100 χρόνια από την απελευθέρωση της Θράκης – Mirage και σημαίες, αλλά όχι παρελάσεις

100 χρόνια από την απελευθέρωση της Θράκης – Mirage και σημαίες, αλλά όχι παρελάσεις, Μελαχροινή Μαρτίδου

Με υπερπτήσεις Mirage 2000, μια τεράστια σημαία 600 τ.μ, και χειροποίητο πανό με την ιστορία της Θράκης, αλλά και έκδοση συλλεκτικού νομίσματος γιορτάζονται φέτος τα φετινά Ελευθέρια σε Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη. H τεράστια ελληνική σημαία των 600 τ.μ., που ανήκει στη Λέσχη Αλεξανδρουπολιτών, θα πρωταγωνιστούσε στα φετινά Ελευθέρια της περιοχής με την συμπλήρωση 100 χρόνων ελεύθερης Θράκης.

Είχε προγραμματιστεί να κυματίζει σήμερα στο Μέγαρο Μουσικής των Αθηνών συνοδευόμενη από μια εντυπωσιακή εκδήλωση των τροβαδούρων της περιοχής και μια οργάνωση που θα έδινε το στίγμα το μήνυμα των Ελευθερίων της ευαίσθητης ελληνικής γωνιάς στην πρωτεύουσα.

Ο κορονοϊός όμως ήταν η αφορμή να ακυρωθούν οι εκδηλώσεις και η γαλανόλευκη να αναρτηθεί τελικά σε γερανό ύψους 80 μέτρων της εταιρίας Χατζόπουλοι στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολη δίπλα στον φάρο, που είναι και το σήμα κατατεθέν της πόλης, ανήμερα του εορτασμού της απελευθέρωσης, Πέμπτη 14 Μαΐου.

Αξίζει να θυμίσουμε ότι η προέλευση της συγκεκριμένη σημαίας είναι από το Διδυμότειχο. Ο δήμος Διδυμότειχου την απέκτησε το 1998 ως δωρεά από την οικογένεια Χρυσοχόου, επί δημαρχίας του Ευάγγελου Παπατσαρούχα. Στο παρελθόν, η συγκεκριμένη σημαία είχε κατακτήσει μία θέση στο Βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες (τον καιρό που είχε κατασκευαστεί), ωστόσο αργότερα την υποσκέλισαν άλλες υπερμεγέθεις ελληνικές σημαίες. Μία εξ αυτών είναι στη Ζάκυνθο και έχει εμβαδόν 670 τ.μ. και άλλη μία βρίσκεται στην Καλαμάτα με εμβαδόν 1.5 στρέμμα. Τώρα το ρεκόρ Γκίνες για την μεγαλύτερη σημαία κράτους κατέχει η Ρουμανία με σημαία όσο τρία γήπεδα ποδοσφαίρου.

Επανερχόμενοι στην ελληνική σημαία, όπως θα πει ο πρόεδρος του συλλόγου Αλεξανδρουπολιτών Νίκος Μανδάνης, για την ολοκλήρωσή της έγιναν τιτάνιες προσπάθειες ώστε να βελτιωθεί και να ενισχυθεί περιμετρικά με καραβόσχοινο, ενώ απλώθηκε στο χώρο του γηπέδου με 40 εθελοντές προκειμένου να γίνει συρραφή σε σημεία που έπρεπε με ειδικές ραπτομηχανές και να διατηρηθεί τεντωμένη, ενώ για την ανάρτηση της σε μπράτσο γερανού εξασφαλίσθηκε και άδεια από το αεροδρόμιο “Δημόκριτος”.

Η τελετή ύψωσής της το σήμερα Πέμπτη 14 Μαΐου λαμβάνοντας όλα τα μέτρα ασφαλείας ενώ τον πανηγυρικό της ημέρας θα παρουσιάσει ο ιστοριοδίφης Ελευθέριος Τσινταράκης.
Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης ήδη από χθες φωταγώγησε στο χρώμα του γαλάζιου το δημαρχείο ενώ το έντυσε με ένα ιδιότυπο πανό, αληθινή χειροτεχνία με την ιστορία της πόλης κεντημένη από 49 γυναίκες. 49 γυναίκες τό κέντησαν μέ μεράκι, δεξιοτεχνία και αγάπη σε διαστάσεις 14 επί 4,5 μέτρα ,16.740 χαρακτήρες ,25.000 μέτρα κλωστές,1.700.000 βελονιές!

Στην Κομοτηνή, που επίσης γιορτάζει την απελευθέρωση και ενσωμάτωση στον εθνικό κορμό, γίνονται υπερπτήσεις από ζεύγη μαχητικών μιράζ μετά από αίτημα του δημάρχου Γιάννη Γκαράνη ενώ η επίσημη δοξολογία γίνεται υπαίθρια τηρουμένων των μέτρων.
Εντυπωσιακά λογότυπα για τα 100 χρόνια ήδη έγιναν από την Ομοσπονδία Θρακικών συλλόγων που επιμελήθηκε κι ένα ντοκιμαντέρ επιχειρώντας ένα ταξίδι μνήμης στην ιστορία της ανά τους αιώνες.

Το μικρού μήκους ντοκιμαντέρ «Θρηϊκίη Γαῖα» επικεντρώνεται στην ανάδειξη των παραδόσεων και του λαογραφικού πλούτου της Θράκης καθώς και στον εορτασμό της μεγάλης επετείου από Θρακιώτες της διασποράς, παρά τις αντίξοες συνθήκες απομόνωσης και καραντίνας που βιώνουμε τον τελευταίο καιρό. Οι εκατό χορευτές που συμμετέχουν, αντιστοιχούν στα εκατό χρόνια από την απελευθέρωση της Θράκης.

Λογότυπα ανήρτησαν οι Δήμοι, η Περιφέρεια, μεμονωμένοι σύλλογοι, ιδιώτες ενώ κυκλοφόρησε συλλεκτικό κέρμα με τον περίφημο Γρύπα των Αβδήρων, το μυθικό πουλί με κεφάλι πτηνού και σώμα λιονταριού. Πρόκειται για σύμβολο δύναμης και σοφίας και έμβλημα της αρχαίας πόλης των Αβδήρων κατά την περίοδο της οικονομικής της ακμής. Ο Γρύπας απεικονίζεται στο αρχαίο αβδηρίτικο νόμισμα του 4ου και 5ου αι. π. Χ. που κυκλοφορούσε σ’ όλες τις ελληνικές πόλεις αλλά και τον τότε γνωστό κόσμο μέσω του εμπορίου. Το νόμισμα αυτό επιλέχτηκε από την πολιτεία για να τιμήσει την επέτειο των 100 χρονών σε νόμισμα των δύο ευρώ που θα κυκλοφορήσει σε 770.000 κομμάτια.

Εορτασμός δίχως παρελάσεις

Ο φετινός εορτασμός, δίχως παρελάσεις, συγκεντρώσεις, ομιλίες, που ακυρώθηκαν λόγω κορονοϊου, είχε τον δικό του συμβολισμό. Τα ιστορικά γεγονότα της απελευθέρωσης της Θράκης και της ενσωμάτωσης της στον εθνικό κορμό

Στις 14 Μαΐου γιορτάζουμε την απελευθέρωση της Θράκης. Η Θράκη υποδουλώνεται στους Οθωμανούς γύρω στο 1360. Τότε αρχίζει και μια ιστορία αιώνων γεμάτη αγώνες και θυσίες. Κάποια εποχή η Οθωμανική αυτοκρατορία παραχωρεί στους υπόδουλους την αυτοδιαχείριση των κοινοτικών πραγμάτων που αφορούσαν τη λατρεία, την εκπαίδευση, το οικογενειακό δίκαιο. Με αυτά τα δεδομένα προχώρησε η οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη όλης της Θράκης στα δύσκολα χρόνια της σκλαβιάς.

Το 1821 η Θράκη προσφέρει στον Αγώνα πλοία, χρήματα, ήρωες και ποταμούς αίματος. Ο Πατριάρχης Γρηγόριος ο Ε’, ο Μητροπολίτης Σωζοπόλεως Παΐσιος, ο Κάρπος Παπαδόπουλος, ο Αντώνιος και η Δόμνα Βιζβίζη κα. Όλες οι επαναστατικές ενέργειες διαλύθηκαν και οι επαναστάτες εξοντώθηκαν. Στη Φιλιππούπολη, στη Βάρνα, στην Αγχίαλο , στη Μεσημβρία, στη Μάκρη, στη Μαρώνεια, στην Αίνο, στη Σαμοθράκη κ.α.

Πολλά χρόνια αργότερα, με τη συνθήκη του Βουκουρεστίου τον Αύγουστο του 1913 η Δυτική Θράκη επιδικάζεται στους Βούλγαρους. Ο Θρακιώτικος λαός εξεγείρεται, απωθεί τις Βουλγαρικές δυνάμεις, κηρύσσει την αυτονομία της περιοχής και σχηματίζει προσωρινή Κυβέρνηση. Η ελληνική κυβέρνηση όμως, τηρώντας τους όρους της Συνθήκης του Βουκουρεστίου, εγκαταλείπει τη Θράκη, η οποία παραδίνεται στους Βούλγαρους τον Οκτώβριο του 1913.

Η ελευθερία κράτησε λοιπόν μόνο τρεις μήνες και έμελλε να αργήσει άλλα έξι χρόνια. Η Βουλγαρική κατοχή κατέστρεψε στα χρόνια που ακολούθησαν τον κοινωνικό και οικονομικό ιστό της τοπικής κοινωνίας. Σταμάτησε τον πολιτισμό και ερήμωσε όλη την περιοχή. 250.000 Έλληνες της Θράκης οδηγήθηκαν στην προσφυγιά. Δεκάδες χιλιάδες σφαγιάσθηκαν.

Το τέλος του Α’ Παγκόσμιου πολέμου βρίσκει την Τουρκία ηττημένη. Η Ελλάδα διεκδικεί ξανά όλη τη Θράκη. Τότε η Γαλλία, για να εξυπηρετήσει τα δικά της συμφέροντα στη Μέση Ανατολή, δια του αρχιστράτηγου των συμμαχικών δυνάμεων της Μέσης Ανατολής Γάλλου Φρανσουά ντ Εσπεραί διατάσσει τα συμμαχικά στρατεύματα να καταλάβουν τη Δυτική Θράκη, επίσημα, για λογαριασμό της συμμαχίας, ουσιαστικά όμως για την επίτευξη των δικών της βλέψεων. Το πρωινό της 4ης Οκτωβρίου 1919 τα συμμαχικά στρατεύματα με επικεφαλής τον στρατηγό Λεοναρδόπουλο μπαίνουν στην Ξάνθη και στη συνέχεια ελευθερώνουν όλη τη Δυτική Θράκη από τους Βούλγαρους.

Χώρα της Θράκης

Οι συμμαχικές δυνάμεις επέβαλαν στη Θράκη καθεστώς διασυμμαχικής κατοχής, ονομάζοντάς την “Χώρα της Θράκης”. Επίσημη γλώσσα ήταν η Γαλλική. Τη Διοίκηση της Θράκης ανέλαβε κατ΄ εξουσιοδότηση του αρχιστράτηγου ο στρατηγός Σαρπύ. Φτάνουμε έτσι στην 14η Μαΐου του 1920, ημέρα που ο Ελληνικός Στρατός διατάσσεται να αναλάβει εξ ονόματος των συμμάχων την κατάληψη και διοίκηση της Δυτικής Θράκης, αντικαθιστώντας τα Γαλλικά στρατεύματα. Τον Ιούλιο του ίδιου χρόνου, με τη Συνθήκη των Σεβρών, η Θράκη προσαρτάται οριστικά στην Ελλάδα.

Οι Θρακιώτες μαθαίνουν το πολυπόθητο γεγονός στις 30 Ιουλίου 1920 από το εξής τηλεγράφημα του ίδιου του Βενιζέλου προς τον κυβερνητικό αντιπρόσωπο της Θράκης: «Χαίρω μεγάλως αγγέλων υμίν ότι σήμερον εβδόμην επέτειον Συνθήκης Βουκουρεστίου υπεγράφη συνθήκη ειρήνης μετά Τουρκίας, δι’ ης αι κυριότεραι σύμμαχοι δυνάμεις μεταβίβασαν ημίν Δυτικήν Θράκην».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx