Το success story μίας νεαρής Ελληνίδας στον Καναδά

Το success story μίας νεαρής Ελληνίδας στον Καναδά

Τη συντριπτική επικράτηση της Εμμανουέλας Λαμπροπούλου έναντι πρωτοκλασάτων στελεχών του κόμματος των Φιλελευθέρων για μία βουλευτική έδρα γιόρτασαν προ καιρού χιλιάδες Έλληνες του Καναδά. Η ελληνική κοινότητα, εξάλλου, είχε κυριολεκτικά αγκαλιάσει το 26χρονο κορίτσι που μπήκε στην αρένα της πολιτικής και πάλεψε με θηρία.

Η νεαρή καθηγήτρια γυμνασίου που μιλάει άψογα ελληνικά, καθώς οι γονείς της κατάγονται από τη Νάξο και την Τρίπολη, έχει μεγαλώσει στο κυβερνών κόμμα των Φιλελευθέρων από τα 17 της χρόνια. «Αν θες να αλλάξεις τα πράγματα πρέπει να ασχοληθείς με την πολιτική. Αυτό το κατάλαβα από μικρή. Έμαθα να κάνω προεκλογικές εκστρατείες από τότε, βοηθώντας άλλους, άτομα που με ενέπνευσαν με την ειλικρίνεια και την επιμονή τους».

Πράγματι, μετά την αποφοίτησή της, η νεαρή εργάστηκε στις προεκλογικές εκστρατείες του Στεφάν Ντιόν, του μέχρι πρότινος υπουργού Εξωτερικών του Καναδά. Όταν ο τελευταίος ανέλαβε τη θέση του μόνιμου αντιπρόσωπου (πρεσβευτή) του Καναδά στην ΕΕ, η βουλευτική έδρα του έμεινε κενή και ο επικεφαλής του κόμματος Τζάστιν Τρυντώ είχε την ιδέα να την διεκδικήσει η Εμμανουέλα, παρά τις ενστάσεις του κομματικού κατεστημένου. Όπως είπε η ίδια, «ο Τζάστιν επιθυμεί να εισέλθουν στην πολιτική νέα άτομα και κυρίως γυναίκες. Του αρέσει, μάλιστα, να μπουν στον πολιτικό στίβο άτομα από διαφορετικές κουλτούρες. Είναι, άλλωστε, γνωστό ότι λατρεύει την Ελλάδα. Πάντα με ρωτάει γι’ αυτήν».

Στις υποψηφιότητες έπαιζαν ηχηρά ονόματα, με πρώτο και καλύτερο του δημάρχου της περιοχής Άλαν Ντεσούζα. Η συνεσταλμένη Εμμανουέλα φαινόταν να μην έχει καμία πιθανότητα νίκης. Αυτό, τουλάχιστον, πίστευαν αρχικά στο κόμμα. Δεν υπολόγισαν, όμως, την ελληνική παροικία του Μόντρεαλ, η οποία κινητοποιήθηκε σύσσωμη, καλώντας όλους τους Έλληνες ψηφοφόρους να ψηφίσουν «αλά ελληνικά». Αυτό και συνέβη.

Ελληνική επέλαση

Τα καναδέζικα Μίντια έκαναν λόγο για «ελληνική επέλαση». Από τις τέσσερις το απόγευμα που άνοιξαν οι κάλπες, νέοι, γέροι, μεσήλικες και οικογένειες προσήλθαν μαζικά στα εκλογικά κέντρα, κρατώντας ελληνικές σημαίες. Η ενδεχόμενη νίκη της Εμμανουέλας θα σηματοδοτούσε την πρώτη φορά που η ελληνική παροικία θα εκπροσωπούνταν στην ομοσπονδιακή Βουλή του Καναδά, αρκετά χρόνια μετά την εκλογή της Ελένης Μπακοπάνου.

Όταν ανακοινώθηκε ότι η Εμμανουέλα είχε επικρατήσει με 60%, η νεαρή, βουλευτής πια, έπεσε στην αγκαλιά της οικογένειάς της, υπό τις επευφημίες εκατοντάδων Ελλήνων που είχαν γεμίσει ασφυκτικά την αίθουσα. Την επόμενη ημέρα οι τοπικές εφημερίδες κυκλοφόρησαν με τίτλους, όπως «η 26χρονη Ελληνίδα που νίκησε το κομματικό κατεστημένο», ενώ έκαναν λόγο και για το ελληνικό αρχαίο ρητό «ισχύς εν τη ενώσει» που στη συγκεκριμένη περίπτωση επιβεβαιώθηκε απόλυτα.

Η 26χρονη καθηγήτρια που διδάσκει γαλλικά, γεωγραφία και θρησκευτικά και κάνει master στο πανεπιστήμιο McGill του Μόντρεαλ με υποτροφία, εκτός από την ελληνική κοινότητα είχε έναν ακόμα εξαιρετικό σύμμαχο. Ο Καναδός πρωθυπουργός έχει μιλήσει με επαινετικά λόγια για την πολιτική ωριμότητα και, κυρίως για τη γνώση που διαθέτει η 26χρονη Εμμανουέλα για τα τοπικά προβλήματα της περιοχής.

Δεν έμεινε, όμως, εκεί. Επισκέφθηκε το εκλογικό γραφείο της και βγήκε μαζί της στους δρόμους, σταματώντας μέχρι και διερχόμενα αυτοκίνητα. Τέλος, μίλησε στο δίκτυο εθελοντών και φίλων της ομογενούς υποψηφίας. «Η Εμμανουέλα είναι η εικόνα του Saint Laurent (περιφέρειά της). Είναι νέα, είναι δυναμική και σταθερά προσανατολισμένη στο μέλλον. Και έχω και μια παραπάνω ευαισθησία για την υποψηφιότητά της, επειδή είναι δασκάλα και εκείνη όπως και εγώ». Προσέθεσε, μάλιστα, ότι «η Εμμανουέλα έχει μεγαλώσει στην περιοχή, έχει περάσει όλη τη ζωή της εδώ και είναι έτοιμη να γίνει ο κομιστής μιας ισχυρής φωνής του Saint Laurent στην Οττάβα».

Πράγματι, η Εμμανουέλα στον προεκλογικό της λόγο τόνισε ότι είναι γέννημα θρέμμα μίας περιοχής που γνωρίζει σαν την παλάμη της. «Με έχετε δει στα πάρκα, στις πλατείες, στους αγώνες χόκεϊ, στο σχολείο που διδάσκω. Είμαι ένας από εσάς». Αρχικά ξεκίνησε την προεκλογική εκστρατεία της με λίγα μέλη της οικογένειάς της. Οι συναντήσεις της ομάδας πραγματοποιούνταν στο σαλόνι της γιαγιάς της, η οποία προσπαθούσε να ανεβάσει το ηθικό της εγγονής της με σπανακόπιτα. Είναι, μάλιστα, η μοναδική με την οποία η Εμμανουέλα μιλάει αποκλειστικά και μόνο ελληνικά. «Σε αυτήν οφείλω το ότι μιλάω τόσο καλά ελληνικά. Σε αυτήν και στο γεγονός ότι πήγαινα κάθε Σάββατο σε ελληνικό σχολείο για τέσσερις ώρες».

Πόρτα-πόρτα

Όλοι παραδέχονται ότι παρ’ ότι ιδιαίτερα νέα είχε εμπειρία από τη συμβολή της σε άλλες προεκλογικές εκστρατείες και μπόρεσε να εργαστεί σκληρά για να οικοδομήσει υποστήριξη. Αυτή, λίγοι φίλοι και συγγενείς πήγαν κυριολεκτικά από πόρτα σε πόρτα, γνωρίζοντας εκατοντάδες κάτοικους της περιοχής και ακούγοντας προσεκτικά τις ανησυχίες τους και τις ανάγκες τους.

Αν και πολλοί εξέφρασαν την έκπληξή τους για την επικράτησή της, η ίδια πάντα πίστευε ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό. Το γεγονός ότι ήταν από την περιοχή και ότι γνώριζε προσωπικά τους περισσότερους κατοίκους ήταν ένα συγκριτικό πλεονέκτημα. «Έχω μια αρκετά μεγάλη ομάδα ανθρώπων, έναν ευρύ κύκλο που γνωρίζω, είτε πρόκειται για την οικογένεια, τους φίλους, τους μαθητές που έχω διδάξει. Έχω μια αρκετά μεγάλη ομάδα υποστηρικτών. Τους έκανα μέλη και τους ζήτησα να κάνουν όποιον θα μπορούσαν μέλος επίσης. Και, στη συνέχεια, τους έφερα να ψηφίσουν». Πράγματι σε λίγες εβδομάδες η Εμμανουέλα έπεισε 5.000 άτομα να εγγραφούν στο κόμμα ως νέα μέλη.

Ο ενθουσιασμός για τη νίκη της Εμμανουέλας στον Καναδά ήταν διάχυτος. Πολλά Μίντια εκφράζουν την ικανοποίησή τους για τη νίκη μίας τόσο νέας κοπέλας. Το νέο δεν άργησε να φτάσει και στη Νάξο. Η ανάδειξή της στο νεαρότερο σε ηλικία μέλος της καναδικής Βουλής προκάλεσε κύματα συγκίνησης στο Φιλότι και στην Απείρανθο από όπου κατάγεται η γιαγιά της Δέσποινα και ο παππούς της Νίκος. Αυτοί ήταν που πήγαν τη δεκαετία του 1950 στον Καναδά ως μετανάστες κυριολεκτικά χωρίς τίποτα. «Εργάστηκαν σκληρά και έχτισαν μία καλή ζωή για εμάς».

Η Εμμανουέλα έχει επισκεφτεί μέχρι σήμερα έξι φορές τον τόπο καταγωγής της. Αγαπάει πολύ την Ελλάδα. Της αρέσει ο ήλιος, οι καφετέριες και τα νησιά, πολλά από τα οποία έχει επισκεφθεί. Δήλωσε, μάλιστα, ότι παρ’ ότι τώρα θα έχει αυξημένες υποχρεώσεις λόγω των πολιτικών της καθηκόντων, θα έρθει και αυτό το καλοκαίρι στην Ελλάδα. «Είμαι Καναδέζα, αλλά είμαι και Ελληνίδα. Χορεύω ελληνικούς χορούς και πάω στην εκκλησία. Το Πάσχα ειδικά γίνεται χαμός εδώ, καθώς τιμάμε όλες τις παραδόσεις. Μένω, άλλωστε, ακόμα με τη γιαγιά μου. Κλασική ελληνική οικογένεια που μένουν όλοι μαζί. Αγαπιόμαστε, τρώμε και γενικά είμαστε περήφανοι για την καταγωγή μας».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι