του καλύτερου φίλου του. Αποδείχθηκε, μάλιστα, καρποφόρος, αφήνοντας έγκυο μια 18χρονη κοπέλα.

Ο εμβληματικός Φρανκλίνος Ρούσβελτ δεν είχε πρόβλημα να επιτρέψει στην ερωμένη του να παρακολουθήσει την ορκωμοσία του. Η ερωμένη του βρισκόταν στο πλάι του κι όταν εκείνος άφησε την τελευταία του πνοή.

Το 1988, ο δημοκρατικός γερουσιαστής του Κολοράντο Γκάρι Χαρτ διεκδικούσε την προεδρία των ΗΠΑ. Ενεπλάκη, όμως, σε ερωτικό σκάνδαλο, στο οποίο πρωταγωνιστούσε μία αιθέρια ύπαρξη 29 ετών. Οι δύο φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν στην Miami Herald και τον έδειχναν να εξέρχεται από το σπίτι του, έχοντας στο πλευρό του την Ντόνα Ράις του έκοψαν τον δρόμο προς τον Λευκό Οίκο.

Το 2007, ο υπερσυντηρητικός γερουσιαστής του Άινταχο Λάρι Κρέιγκ ξάφνιασε δυσάρεστα το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα. Ένας αστυνομικός τον είχε συλλάβει στις τουαλέτες αεροδρομίου να ερωτοτροπεί με άνδρες, τους οποίους είχε πληρώσει για τις υπηρεσίες τους. Αργότερα ο Κρέιγκ παραδέχτηκε ότι ήταν ομοφυλόφιλος και μετά από ασφυκτικές πιέσεις του κόμματός του αναγκάστηκε να παραιτηθεί από την έδρα του στη Γερουσία.

Δύο εβδομάδες πριν ξεκινήσει το συνέδριο των Δημοκρατικών, ο γερουσιαστής Τζον Έντουαρντς, έχοντας ήδη ηττηθεί από τον Μπαράκ Ομπάμα στη μάχη για το χρίσμα των Δημοκρατικών, παραδέχτηκε ότι είχε εξωσυζυγική σχέση. Ο Έντουαρντς κατηγορήθηκε για τις προσπάθειές του να καλύψει την εξωσυζυγική σχέση του, από την οποία είχε αποκτήσει και ένα παιδί.

Όλα αυτά τη στιγμή που η γυναίκα του έδινε την ύστατη μάχη με τον καρκίνο. Η υπόθεση έγινε ακόμα πιο περίπλοκη και συνάμα πιο ελκυστική για τα ΜΜΕ, όταν αποκαλύφθηκε ότι ο Έντουαρντς είχε χρησιμοποιήσει δωρεές για την πολιτική του εκστρατεία με σκοπό να συγκαλύψει το σκάνδαλο.

Το 2009, ο Μαρκ Σάνφορντ έθεσε υποψηφιότητα για να λάβει το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών για τις επόμενες προεδρικές εκλογές. Ο κυβερνήτης της Νότιας Καρολίνας, όμως, υποχρεώθηκε να παραδεχτεί μπροστά στις κάμερες ότι είχε περάσει μία εβδομάδα με την ερωμένη του στην Αργεντινή. «Η αλήθεια είναι ότι απάτησα τη γυναίκα μου», δήλωσε.

Δεν τελειώνει η λίστα των ισχυρών ανδρών που “έπεσανμε θόρυβο από την κορυφή που είχαν ήδη κατακτήσει ή έστω βρίσκονταν κοντά, εξαιτίας ερωτικών πειρασμών. Η κοινή γνώμη, όμως, φαίνεται σήμερα πιο επιεικής. Είναι έτοιμη να δώσει μία ακόμα ευκαιρία και να κρίνει τους πολιτικούς όχι μόνο από προσωπικές αδυναμίες.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι