Έχουν τρομάξει οι γιατροί στο “Σωτηρία” – Νέα μέτρα στην Αττική

Ποιες γειτονιές της Αθήνας έχουν τα περισσότερα κρούσματα, Όλγα Μαύρου

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 170 νέα κρούσματα, σταθερά χαμηλό αριθμό, όπως κάθε Σαββατοκύριακο, λόγω μειωμένου αριθμού εργαζομένων στις συναφείς δημόσιες υπηρεσίες, αλλά και στα ιδιωτικά εργαστήρια. Ανακοίνωσε, όμως, παραλλήλως, και ότι οι διασωληνωμένοι έφτασαν τους 78 από 65 που ήταν χθες.

Αυτός ο αριθμός για τις ΜΕΘ, με δεδομένο ότι πριν λίγες ημέρες ο ίδιος ο υπουργός Υγείας έλεγε ότι στην Αττική απομένουν μόλις 22 κλίνες για κορονοϊό, σημαίνει ότι οι κλίνες πλέον δεν επαρκούν και μέσα στην εβδομάδα αρχίζει λίστα αναμονής ακόμα και για covid. Εκτός και αν ετοιμαστούν οι προσωρινές 40 κλίνες που δόθηκε παραγγελία να στηθούν άρον-άρον. Δυστυχώς οι 50 κλίνες ΜΕΘ που είχαν από δωρεά παραγγελθεί να στηθούν στο χώρο του Νοσοκομείου Σωτηρία και έπρεπε να είχαν παραδοθεί μέσα στο Σεπτέμβριο, θα παραδοθούν τέλη Οκτωβρίου και βλέπουμε…

Η ΠΟΕΔΗΝ πάντως επιμένει, ότι ήδη υπάρχει λίστα αναμονής 10-15 περιστατικών την ημέρα για ΜΕΘ για άλλα θέματα υγείας (τροχαία κ.λπ.) και ότι η αύξηση των κλινών είναι πλασματική, καθώς στα χαρτιά υπάρχουν 900 ΜΕΘ, αλλά λειτουργούν πολύ λιγότερες. «Στην Ελλάδα πάντα είχαμε λίστα αναμονής και τώρα με τον ιό η κατάσταση είναι χειρότερη» λένε οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία. «Αυτό το ξέρει κάθε Έλληνας που έτυχε στο παρελθόν να χρειαστεί ΜΕΘ συγγενής του, ειδικά όταν ο συγγενής ήταν ηλικιωμένος». 

Έρχονται δέκα-δέκα τα περιστατικά

Όμως και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και η Περιφέρεια Αττικής επιμένει ότι στην Ελλάδα χρειάζονται 2.000 ΜΕΘ ή πάντως οπωσδήποτε πάνω από 1.500. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 15.142, όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ και έχουμε μέσα σε 24 ώρες επτά θανάτους.

Η συντονίστρια διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής του νοσοκομείου Σωτηρία, κα Μίνα Γκάγκα είπε ότι «αν έχουμε 1.000 κρούσματα την ημέρα και οι ασθενείς μένουν δύο και τρεις εβδομάδες, δεν υπάρχει περίπτωση να τα βγάλουμε πέρα. Και διπλάσια νοσοκομεία να είχαμε, πάλι δεν θα τα βγάζαμε πέρα»ί.

«Ήλπιζα ότι τώρα θα ήμασταν καλύτερα απ’ ό,τι την άνοιξη, αλλά δεν είμαστε», λέει. «Ο ρυθμός εισόδου στο νοσοκομείο, πραγματικά μας φοβίζει. Έρχονται 15-15 τα περιστατικά, που για εμάς είναι τρομακτικό. Ο αριθμός μας φοβίζει πολύ. Με το που ανοίγει η μονάδα, γεμίζει. Ο ρυθμός μας φοβίζει πολύ και είναι στο χέρι μας να το σταματήσουμε. Δεν έχουμε εμβόλιο, δεν έχουμε κατάλληλα φάρμακα. Μόνο τα μέτρα δημόσιας υγείας μπορούν να σταματήσουν την πανδημία και για την υγεία, και για την οικονομία. Ο ρυθμός είναι γρήγορος και μας τρομάζει».

Τα νέα κρούσματα 

Από τα 170 κρούσματα που ανακοινώθηκαν σήμερα, τα 15 αφορούν σε τουρίστες. Τα 89 καταγράφηκαν στην Αττική, βάζοντας ξανά στο “κόκκινο” την ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας, και τα 11 στη Θεσσαλονίκη. Από τα 89 κρούσματα της Αθήνας, τα 12 συνδέονται με εργασιακό χώρο.

Η κατανομή των υπολοίπων έχει ως εξής: 1 στην Π.Ε. Ιωαννίνων, 1 κρούσμα στην Π.Ε Καλύμνου, 2 κρούσματα στη Π.Ε. Κορινθίας, 3 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας, εκ των οποίων 1 αναφέρει πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας, 4 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας, 2 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας, 22 κρούσματα στην Π.Ε. Σάμου, εκ των οποίων 21 συνδέονται με το Κέντρο Υποδοχής Μεταναστών και 1 κρούσμα στην Π.Ε. Τρικάλων. Τέλος, 19 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.

Νέα μέτρα στο Δημόσιο

Εντωμεταξύ τίθενται τη Δευτέρα σε ισχύ νέα μέτρα στο Δημόσιο και ειδικά στις υπηρεσίες που εδρεύουν στην περιφέρεια Αττικής. Σύμφωνα με την εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο Εσωτερικών, προβλέπεται ότι από αύριο Δευτέρα έως και τις 4 Νοεμβρίου, το 40% του προσωπικού του δημοσίου τομέα, φορέων του δημοσίου και των ΟΤΑ, με έδρα την περιφέρεια Αττικής, θα πρέπει να παρέχει εξ αποστάσεως εργασία.

Παραλλήλως επανέρχονται υποχρεωτικά σε ισχύ τα τρία ωράρια προσέλευσης και αποχώρησης των υπαλλήλων (07:00-15.00, 08.00 -16.00 και 09.00 -17.00), ακόμα και η παροχή εργασίας σε βάρδιες, προκειμένου να αποσυμφορηθούν οι δημόσιες υπηρεσίες και τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Στην εγκύκλιο ορίζεται επίσης ότι η εξυπηρέτηση του κοινού στις δημόσιες υπηρεσίες γίνεται μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις, μετά από ραντεβού, και μπορεί να πραγματοποιείται μέχρι τις 16:00 για όσες υπηρεσίες λήγει μέχρι τις 15:00. Επίσης, επιβάλλεται η χρήση μη ιατρικής μάσκας προστασίας σε όλους τους χώρους εργασίας.

Με την εγκύκλιο επανακαθορίζονται και οι ομάδες αυξημένου κινδύνου με βάση σχετική ΚΥΑ της 17ης Σεπτεμβρίου. Οι υπάλληλοι του Δημοσίου που ανήκουν στις ομάδες αυτές δικαιούνται ειδική άδεια απουσίας (χορηγείται πλέον μόνο με ιατρική γνωμάτευση του θεράποντος ιατρού που εκδίδεται κατόπιν παραπεμπτικού εγγράφου της Υπηρεσίας) και παρέχουν εργασία εξ αποστάσεως.

Προβλέπονται επίσης εναλλακτικές διευκολύνσεις για τους υπαλλήλους που είναι γονείς με τέκνα, τα οποία υπάγονται στις περιπτώσεις, για τις οποίες η Ειδική Επιτροπή του υπουργείου Υγείας έχει συστήσει μακροχρόνια αποχή από το σχολείο και χρήση τηλε-εκπαίδευσης.  Οι διευκολύνσεις αυτές περιλαμβάνουν:

  • Παροχή εξ αποστάσεως εργασίας, εφόσον αυτό είναι δυνατό με βάση τα καθήκοντα που ασκεί ο/η υπάλληλος
  • Παροχή εργασίας κατά πλήρες ωράριο σε διαφορετικό χρόνο από το προβλεπόμενο ωράριο λειτουργίας της υπηρεσίας, σε κάθε περίπτωση όμως για τις Υπηρεσίες που λειτουργούν με το παγίως προβλεπόμενο ωράριο των δημοσίων υπηρεσιών από τις 07:00 και μετά και το αργότερο μέχρι τις 22.00, εφόσον η συγκεκριμένη υπηρεσία στην οποία υπηρετεί ο υπάλληλος δεν λειτουργεί σε 24ώρη βάση.
  • Παροχή εργασίας με μειωμένο ωράριο εργασίας, μέχρι και 25% ημερησίως. Οι υπάλληλοι που θα κάνουν χρήση της εν λόγω διευκόλυνσης θα πρέπει να αναπληρώσουν τον χρόνο που δεν παρείχαν εργασία.

Τι κλείνει από αύριο στην Αττική

Σημειώνεται ότι από αύριο Δευτέρα ισχύουν μια σειρά απαγορεύσεις στην Αττική σε ότι αφορά χώρους συνεύρεσης κοινού. Έτσι:

  • Οι κινηματογραφικές προβολές σε θερινά σινεμά και η διεξαγωγή παραστάσεων θεάτρου και λοιπών παραστατικών τεχνών σε ανοιχτούς χώρους επιτρέπονται με πληρότητα έως και 60% και βάσει των λοιπών οδηγιών που περιγράφονται στις εγκυκλίους του Γενικού Γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού
  • Δεν επιτρέπονται οι συναυλίες σε οποιονδήποτε χώρο, ανοιχτό ή κλειστό, καθώς και οι προβολές σε κινηματογράφους δωδεκάμηνης λειτουργίας.
  • Δεν επιτρέπεται η διεξαγωγή παραστάσεων θεάτρου και λοιπών παραστατικών τεχνών σε κλειστούς χώρους.
  • Για τις πρόβες και τα κινηματογραφικά γυρίσματα ισχύουν οι υφιστάμενοι κανόνες όπως αποτυπώνονται στην εγκύκλιο του Γενικού Γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού.
  • Για τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους ισχύουν οι υφιστάμενοι κανόνες όπως έχουν αποτυπωθεί στην κοινή εγκύκλιο των Γενικών Γραμματέων Πολιτισμού και Σύγχρονου Πολιτισμού. Σημειώνεται ότι δεν επιτρέπεται η διεξαγωγή εκδηλώσεων στους χώρους αυτούς με τη συμμετοχή περισσότερων των εννέα ατόμων.
  • Για τις δομές καλλιτεχνικής εκπαίδευσης ισχύουν οι υφιστάμενοι κανόνες όπως έχουν ήδη αποτυπωθεί στην εγκύκλιο του Γενικού Γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού.

Στην ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ διευκρινίζεται επίσης «ότι οι όροι και οι προϋποθέσεις διεξαγωγής παραστάσεων θεάτρου και λοιπών παραστατικών τεχνών σε κλειστούς χώρους σε όλη την επικράτεια, καθώς και η ημερομηνία έναρξης λειτουργίας των χώρων αυτών, πρόκειται να ανακοινωθούν εντός της επόμενης εβδομάδας, πάντοτε σε συνάρτηση με τα εκάστοτε επιδημιολογικά δεδομένα».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι